SUDSKI EPILOG

Trojac glumio ‘Kobre‘, izveo filmsku pljačku i oteo 855.000 kn na autocesti. Neće u zatvor!

Pljačkaši su dobili blagu kaznu, a vlasnik gotovo milijun kuna mora ih tužiti ako želi povrat novca
Antonio Komljen (lijevo), Martin Oršulić (u sredini) i Antonio Bojbaša (desno)

Filmska pljačka koju su režirali i proveli prerušivši se u "Kobre s autoceste" 25. travnja 2016. godine oko 23 sata i ukravši tom prilikom čak 855.000 kuna, Zagrepčani Antonio Bojbaša (25) i Antonio Komljen (28) te Metkovac Martin Oršulić (30) mogu proglasiti iznimno uspješnim podvigom.

Čak i nakon sedam dana, koliko je policiji trebalo da ih pohvata, a pogotovo danas, kada su nakon priznanja na Županijskom sudu u Karlovcu za to nepravomoćno osuđeni, mogu si još jednom svi skupa nazdraviti skupim pićem.

Student turizma Bojbaša je za razbojništvo dobio 10 mjeseci, zbog krivotvorenja isprave tri mjeseca i zbog neovlaštenog obavljanja policijskog posla šest mjeseci, sve to je objedinjeno u godinu zatvora u što mu je uračunato mjesec i pola istražnog zatvora, a onda pretvoreno u rad za opće dobro tako da mu se dan zatvora pretvara u dva sata rada. Dobio je i novčanu kaznu od 49.835 kuna. Drugookrivljeni Oršulić, sin bibšrh predsjednika HDZ-a Metkovića Nikole Oršulića, koji je svjedočio svjetlećem Gospinom kipu u kući vidjelice Vicke u Međugorju, prošao je još bolje, samo jedna godina zatvora koja neće u primjenu ako naredne tri godine mladić ne ponovi kazneno djelo.

Treći, konobar Komljen, također je prošao s uvjetom od godine zatvora s rokom kušnje od četiri. Kako je on izbjegao zatvor pitanje je za pravne stručnjake, budući da iza sebe ima oružanu pljačku zlatarnice u središtu Zagreba. Moraju solidarno pokriti troškove postupka od oko 16.000 kuna i, dakako, vratiti ukradeni novac. No, vlasnik novca, poduzetnik Damir Petković za to će ih morati goniti privatnom parnicom, sud će dobiti, no hoće li se imati odakle naplatiti vrlo je upitno - dvojica su još uvijek studenti, a nijedan nema imovine.

Nagodili se s tužiteljstvom

Odlučujući o njihovoj kazni sudac Leon Kovačić im je olakotnima uzeo njihovu relativno mladu životnu dob, kao i nekažnjavanost za dvojicu, odnosno otegotnom okolnosti ocijenio je presudu za razbojništvo Komljenu. Imajući u vidu težinu počinjenih kaznenih djela i visinu imovinske koristi koju su si ostvarili, kao i da se radi o kaznenom djelu koje je u zadnje vrijeme u porastu, a onda i da se radi o nagodbi, odnosno sporazumijevanju s tužiteljstvom, navodi on u obrazloženju, na optuženike i na druge osobe će, uvjeren je sud, utjecati da ubuduće ne čine takva kaznena djela, čime je ispunjena svrha kažnjavanja.

Čovjek koji je ostao bez novca je Damir Petković, vlasnik veleprodaje mobitela i zastupnik Samsunga za BiH, a ima i lanac benzinskih postaja. Ima nekoliko poduzeća u kojima zapošljava pedesetak ljudi. Jedan od njih je bio Kažimir Brkić iz Širokog Brijega, vozač preko kojega je odlučio u Zagreb dostaviti 114.000 eura kojom je trebao isplatiti stan koji je tamo Petković pogodio. Njemu se približio Martin Oršulić, u vremenu prije pljačke oni su se učestalo družili. Oršulić je tako doznao za Kažimirov put u Zagreb, kao i da će voziti veliku količinu gotovine. Nazvao je svojeg prijatelja iz djetinjstva, Zagrepčanina Antonija Bojbašu, čiji otac je rođen u jednom selu kraj Metkovića. Bojbaši je trebao i zagrebački partner s ponešto iskustva u ovakvim situacijama. Našao ga je u svojem imenjaku Komljenu, s kojim se spojio preko zajedničkih prijatelja.

Petković se sa svojim vozačem Brkićem našao u popodnevnim satima i dao mu novac, a Oršulić je tada sjedio u kafiću iste postaje. Kažimir je sjeo u službeni Citroën C4 i krenuo put Zagreba. Za to vrijeme u Zagrebu su trajale posljednje pripreme za oružani prepad na autocesti. Za volan Škode Octavie karavan sive boje koju je unajmio Bojbaša sjeo je Komljen. Vozilo, dakako, nije slučajno bilo te marke i te boje. Htjeli su ostaviti dojam da se nalaze u civilnom policijskom vozilu.

"Daj novac!"

U njega su ugradili unutarnje “bljeskalice”, kakve imaju presretači, nabavili su policijske značke, te sa sobom ponijeli još jedne registracijske pločice, koje su u međuvremenu ukrali s jednog parkiranog vozila. Na autocestu su ušli na Lučkom i krenuli put juga, ususret Kažimiru Brkiću, no izašli su već na čvoru Bosiljevo i zaustavili se na vijaduktu preko autoceste. Brkić je konačno naišao nešto prije 23 sata, a oni su se sjurili na autocestu, pratili su ga nekih petnaestak kilometara, sve do ulaska u Tunel sveti Marko.

U samom tunelu uključili su bljeskalice. Odmah po izlasku iz tunela, skrenuo je udesno na zaustavnu traku. Komljen je ostao u Škodi, a iz nje je izašao Bojbaša. Bio je obučen u civilnu odjeću, ali se predstavio kao policajac. Legitimirao se značkom, pozdravio vojničkom pozdravnom gestom, koju često policija koristi u ovakvim prigodama, rekao Kažimiru da kontroliraju promet te ga zatražio vozačku i prometnu dozvolu, kao i da izađe iz vozila. Kažimir je poslušao, no Antonio ga je vani dočekao s uperenim pištoljem i rekao mu: Daj novac!

Za isti iznos dobili šest godina zatvora

Kazneni zakon za razbojništvo predviđa kaznu zatvora od jedne do 12 godina, odnosno od tri godine, ako je pribavljena znatna imovinska korist. U ovom slučaju izrečena je jedna od najblažih kazni u sudskoj praksi RH. Pronašli smo slučaj koji bi se mogao komparirati s ovim prema načinu izvršenja djela, no ne i prema presudi.

Dvojica Zagrepčana, u ljeto 2015. godine, na crikveničkom području, presreli su automobil koji je prevozio novac tvrtke Jadran te tom prilikom ukrali identičan iznos - 855.000 kuna. Sutkinja Ika Šarić prvookrivljenom je Ivici Bubiću odrezala šest godina zatvora, a drugom Tomislavu Lukačiću pet godina. Valja naglasiti da je dvojac vratio više od 840.000 kuna.

Uvjetne zatvorske kazne, dosuđene trojcu iz naše priče, uglavnom su rezervirane za džeparoše, kradljivce ženskih torbica, u kojima materijalna šteta ne prelazi više od po nekoliko tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 11:40