NESREĆE U ISTRI

Tri biciklistice u Istri pale i teško se ozlijedile, jedna od njih je bila pijana

Policija poziva bicikliste da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nikad dovoljno opreza u prometu pogotovo kad ste na dvokotačnom prijevoznom sredstvu! Naime, istarska policija je proteklog vikenda zabilježila tri nesreće u kojima su sudjelovale tri vozačice bicikla i koje su pritom zadobile teške tjelesne ozljede.

Seriju padova "otvorila" je 59-godišnjakinja 6. svibnja oko 21.55 sati u Savudriji. Nakon što je pala s bicikla i teško se ozlijedila, policija je utvrdila i da je tom prilikom biciklistica imala 1,05 promila alkohola u krvi.

Jučer, pak, u razmaku od pola sata zaredali su se padovi. Prvo je oko 16.40 sati u Ulici Veruda u Puli 70-godišnja nizozemska umirovljenica prilikom prelaska na povišeni dio nogostupa pala s bicikla i ozlijedila se. Policija je pritom utvrdila da na biciklu nije imala ugrađene propisane uređaje sukladno odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu. Istoga dana oko 17.20 sati u Ulici Kučine na području Vinkurana 40-godišnja njemačka državljanka je na kolniku koji je označen umjetnom izbočinom propustila upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila te je također pala s bicikla i zadobila teške ozljede.

Policija savjetuje:

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, u narednim danima se na istarskim prometnicama očekuje sve veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu.

Bez obzira na to što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!

Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!

Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil!

Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.

Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!

Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kada god možete. Ako one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!

Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ‘‘zebre‘‘ bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.

Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine. Zbog toga je za biciklistu važno da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).

Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje!

U sumrak, zoru, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

Budite predvidljivi i signalizirajte!

Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.

Vozite tako da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete.

Pogledajte iza ramena prije skretanja.

Signalizirajte skretanje tako da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.

Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.

Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.

Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.

I ne manje važno:

Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.

Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.

Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.

Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Ako je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.

Ako se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.

Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 01:17