MUTNA POSLA

Tri osobe u Hrvatskoj fingirale smrt Austrijanca koji nije htio u zatvor

Zadarska je policija osumnjičila tri osobe za pomaganje u fingiranju smrti austrijskog državljanina Helmuta Breita (67) kojeg je šest mjeseci nakon što je nestao u zadarskom kanalu Interpol pronašao u Austriji.
 Cropix

Zadarska je policija osumnjičila tri osobe za pomaganje u fingiranju smrti austrijskog državljanina Helmuta Breita (67) kojeg je šest mjeseci nakon što je nestao u zadarskom kanalu Interpol pronašao u Austriji. Od kada je pronađen Breit na tamošenjem zemaljskom sudu služi kaznu zbog pedofilije, a u Hrvatskoj je fingirao samoubojstvo od 24. rujna prošle godine kako bi izbjegao odlazak u zatvor. Prema informaciji iz policije Breitu su u namještanju samoubojstva pomagali 24-godišnjak i 44-godišnjak, koji su po prethodnom dogovoru, posadi trajekta lažno prijavili da je za vrijeme plovidbe s trajekta preko zaštitne ograde u more skočio državljanin Austrije, te 55-godišnji državljanin Austrije, koji se sumnjiči se da je nestaloga odvezao vozilom u Austriju.

- Utvrđeno je da su 24-godišnjak i 44-godišnjak na trajekt donijeli ruksak sa osobnim stvarima i dokumentima u vlasništvu austrijskog državljanina, kojeg su ostavili na trajektu, dok su njegov prsluk bacili u more, te se sumnjiče da su počinili kazneno djelo Širenja lažnih i uznemiravajućih glasina. Treći počinitelj, 55-godišnji državljanin Austrije, sumnjiči se da je nestaloga odvezao vozilom u Austriju pa je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

Po prijavi o nestanku, posada trajekta je obavijestila Centar za traganje i spašavanje Rijeka, a dalje i Postaju pomorske policije Zadar. U narednim danima o nestanku austrijskog državljanina putem sredstava javnog priopćavanja je upoznato građanstvo te su policijski službenici, ronioci i ostale službe spašavanja svakodnevno poduzimali mjere i radnje u cilju pronalaska nestale osobe – priopćeno je iz zadarske policije koja je službenu obavijest Interpola o pronalasku Austrijanca primila 10. ožujka.

Breit se sam ukrcao na trajekt u Preku u 23.30 sati, da bi samo 15 minuta kasnije jedan očevidac prijavio zapovjedniku broda da je u more skočila starija muška osoba nakon čega je trajekt prekinuo putovanje i započeo potragu. Odmah je obaviještena Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru nakon čega su u potrazi za austrijskim državljaninom danima sudjelovala plovila Lučke kapetanije Zadar i pomorske policije, a u potragu se naknadno uključio i helikopter Obalne straže, te se čak koristila termovizijska kamera. Na trajektu je pronađen samo ostavljeni ruksak s dokumentima te potvrde hotela "Joso" u Sukošanu, gdje je Helmut Breit odsjeo nakon čega je plativši sobu samo za jednu noć otišao u Preko, te se na povratku bacio u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:56