STRAŠNA NESREĆA

Tragedija koja je zaprepastila Zagreb dobila pravosudni nastavak: Za Petrinu smrt optužena dvojica mladih vozača

Ako optužnica bude potvrđena, 22-godišnjak te 21-godišnjak naći će se na optuženičkoj klupi

Oproštaj od nesretno poginule Petre

 Ranko Suvar/Cropix

Deset i pol mjeseci od smrti 20-godišnje zagrebačke studentice Petre Jerković koja je život izgubila na zebri na Jarunskoj cesti, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podignulo optužnicu protiv dvojice nesavjesnih vozača. Svaki je na svoj način kršeći prometne propise doprinio tragediji koja je zaprepastila cijeli grad. Zbog izazivanja u cestovnom prometu sa smrtnim ishodom tako će se, ako optužnica bude potvrđena, 22-godišnjak te 21-godišnjak naći na optuženičkoj klupi.

Nemile scene odvile su se pred očima svjedoka 26. lipnja 2021. točno 36 minuta poslije ponoći na Jarunskoj cesti kod Studentskog doma. Obojica su, tvrdi tužiteljstvo, olako smatrala da neće ugroziti sigurnost drugih sudionika u prometu te su kršili propise o sigurnosti prometa i prouzročili nesreću u kojoj je poginula mlada pješakinja.

Optužnica tako prvookrivljenog 22-godišnjaka tereti da je vozio motocikl Honda južnom kolničkom trakom Jarunske ulice u smjeru sjeveroistoka pri čemu se obilježenom pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom kojom ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti motocikl kako bi propustio pješake koji su već stupili na pješački. Istovremeno je, tereti ga se dalje, prešao motociklom preko uzdužne neisprekidane crte na sjevernu kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera te je pretjecao Audi kojim je upravljao drugookrivljeni 21-godišnjak te još jedno vozilo, a koji su se ispred njega zaustavljali pred zebrom.

Mjesto prepuno cvijeća i svijeća

Drugookrivljenog, pak, 21-godišnjaka tužitelji terete da je u trenutku kada ga je motocikl pretjecao, svojim Audijem započeo obilaziti vozilo ispred koje je bilo zaustavljeno, i to bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

- Uslijed ovakve vožnje 21-godišnjeg vozača Audija, vozač motocikla se počeo kretati bliže sjevernom rubu kolnika uslijed čega je prednjim dijelom motocikla naletio na mladu Petru koja je prelazila kolnik Jarunske ulice preko obilježenog pješačkog prijelaza u smjeru sjevera. Oštećenica je uslijed naleta odbačena i preminula na mjestu prometne nesreće – priopćili su iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

Inače, mjesto gdje se naprasno ugasio Petrin život njezini prijatelji, poznanici i obitelj redovito obilaze te je uvijek prepuno cvijeća i svijeća. Kakva god da kazna bude izrečena optuženom dvojcu, nikakva utjeha neće biti za Petrine najmilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:05