UHIĆENI KRIJUMČARI

Trojac pokušao ilegalno prevesti Turčina iz BiH u Hrvatsku u prtljažniku, uzeli mu 3.600 eura

Kako bi si osigurao nesmetano kretanje do Zagreba, prvoosumnjičeni je angažirao 34-godišnjaka kao prethodnicu za dojavu ophodnji

Ilustracija

 Željko Puhovski/Cropix/

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja tri hrvatska državljanina u dobi od 31, 34 i 44 godine osumnjičeni su za kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni, u namjeri ostvarivanja koristoljublja, posredstvom osobe iz BiH, dogovorio protuzakonito prebacivanje preko državne granice 56-godišnjeg državljanina Turske koji ne ispunjava uvjete ulaska i boravka u RH, te njegov prijevoz do Zagreba i to za ukupni novčani iznos od 3600 eura.

U tu svrhu, prvoosumnjičeni je angažirao spomenutog 44-godišnjaka koji je 5. lipnja ove godine, skrivenog u prtljažnom dijelu vozila prevezao turskog državljanina nezakonito iz BiH u RH nakon čega ga je preuzeo prvoosumnjičeni i nastavio voziti ga prema Zagrebu.

Kako bi si osigurao nesmetano kretanje do Zagreba, prvoosumnjičeni je angažirao 34-godišnjaka kao prethodnicu koja je vozaču trebala davati informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja od Metkovića do Zagreba.

Unatoč tome, policijski službenici Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave u suradnji s policijskim službenicima Mobilne jedinice granične policije – Jug zaustavili su spomenutog vozača na državnoj cesti D-8 u mjestu Baćina, kada je utvrđeno da suputnik, 56-godišnji turski državljanin Turske ne ispunjava uvjete ulaska u RH, zbog čega se posumnjalo na protuzakonito prebacivanje osoba.

Osumnjičeni trojac je, uz kaznene prijave, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok je protiv turskog državljanina doneseno rješenje o protjerivanju iz RH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju RH u trajanju od dvije godine.

Migranti zaustavljeni i na A3 u Slavonskom Brodu

Na autocesti A3, u Slavonskom Brodu, 7. lipnja, u 23 sata, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zaustavili su i kontrolirali osobni automobil nacionalnih registracijskih oznaka Bosne i Hercegovine, kojim je upravljao 45-godišnjak (državljanin Republike Srbije). U unutrašnjosti vozila i prtljažniku nalazilo se 9 osoba, stranih državljana.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su istoga dana, oko 22.30 sati, gumenim čamcima nezakonito prešli preko rijeke Save iz Bosne i Hercegovine i ušli u Republiku Hrvatsku. Nadalje je utvrđeno da je 45-godišnjak počinio kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici šengenskog sporazuma.

Naime, u cilju ostvarivanja nepripadne imovinske koristi, osumnjičeni je po prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom za nekoliko tisuća eura, primio u automobil migrante koji su nezakonito ušli u RH te ih namjeravao odvesti do Zagreba.

Policijski službenici su 45-godišnjaka uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Migrantima su osigurani topli napitci i prehrana, dok su ponuđenu liječničku pomoć odbili te je prema istima proveden postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima. (T. Kukec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 08:28