TRI KAZNENA DJELA

Trgovac brašnom tereti se da je vlastitu tvrtku oštetio za skoro 50 tisuća eura, a državni proračun za više od 13

Sumnja se da posrnuli sredovječni poduzetnik godinu i pol dana na račun tvrtke nije polagao utržak ostvaren od prodaje

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu

 Nenad Opacak/Cropix

Protiv slavonskog trgovca brašnom Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu donijelo je rješenje o provođenju istrage jer sumnjaju da je 50-godišnji direktor tvrtke počinio tri kaznena djela u stjecaju - zloupotrebu povjerenja u gospodarskom poslovanju, pogodovanje vjerovniku te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Preciznije, posrnulog sredovječnog poduzetnika tereti se da kao direktor i osnivač trgovačkog društva od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2022. a žiro-račun društva nije polagao utržak ostvaren od prodaje brašna i naplate u gotovini.

Riječ je o iznosu od 49.222,13 eura koje, također, nije koristio niti za obavljanje djelatnosti nego je, uvjereni su tužitelji, s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi, zadržao za sebe i protupravno se, na štetu tvrtke, okoristio za navedeni iznos.

To nije sve. Tužitelji sumnjaju i da je u istom svojstvu od 12. kolovoza 2021. do 30. lipnja 2022. znao da je uslijed nesposobnosti plaćanja žiro-račun firme od 2. kolovoza 2021. u neprekidnoj blokadi te da prema Poreznoj upravi ima neplaćene obveze poreza i doprinosa po ovršnom rješenju porezne uprave u visini od 13.214,91 eura.

Znao je i da ne može obveze plaćati gotovim novcem niti obaviti obračunska plaćanja, ali svejedno 36.597 eura ostvarenog utrška nije položio na žiro-račun nego je plaćanjem u gotovini te obračunskim plaćanjima podmirivao obveze prema vjerovnicima tvrtki po vlastitom izboru. Tim je manevrom proračun Republike Hrvatske oštetio za 13.214,91 eura.

- Osnovano se sumnja da je kao direktor i jedini osnivač trgovačkog društva izdao dva računa kupcu, odnosno drugom trgovačkom društvu, svaki na iznos od 33.750 kuna koji sadrže lažne podatke o isporuci određene robe kupcu pa je tako sastavljene račune evidentirao u knjigu izdanih računa te na financijskoj kartici kupca - otkrili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:09