KOBNA TRENING VOŽNJA

Tragedija u Zagorju uoči WRC spektakla: Poginuo jedan od najboljih vozača svijeta

Riječ je o Craigu Breenu (33), irskom reli vozaču koji vozi za WRC Hyundai tim

Craig Breen (desno); mjesto nesreće u kojoj je Breen poginuo (lijevo)

 Nikos Katikis/AFP/Profimedia; Ranko Suvar/CROPIX

Vozač rally vozila poginuo je u četvrtak u Loboru, tijekom trening vožnje WRC Croatia Rally 2023., a njegov je suvozač neozlijeđen, priopćila je policija. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o irskom vozaču Craigu Breenu (33).

Nesreća se dogodila oko 12.40 na lokalnoj cesti 2201 u Loboru, kada je rally osobno vozilo tijekom trening vožnje za WRC Croatia Rally 2023 sletjelo s ceste i prednjim dijelom udarilo u drveni stup. Vozač je smrtno stradao, dok suvozač nije ozlijeđen. U PU krapinsko-zagorskoj su kazali da je u tijeku očevid te da zasad nemaju druge informacije o nesreći.

Povodom tragedija u Zagorju, priopćenje je poslao i Hyundai Motorsport.

- Hyundai Motorsport s velikom tugom potvrđuje vijest da je u nesreći u Hrvatskoj preminuo naš vozač Craig Breen. Njegov suvozač James Fulton je prošao neozlijeđen. Želimo izraziti sućut Craigovoj obitelji, prijateljima i svim navijačima. Hyundai Motorsport ovaj slučaj više neće komentirati - stoji u priopćenju.

Craig Breen je irski reli vozač koji vozi za WRC Hyundai tim. On je sin Raya Breena, državnog prvaka Irske u reliju. Karijeru je započeo u kartingu, a od 2009. godine se posvetio reliju.

Na WRC reli akademiju stigao je 2011. godine osvojivši naslov u Fiesti R2 nakon pobjeda u Njemačkoj i Britaniji, a iduće sezone je osvojio SWRC naslov u Fiesti S2000 nakon četiri pobjede u kategoriji, a 2016. godine je dobio priliku natjecati se na najvišoj razini WRC-a, vozeći Citroen DS 3 WRC na odabranim stazama za Abu Dhabi Total World Rally Team. Tu je priliku sjajno iskoristio, posebno u Finskoj gdje je osvojio izvanredno treće mjesto.

Nagrađen je tvorničkim ugovorom za Citroen i osigurao je najbolji plasman u karijeri – drugo mjesto u Švedskoj 2018. godine, ali je izgubio mjesto u momčadi na kraju sezone. Prizor na mjestu nesreće bio je stravičan, a ozljeda takva da Breen nije mogao preživjeti jer je u kabinu vozila kroz vjetrobransko staklo uletio stup. WRC na službenoj stranici još nije objavio vijest o nesreći uoči početka WRC Rallyja Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:26