PROCES KOJI JE ZAPEO

TRINAESTORICI DILERA IZ RIJEKE SUDI SE VEĆ 14 GODINA Veliki broj ih je imao gripu baš na dan suđenja, neki su već preselili, mijenjao se i zakon...

 youtube screenshot

S protekom punih 14 godina koliko se sudski proces koji se u kontinuitetu, doduše s nešto većim pauzama, vodi protiv trinaestero optuženih zbog nabave i posjedovanja droge namijenjene neovlaštenoj prodaji, najprije od 2005. godine na Županijskom sudu, pa unazad tri godine na Općinskom sudu, donio je, razumljivo, i niz promjena, donosi Novi list.

Svi optuženici stariji su 14 godina, neki su se i razboljeli, neki preselili, tužitelji su se mijenjali, neki suci tročlanog Županijskog vijeća u mirovini, baš kao što se u nekoliko navrata mijenjao i činjenični opis optužnog akta, a opet zahvaljujući i čestim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

Pa unatoč činjenici da su ročišta redovito zakazivana, do sada se nije uspjelo dovesti na suđenje svih trinaestero optuženih i konačno staviti točku pravomoćnosti na »stari« predmet.

U međuvremenu se mijenjao i kazneni zakon, sukladno izmjenama mijenjao se i činjenični opis, pa tako primjerice prvotno podignuta USKOK-ova optužnica teretila ih je da su se udružili u kriminalnu organizaciju. Štoviše, na Županijskom sudu su nepravomoćno i osuđeni potkraj listopada 2006. godine na ukupno 22 godine zatvora po izvornoj optužnici.

Tom presudom prvooptuženi Milan Ilinčić, danas 38-godišnjak iz Pule i s boravištem u Rijeci, koji se smatrao glavnim pokretačem lanca droge, osuđen je na 4,5 godine zatvora, a drugooptuženi Ivan Penava iz Rijeke, danas 47-godišnjak, tada je osuđen na četiri godine zatvora kao pripadnik organizirane kriminalne skupine koja se udružila radi činjenja kaznenih djela. Grupu s Ilinčićem i Penavom na čelu teretilo se za kupovinu većih količina heroina, skrivanje droge u Penavinom stanu na Podmurvicama, pakiranje u manje paketiće koje su dileri prodavali na crnom tržištu.

Slučaj 2010. završio na ponovnom suđenju

Osim dvojice prvooptuženih, najveću kaznu tada je dobio Nikica Knežević koji je osuđen ukupno na dvije i pol godine zatvora, ali su mu u to uračunate i neke ranije presude. Renato Rovis je dobio godinu i pol, Sejad Jukanović godinu i četiri mjeseca zatvora, Zera Džemaili, Davor Drofenik, Mirza Ahmetaš i Dean Crnogaj po godinu i dva mjeseca zatvora. Na godinu dana zatvora osuđen je tada Radomir Jerković, deset mjeseci je dobio Vedran Boca, a osam mjeseci zatvora Dean Bjelanović. Günther Dorčić je oslobođen optužbe za posjedovanje droge. Postupak za Marka Čorka je ranije razdvojen i njemu se sudilo u posebnom sudskom procesu.

No, 2010. godine Vrhovni sud je ukinuo osuđujuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje, usvojena je žalba odvjetnika zbog ukazanih proceduralnih grešaka, odnosno redoslijeda iznošenja određenih dokaza u tom postupku.

Budući da je u međuvremenu došlo i do izmjene kaznenog zakona, pa tako i pravne kvalifikacije kaznenih djela, ona više nisu bila u nadležnosti Županijskog, već Općinskog suda.

Dio optuženih ima gripu

Problemi su nastali i kako se do sada nije uspjelo okupiti trinaestero optuženih. Kao i jučer, s obzirom na to da je izostao prvooptuženi i još trojica njegovih kompanjona, piše Novi list.

Sutkinja Petra Primc zatražila je medicinsku dokumentaciju za one koji su izostanak opravdali bolešću, konkretno gripom, ali i donijela rješenje o dovedbenom nalogu za one koji su ovaj put izostali.

Odvjetnica četvrtooptuženog Mirka Savarina zatražila je da se postupak za njega vodi odvojeno, s obzirom na to da je srčani bolesnik i da se teško kreće.

Novi termin suđenja je za dva i pol mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 00:34