EKSPLOZIJA U RUDEŠU

Traje potraga za bombašem, susjedi: ‘Kraj kuće stalno prolaze luksuzni crni auti i snimaju...‘

Uslijed eksplozije zamalo je stradala obitelj s djetetom koja se nalazila u autu

Očevid na mjestu eksplozije u Aninoj ulici u Rudešu

 Darko Tomas/Cropix

Nakon subotnje petosatne drame i opsadnog stanja u Aninoj ulici u zagrebačkom Rudešu kada su eksplodirale dvije bombe, stanari su odahnuli, ali djelomično. Jer zagrebački kriminalisti i dalje intenzivno tragaju za nepoznatim bombašem, ili pak više njih, koji je iz samo njemu znanog razloga s prilaznog puta bacio dvije bombe u dvorište kuće i pobjegao. I dok se jedna paklena naprava odmah po bacanju aktivirala u 17.25, drugu su u kontroliranim uvjetima u 21.05 aktivirali policajci za protueksplozijsku zaštitu.

Iz PU zagrebačke kažu da je, prema dosad utvrđenom, nepoznati počinitelj u dvorište zgrade bacio dvije ručne bombe. Uslijed eksplozije došlo je do slučajnog oštećenja vozila 41-godišnjeg muškarca, odnosno tvrtke za koju radi, s obzirom na to da se toga trenutka kretao navedenom ulicom.

image
Darko Tomas/Cropix

Kako doznajemo, s njim je u bila i supruga te maloljetno dijete koji su ostali prestravljeni. Stakla na autu su u vožnji popucala, vozač je uspio pravodobno zaustaviti auto bez posljedica za ostale sudionike u prometu te doista pukom srećom nitko od te tročlane obitelji nije ozlijeđen barem od krhotina stakla kojih je, baš kao i gelera, bilo posvuda.

Deaktiviranje bombe

S obzirom na to da je taj muškarac odmah okrenuo broj policije i tražio pomoć, po dolasku policijskih patrola, kako to obično biva u ovakvim slučajevima, svi koji se zateknu na mjestu događaja smatraju se sumnjivima, pa tako i on. Međutim, nakon svih prikupljenih informacija i drugih dokaza na mjestu događaja, a netom prije nego što je policija krenula u kontrolirano deaktiviranje druge bačene bombe, muškarac je s obitelji pušten kući uz dozvolu da odveze oštećeni auto.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Materijalna šteta na objektu i u njemu, kao ni na vozilu, nije još procijenjena, ali nije mala. Oštećeni su fasada, prozorska stakla, pločnik dvorišta. Tko je bio meta i koja se poruka upozorenja ovim opasnim činom željela poslati, još nije poznato, a kada se uđe u trag počinitelju, suočit će se s prijavom za dovođenje u opasnost života i imovine. Ostaci rasprsnutih bombi odvezeni su na vještačenje te će prikupljena saznanja također pomoći kriminalistima u kompletiranju mozaika koji je uznemirio Zagrepčane.

Dan nakon eksplozije policija je u kući i na dvorištu provodila očevid. Istražitelji su obilazili i okolne zgrade, a najviše su se zadržali u onoj sa stražnje strane dvorišta koja gleda na sporno dvorište i s čijeg je parkirališta do kojeg vodi prilazni put počinitelj najvjerojatnije bacio dvije bombe u neposrednu blizinu prozora.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Za razliku od večeri kada je trajalo opsadno stanje pa su stanari s nevjericom, dok su promatrali policijsku akciju, davali izjave te opisivali što su čuli i vidjeli, dan kasnije većina ih je odlučila šutjeti, napominjući da im je tako rekla policija.

Luksuzni automobili

- Nadamo se da će policija otkriti koji je luđak bacio bombe. Želimo da nam se mir vrati u ulicu jer ovo nije način da se rješavaju problemi s nekim od susjeda. Čuli smo da u toj kući žive osobe koje su poznate policiji. Mi ih ne poznamo, kao niti većina susjeda s kojima smo razgovarali jer se mijenjaju. U tom dvorištu viđamo i jednu gospođu s djetetom u kolicima. Tko god je bacio bombu, očito mu nije bilo bitno hoće li itko stradati osim valjda tih kojima su te bombe bile namijenjene - kaže za Jutarnji jedna susjeda. Druga dodaje da otkad je pušten promet tom ulicom, svako malo njome prolaze luksuzni crni auti tipa Audija i Mercedesa te se polako zaustavljaju kraj ograde kuće.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

- Vozač ili suvozač zagleda se u to dvorište, neki čak iz auta i poslikaju te produže, okrenu se i vrate. I opet uspore, pogledaju opet u dvorište. Nemoguće je to ne primijetiti nakon ovoga - zaključuje stanarka Anine ulice

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image

Nepoznati počinitelj je u dvorište zgrade bacio dvije ručne bombe

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image

Mjesto eksplozije u dvorištu kuće u Aninoj ulici u Rudešu

Darko Tomas/Cropix
image

Geleri su oštetili fasadu na kući

Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:11