SMRT DJEVOJČICE

‘Točno sam čuo što je majka preminule djevojčice govorila djelatnicima Hitne. Pretužna situacija...‘

Od rođenja je s teškim dijagnozama, prikovana za krevet, na aparatima, mislim na kisiku. Dakle nepokretna i ne govori - rekao nam je jedan susjed

KBC Split

 Ante Cizmic/Cropix

Nitko od dežurnih liječnika u KBC Split nije ostao ravnodušan, kad je u srijedu oko 20 sati vozilom Hitne pomoći dovezena šestogodišnja djevojčica iz Splita čije je tijelo s vidljivim dekubitusima i masnicama. Unatoč intenzivnim naporima da se curicu, inače s teškim dijagnozama od rođenja, vrati u život, reanimacija nažalost nije uspjela te je njezino srce prestalo kucati u četvrtak oko 13 sati.

Točan uzrok smrti biti će poznat po dovršetku obdukcije na Odjelu patologije splitske bolnice, a zbog svih okolnosti policija je stavila pod nadzor shrvanu majku curice i u tijeku je istraživanje. Čim je bolnica u četvrtak ujutro o zanemarenom, životno ugroženom djetetu, obavijestila policiju, zakotrljali su se izvidi i krenulo se s prikupljanjem informacija počevši od doma iz kojeg je u kritičnom stanju u srijedu curica odvedena.

- Negdje oko 19.30 u srijedu Hitna je ponovno došla k toj obitelji. Imaju bolesnu curicu s mišićnom distrofijom i teškoćama u razvoju. Od rođenja je s teškim dijagnozama, prikovana za krevet, na aparatima, mislim na kisiku. Dakle nepokretna i ne govori. Pretužna situacija i ogromna skrb. Tako da mi ništa nije bilo čudno sve do jutros kad je u njihovo dvorište stigla policija. Tad sam čuo u prolazu kako govore da ‘malene više nema s nama‘ - kaže za Jutarnji list jedan susjed iz ulice u kojoj živi obitelj djevojčice.

Na upit je li čuo ikakvu galamu tu večer prije nego je došla Hitna, kaže da nije, napominjući kako su kao obitelj svi vrlo vrijedni, brižni, skromni i složni. Druga susjeda dodaje da dio obitelji živi van granica Hrvatske gdje su otišli trbuhom za kruhom, a treći, pak, susjed otkriva da je tijekom popodneva u srijedu čuo ženski plač.

- Čuo sam da netko kroz suze govori: ‘Zašto ne cijeniš sve ovo što radim?‘ Nisam taj plač povezao s tom obitelji sve dok navečer u srijedu, kad je došla Hitna, ta ista osoba, inače samohrana majka te malene nije pitala: ‘Bit će sve u redu, jel tako?‘ Ne vjerujem da joj je naudila, a kamoli zanemarivala ju. Nisu na nas ostavili takav dojam - zaključilo je drugi susjed.

Splitska policija i tužiteljstvo poduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti smrti djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:15