NAKON ŽALBE

TRAGIČNA POGIBIJA DOLORES LAMBAŠE Sud preinačio odluku: Matavulj zbog smrti glumice ipak ide godinu dana u zatvor

Stojan Matavulj mora podmiriti i 23.315 kuna sudskog postupka
Slavonski Brod, 160215.Odlukom sudskog vijeca Stojanu Matavulju kojega se teretilo da je skrivio prometnu nesrecu u kojoj je zivot izgubila Dolores Lambasa dobio je zatvorsku kaznu od 9 mjeseci.Kazna se nece izvrsiti ako u vremenskom roku od 2 godine ne pocini novo kazneno dijelo.Majka Alma Petrovic nezadovoljna presudom dici ce privatnu tuzbu protiv Stojana Matavulja.Na fotografiji Stojan Matavulj.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Glumac Stojan Matavulj (54) ipak će u zatvor na godinu dana jer je iz nehaja na autocesti Bregana - Lipovac kod Sredenaca u listopadu 2013. skrivio prometnu nesreću u kojoj je život izgubila glumica Dolores Lambaša! - odlučilo je vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu nakon što je Općinsko tužiteljstvo uložilo žalbu na prvostupanjsku sankciju od devet mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje. Ujedno, Matavulj, koji je u vrijeme nesreće imao 0,66 promila u krvi, mora podmiriti i 23.315,27 kuna sudskih troškova.

U žalbi na prvostupanjsku presudu općinski državni odvjetnik je naveo da sud nije dao primjereno značenje društvenoj opasnosti kaznenog djela koje je počinio Matavulj, kao ni samom stupnju krivnje.

- Mlada osoba je bez ikakva doprinosa u nastanku nesreće izgubila život. Prvostupanjski sud u smislu specijalne i generalne prevencije bagatelizira ljudski život tom odlukom tako što svim sudionicima šalje poruku da opisano optuženikovo ponašanje u prometu može relativno jeftino proći i da je ekvivalent jednog ljudskog života deset mjeseci uvjetnog zatvora. Prvostupanjski sud u obrazloženju presude ne spominje da je izrekao kaznu manju od minimalno propisane kazne. Okrivljenikova neosuđivanost ne može biti naročito olakotna okolnost jer je neosuđivanost jedno normalno i opće stanje koje postoji kod većine. Ni iskreno kajanje ni žaljenje nisu olakotne okolnosti, kao ni činjenica da je otac djeteta - objasnio je u uloženoj žalbi na presudu brodski tužitelj, ističući da “svrha kažnjavanja mora izraziti i društvenu osudu te jačati povjerenje građana u pravni poredak te utjecati na druge da ne čine isto”.

Inače, prvotna nepravomoćna presuda izrečena je po izmijenjenoj optužnici po kojoj je počinjena iz nehaja, i to samo jer Matavulj nije prilagodio brzinu i nije održavao razmak, no alkohol i umor nisu bili presudni. A upravo za uvjetnu osudu, koja je za tužiteljstvo preblaga, viši sud se složio s tužiteljem da se njome šalje neprimjerena poruka svima.

Tragedija koja je šokirala sve zbila se 23. listopada 2013., kad su se Lambaša i Matavulj vraćali iz Beograda nakon kazališne predstave. Po povratku su navratili u Ilok kod prijatelja. Umorni su krenuli za Zagreb. Matavulj je vozeći svoj terenac udario u auto ispred sebe, a od siline sudara oba su vozila završila u travi. Lambaša, iako vezana pojasom, ispala je kroz stražnja vrata terenca. Umrla je u bolnici nekoliko sati kasnije, a Matavulj je lakše ozlijeđen. Na suđenju je priznao da se osjeća krivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:21