EPILOG STRAVIČNOG ZLOČINA U BIHAĆU

'TO BI UČINILA SVAKA MAJKA' Majku ubojice svećenika neće teretiti za prikrivanje zločina! 'Ne bi bilo humano'

Bilo bi neljudski od nje tražiti objektivnost. Treba misliti i na ostatak obitelji, kaže šef Unsko-sanske policije
 Robert Fajt / CROPIX

BIHAĆ - Policija neće teretiti spremačicu ubijenog zavaljskog župnika Mile Ivančića, Mirjanu Dujmović, za prikrivanje zločina svojeg 15-godišnjeg sina i njegova dva prijatelja, koji su mučki ubili svećenika, rekao nam je to ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić. Štoviše, on naglašava kako je toj obitelji sada potrebna pomoć, a ne osuda.

EKSKLUZIVNO: 'MAMA, UBIO SAM ŽUPNIKA' Reporter Jutarnjeg s majkom i ubojicom svećenika iz Bihaća!

- Sigurno je majka znala za sve od prve minute jer je on došao sav krvav u kuću i rekao joj je što je učinio. Znala je, ali htjela ga je zaštiti. Vjerojatno bi u tom trenutku na isti način reagirala svaka majka. U takvim okolnostima od nje tražiti objektivnost, bilo bi neljudski - priča nam šef Unsko-sanske policije, koja je stravični zločin razriješila u rekordnom roku, za manje od 48 sati od pronalaska izmasakriranog tijela župnika Mile Ivančića.

- Ne, definitivno nećemo je ni za što teretiti. A kako ćemo? Treba u ovim trenucima misliti na ostatak obitelji, tu je još dvoje djece. Moramo misliti i na ovo dijete koje je bilo s njom kada je otvorila vrata župnog stana. To dijete sada prolazi paklene psihičke traume. Kao društvo, moramo učiniti sve da se tom djetetu pomogne. Sada, nakon svega, sve ovo dobiva neke nove dimnezije, obitelj koja ionako teško živi, mogla bi postati socijalni problem, a to je samo jedan od negativnih produkata koji nastaju iz ovog kaznenog djela - priča policajac Smlatić.

Federalni policajci nisu sigurni je li i otac Nikola bio još u petak, neposredno nakon izvršenja ubojstva, također upoznat sa svime.

- Pretpostavljamo da otac nije znao, mislimo da je sve ostalo na relaciji majka-sin. To je dio u koji više nećemo ulaziti. Imamo sasvim dovoljno dokaza da zatvorimo ovaj slučaj. Ne želimo uništiti obitelj, ne bi to bilo ljudski. Ponavljam, oni sada trebaju pomoć - kaže nam šef policije Smlatić.

Podsjetimo, trojica maloljetnika svećenika su ubila u petak oko 21 sat. Na portafon mu je pozvonio 15-godišnjak kojega je poznavao od njegova rođenja, bio je sin Mirjane, koja je čistila crkvu i njegove prostorije. Bilo je jasno da su ga došli ubiti. Motiv je bio dvostruki. Ubojstvom svećenika mali bi se riješio rizika da on ikome ispriča da ga je već dva puta uhvatio u pljački, a usput bi ga još jednom mogao okrasti. Pakleni plan skovali su u kafiću nedaleko bihaćke Tehničke škole, koju su svi pohađali. Čim je svećenik otvorio vrata, mladić i njegova dva prijatelja nasrnuli su na njega, izboli ga i zatukli ga do smrti. Iako je znala što se dogodilo, majka je zločin pokušala zataškati, te je sutradan, otključavajući vrata župnog stana zapravo znala na što će naići.

Reporteri Jutarnjeg s njom su razgovarali u nedjelju, dan nakon otkrića tijela, i dan prije uhićenja njezina sina, odnosno u vrijeme kada je samo ona znala za zločin svoga sina. Prisjetili smo se još jednog šokantnog detalja. Tada nam je Mirjana rekla da je u petak bila kod svećenika oko 18 sati, te da joj je tada dao ključeve od stana, kojeg će sutradan doći čistiti, ali i svoje rublje i odjeću, koje mu je redovito prala. Ali, sudbina je htjela da će samo tri sata kasnije prati svećenikovu krv s odjeće svojega sina.

Osumnjičenici za ovaj strašni zločin su pritvoreni. Prema zakonima BiH, iako maloljetnici, za ovo kazneno djelo mogli bi biti kažnjeni kaznom zatvora u trajanju do 10 godina. Majka Mirjana Dujmović imat će blagodat, odnosno mogućnost da tijekom suđenja odbije svjedočiti protiv svojeg sina.

Izmučeno tijelo svećenika Ivančića, koji je župu Zavalje preuzeo 1997. godine, pokopano je na mjesnom groblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:48