ZAGREB PRIDE TVRDI

Trojica homofoba napali su skupinu mladića: ‘Ne želimo gledati ped*** plesanje!‘

Verbalne prijetnje i uvrede prerasle su u fizičko nasilje te su homofobni muškarci uz prijetnje udarili šakom u lice trojicu gej mladića

Policijsko vozilo, Ilustracija

 Ranko Šuvar/Cropix

Udruga Zagreb Pride izvijestila je javnost u priopćenu da su trojica ‘homofobno nastrojenih‘ muškaraca napala ‘skupinu gej mladića u centru Zagreba, u noći sa srijede na četvrtak.

Fizički napad popraćen homofobnim vrijeđanjem zbio se u klubu koji je godinama poznat i kao mjesto okupljanja zagrebačke LGBTIQ zajednice i koji od nje ostvaruje profit - klubu Funk u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, naveli su.

Naime, skupina od pet inozemnih umjetnica i umjetnika iz Njemačke, Izraela i Srbije, zajedno sa svojim domaćinima iz Zagreba uputila se nakon njihova performansa u Gačeriji Močvara prema centru grada. Zabavu su odlučili potražiti u klubu Funk, kako navode u udruzi, upravo zbog njegove prepoznatljivosti u LGBTIQ zajednici.

Ubrzo po dolasku u klub pristupila su im trojica muškaraca koji su ih počeli vrijeđati uz pogrde tražeći da odu iz kluba samo zato što su gej. Oni su odbili i nastavili se zabavljati.

No, uznemiravanje i ponižavanje se nastavilo, te su trojica muškraca krenula vrijeđati gej mladiće komentarima da „ne žele gledati pedersko plesanje“, „da Zagreb nije takav grad i da u Zagrebu gej nije ok“ i da oni neće dopustiti „da im itko pleše iza leđa“.

Iz Zagreb Pridea nastavljaju kako se gej mladići nisu osvrtali na vrijeđanje te su dalje plesati. Opisuju kako su verbalne prijetnje i uvrede prerasle tada u fizičko nasilje te su homofobni muškarci uz prijetnje udarili šakom u lice trojicu gej mladića. Napadnuti su se obratili odgovornoj osobi u klubu, ali nije bilo nikakve reakcije, tvrdi u priopćenju Zagreb Pride.

Napadnuti pripadnici LGBTIQ zajednice nisu dopustili da im skupina divljaka i nasilnika pokvari večer te su u klubu ostali do zatvaranja, navode u priopćenju.

Iz Zagreb Pridea naglašavaju kako su razni oblici nasilja, uznemiravanja i fizičkih napada nažalost prečesta pojava u Zagrebu i Hrvatskoj općenito. Upozoravaju da je broj zločina iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u stalnom porastu.

U priopćenju je udruga Zagreb Pride uputila apel javnosti zagrebački klubovi i drugi komercijalni prostori u Zagrebu postanu otvoreni za njihovu zajednicu i da se u njima prestane tolerirati homofobna kultura nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:12