ZLOGLASNA GRUPA KRIMINALACA

TRAŽE GA SPECIJALCI Steže se obruč oko posljednjeg člana bande Pink Panther, austrijska i slovenska policija na nogama!

Austrijska i slovenska policija su na nogama. Iz hrvatskog MUP-a neslužbeno doznajemo da je granična policija na oprezu, a u slučaju potrebe aktivirat će se i specijalci

Masa od više stotina razbojnika nije banda. To je pravi kriminalni pokret koji se sastoji od desetaka skupina specijaliziranih za draguljarnice i prodavaonice skupih satova. Ovih dana austrijski krim policajci ojačani postrojbama specijalne policije gone članove skupine odgovorne za oružani prepad u zlatarnici u Klagenfurtu, austrijskom gradiću smještenom blizu granice sa Slovenijom. Radi se o ostacima nekad moćne kriminalne skupine koja je zadavala glavobolju policajcima širom svijeta. I slovenska je policija na nogama. Provjeravaju se hoteli s obje strane granice, češljaju vikend-naselja, legitimiraju svi sumnjivci, a lokalne TV postaje vijesti počinju portretima bjegunaca.

Serija pljački

U austrijskoj policiji uvjereni su da će nakon hvatanja Srbina Bojana M. rasvijetliti cijeli niz sličnih prepada ne samo u Austriji nego i u drugim državama Europske Unije. Taj je 32-godišnji bjegunac, naime, označen kao vođa jednog kraka Pink Panthera. Sudjelovao je u pljački u Klagenfurtu, a policajci imaju vrlo jake indicije da je upravo on držao pištolj u ruci i prijetio zaposlenicima. Kriminalac je imao peh da ga slučajni prolaznik, svjedok pljačke, snimi mobitelom s fotoaparatom velike rezolucije. To je ujedno i prva jasna fotografija na kojoj se vidi lice člana Pink Panthera.

Usporedili snimke

Zbivanja unutar zlatarnice snimila je relativno loša kamera videonadzora, no i to je poslužilo za uspoređivanje odjeće koju su nosili kriminalci. Svjedok je snimio pljačkaše dok su sjedali na bicikle i bježali s plijenom. Na snimku se jasno vide natpisi na biciklima kojima su bježali, a jasno upućuju na to da su unajmljeni u lokalnom hotelu. Recepcionar hotela dao je policajcima popis gostiju. Ubrzo je ustanovljeno da srpski kriminalci koriste slovenske dokumente i lažna imena.

Bojan M. (lijevo) uspio je nakon prepada pobjeći, a Rajko R. uhićen je odmah nakon što su im policajci locirali skrovište, lokalni hotelčić

Malo dalje od hotela pronađen je parkirani automobil srpskih registarskih oznaka. Njime su se Bojan M. i trojica suučesnika dovezla do Klagenfurta s jasno razrađenim planom. Iz Srbije su kranuli 27. veljače i preko Mađarske došli u Austriju. Austrijski kriminalisti već dulje slažu mozaik, a pojava fotografije hrabroga građanina bila je okidač za pokretanje akcije velikih razmjera. Alarmirane su i sve susjedne države. U nedjelju su u Beču uhićeni 26-godišnji Rajko R. i trojica članova skupine. Rajko R. značajna je karika kriminalnog lanca. Još su osmorica pala u drugim dijelovima Austrije i u susjednoj Mađarskoj.

Bojan M. danas je još bio u bijegu, a zbog mogućnosti da je prešao granicu, potraga je postala međunarodna. Svi uhićenici, kao i bjegunac Bojan M., otprije su poznati srpskoj policiji, ali i Interpolu. Iz hrvatskog MUP-a neslužbeno doznajemo da je granična policija na oprezu, a u slučaju potrebe aktivirat će se i specijalci. Interpol procjenjuje da je u Europi, Aziji i u Australiji nekoliko stotina ljudi prošlo kroz skupinu Pink Panther. Velik dio njih dolazi iz Srbije i Crne Gore. Neki evidentirani članovi imaju vojnu prošlost, a u kaznenim evidencijama djela teškog nasilja. Karakterizira ih “opremljenost” lažnim dokumentima, odlično znanje stranih jezika, moderan izgled i iznimna prilagodljivost, odnosno neupadljivost. Članovi Pink Panthera odgovorni za najmanje 500 milijuna dolara teške pljačke u Dubaiju, Švicarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Njemačkoj, Luksemburgu, Španjolskoj i Monaku.

Filmska asocijacija

Ime Pink Panther potječe iz 1993., kada je nakon pola milijuna funta teške pljačke dijamanata iz radnji u centru Londona član skupine sakrio dijamant u ambalažu kreme za lice, što je istražitelje podsjetilo na legendarnu komediju “Povratak Pink Panthera”. Počela je serija sličnih napada na elitne trgovine nakitom u Velikoj Britaniji. Veliki londonski trgovac ekskluzivnim nakitom Graff našao se na meti pljačkaša 2002. godine, kad su mu odnijeli nakit vrijedan nevjerojatna 23 milijuna kuna. Članovi Pink Panthera, bolje reći pljačkaši sa sličnim stilom, opljačkali su ukupno 120 draguljarnica i urarskih radnji s etiketom “luxury”.

Pomno razrađeni planovi, efekt šoka, brzina i sposobnost “nestanka” u gradskim gužvama omogućili su pljačkašima nevjerojatan kriminalni uspjeh. Primjerice, nekoliko sati prije pljačke dućana s nakitom u elitnom francuskom ljetovalištu Biarritzu kriminalci su obližnju klupu obojali bojom koja se sporo suši i stavili natpis “svježe obojano”.

Tako su spriječili prolaznike da sjednu i svjedoče njihovoj akciji.

U Dubaiju su 2008. autom proletjeli kroz izlog draguljarnice i odnijeli osam milijuna funta nakita. Uoči pljačke zlatarnice Harry Winston u Parizu u prosincu 2008. dvojica pljačkaša preodjenula su se i maskirala u žene.

Odnijeli su više od 60 milijuna eura vrijedne satove, dragulje i zlato. U prepadu nitko nije ozlijeđen. Pljačku su neki svjetski kriminalisti proglasili umjetnošću i ušla je u policijske udžbenike.

Uhićenja važnijih članova skupine

Rifat Hadžiahmetović izveo je najveću pljačku u povijesti Japana

- U Beogradu su 2005. uhićena dva muškarca i jedna žena, članica bande. Dvije godine nakon toga osuđeni su za krađu Comtesse de Vendome ogrlice vrijedne 15 milijuna funta iz butika u Tokiju u ožujku 2004. Vođa skupine osuđen je na sedam godina zatvora.

- Na sudu u francuskom Chemberyju 2008. godine tri srpska člana Pink Panthera proglašena su krivima za seriju pljački u Biarritzu, Cannesu, Courchevelu i Saint-Tropezu. Dvojica su dobila uvjetne kazne od po šest i deset godina.

- U listopadu 2008. policija u Monaku privela je dvojicu muškaraca nakon što su ih na ulici prepoznali zbog fotografije koja je kružila Interpolom. Jedan od njih, bosanski državljanin Duško Poznan, bio je na tzv. crvenoj tjeralici.

- Državljanin Srbije Rifat Hadžiahmetović uhićen je na Cipru 2009. godine s lažnom bugarskom putovnicom.

Dokazali su mu da je sudjelovao u pljačkama u Tokiju. Poslije je izručen Španjolskoj, a 2011. godine, kad je odslužio kaznu u toj zemlji, Španjolci su ga izručili Japanu, gdje je osuđen na 10 godina zatvora. Njegov “tokijski suučesnik” Radovan Jelušić uhićen je u Italiji 2010., a izručen je Crnoj Gori 2012.

- francuski policajci u Monte Carlu 20. lipnja 2009. privode trojicu članova Pink Panthera. Među njima je Dragan Mikić, jedan od “most wanted” lica s Interpolovih tjeralica. Riječ je o starijem članu Pink Panthera. Mikić je bio u bijegu od 2005. nakon bijega iz zatvora koji je pratila pucnjava njegovih jataka.

- Mitar Marjanović uhićen je 8. ožujka 2012. u Rimu nakon što je s dvojicom opljačkao dvije banke. Odali su ga otisci.

- Više članova Pink Panthera uhićeno je u ožujka 2012. u Ateni. Dvojica su Srbi u dobi od 20 i 36 godina, a sumnjiče ih za pljačku zlatarnica. U pljačkama su se maskirali u žene. Stariji je pri jednom bijegu nakon pljačke ozlijedio policajca. Njihovo uhićenje ubrzo je dovelo do hvatanja Olivere Vasić Ćirković (43). Ona je iste godine pobjegla iz zatvora u Ateni tako što je nokautirala stražarku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:07