PREMJEŠTEN IZ REMETINCA

Tomislav Horvatinčić kaznu služi na otvorenom zatvorskom odjelu, u Voćnjaku

Horvatinčić je pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće
 Marko Todorov/Cropix

Tomislav Horvatinčić (73) iz zatvora u Remetincu premješten je na izdržavanje kazne i od utorka je na otvorenom odjelu - Voćnjak u mjestu Mala Ludina udaljenom osam kilometara od kaznionice poluotvorenog tipa Lipovica-Popovača.

Podsjećamo, Jutarnji list je u ponedjeljak prvi objavio da je donesena odluka da Horvatinčić izdržava kaznu u Lipovici-Popovači iako se razmatralo da mu se zbog narušenog zdravlja omogući izdržavanje u Valturi, u kojoj kaznu većinom služe počinitelji kaznenih djela iz prometa.

Horvatinčić je pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginuo talijanski bračni par kad se on svojim gliserom zabio u njihovu jedrilicu. Branio se da je imao sinkopu, odnosno kraći gubitak svijesti, ali sud na trećem ponovljenom suđenju nije povjerovao u tu njegovu obranu, a odbijena mu je žalba na presudu.

Horvatinčić je četiri puta pokušao zbog narušenog zdravlja odgoditi odlazak u zatvor, ali je u srpnju zadnja njegova molba odbijena i on se 14. srpnja navečer javio u zatvor u Remetincu. Prvo je boravio u tzv. dijagnostičkom centru i sada će kaznu služiti na otvorenom odjelu, tzv. Voćnjaku, udaljenom osam kilometara od kaznionice. Ako mu se zdravlje pogorša, može zatražiti i premještaj i prekid izdržavanja.

Iz Ministarstva pravosuđa nisu odgovorili na naš upit je li točno da je Horvatinčić u Lipovici-Popovači te su naveli da je "sukladno odredbama članka 79. Zakona o izvršavanju kazne zatvora podatak o zatvorenicima službena i profesionalna tajna", a odbili su i našu molbu za posjet Popovači-Lipovici iako je nedavno posjet toj kaznionici, kao i dijagnostičkom centru, dozvoljen ekipama Nove TV i RTL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:48