NASILJE U GRADU HEROJU

TROJICA NAVIJAČA ZVEZDE STAVILI MU PIŠTOLJ NA GLAVU I TUKLI GA PALICOM Prebijen mladi Vukovarac, gradonačelnik: 'Hrvati su bijesni...'

 Nikša Stipaničev / EPH, Sipa

Tomislav Š. (20) vraćao se u nedjelju oko 4 sata ujutro kući u Borovo naselje.

Krenuo je pješice iz centra Vukovara i ne sluteći da će ubrzo postati metom napada u kojem će mu život biti ugrožen. Trojica mladića u dobi od 22, 19 i 29 godina presrela su ga kod Palače Srijem te ga uz prijetnju pištoljem koji mu je bio prislonjen na sljepoočnicu pretukla rukama, nogama i teleskopskom palicom. Nakon brutalnog iživljavanja ostavili su ga da leži u krvi i pobjegli.

Ne zanima ga sport

Mladić je uspio ustati i krenuti prema cesti kad je naišao vozač kombija. Zaustavio se te mu pomogao i odvezao ga u bolnicu. Sve to moglo bi se podvesti pod huliganski napad da se dogodilo u nekom drugom gradu i da je riječ o osobama iste nacionalnosti. No kad se ovakvo nešto dogodi u Vukovaru i kad se ispostavi da je žrtva hrvatske, a napadači srpske nacionalnosti, k tome navodno i pripadnici navijačke skupine Delije, tada slučaj poprima druge konotacije. Neslužbeno smo doznali da su trojica napadača presrela Tomislava i pitala ga odakle je i za koga navija.

Rekao je da ne navija ni za koga i da ga sport ne zanima. Tada su ga počeli tući, a kako je visok dva metra i krupnije građe, nisu ga mogli srušiti pa je jedan od njih izvadio pištolj iz kojeg mu je ispao okvir. Pokupio ga je s tla, vratio unutra i repetirao. Tako su ga prisilili da legne i tukli palicom, rukama i nogama, nakon čega su pobjegli - ispričala je osoba koja je upoznata s događajem. Tomislav i njegova obitelj o tome nisu htjeli govoriti zbog istrage.

Višestruke ozljede

Tomislavov otac Željko ipak je imao potrebu nešto reći.

- Želim javno zahvaliti čovjeku koji je mog sina odvezao u bolnicu. Ne znamo tko je on, ali sin mi je rekao da po imenu sela za koje mu je rekao da u njemu živi misli da je Srbin - rekao je Željko Š. On je inače umirovljeni hrvatski branitelj Vukovara, koji je bio zatočen u logorima. Tomislav je zadobio višestruke ozljede glave, krvni podljev u predjelu oka i hematome. Policajci su isto jutro uhitili dvojicu mlađih osumnjičenika, a sljedeći dan i 29-godišnjaka kod kojeg su pronašli i pištolj. Našli su i palicu. Slučaj su predali tužiteljima.

Zločin iz mržnje

“Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika zajednički i prema prethodnom dogovoru, kako bi se obračunali s pripadnikom druge navijačke skupine, noseći metalne poluge i pištolj, prišla s leđa 20-godišnjaku uvjerena da je to osoba koju su čekali. Osnovano se sumnja da su mu, u cilju da ga usmrte, zadali više udaraca metalnim palicama u predjelu glave i tijela, uslijed čega je on pao na tlo gdje su mu nastavili zadavati udarce nogama u predjelu glave, a potom mu je jedan od osumnjičenika prislonio pištolj na lijevu sljepoočnicu te repetirao. U dovršenju počinjenja djela nisu uspjeli zbog nailaska više vozila Županijskom ulicom”, priopćili su iz DORH-a. Tužitelji su za dvojicu (22 i 29) zatražili istražni zatvor,. Na upit ima li u slučaju elemenata kaznenog djela počinjenog iz mržnje nisu odgovorili.

Pištoljem su lupali po autu i vikali ‘Šta je, bre?’

Po Vukovaru se priča da su trojica napadača iste noći sudjelovala i u napadu na jedno vozilo u kojem su bile četiri osobe. Policajci su prijavili da su njih trojica oštetila jedno osobno vozilo, no detalji se ne navode. Međutim majka jednog od mladića koji je bio u tom automobilu ispričala je medijima da je auto u kojem je njezin sin bio s trojicom prijatelja i jednom prijateljicom, svi u dobi od 18 do 21 godine, presreo crveni Volvo.

- Iz njega je izašao mladić, udario drškom pištolja po autu i viknuo: ‘Šta je, bre?’ Oni su se uplašili i odjurili na policiju te sve prijavili. Ogorčena sam što se takvo nešto događa u našem gradu i mislim da je to sve stvar odgoja - rekla je žena i dodala da njezin sin i njegovi prijatelji sada strahuju od izlaska u grad. Iako se moglo čuti i da se u tom slučaju pucalo, policiji pucnjavu nitko nije prijavio.

Penava: Ovakvo nešto ne može se tolerirati, Hrvati su bijesni

Osude napada stigle su iz redova HSP-a, čiji je član otac napadnutog Tomislava, kao i iz Foruma mladih SDP-a Vukovar. Oglasila se i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čiji je predsjednik Franjo Šoljić istaknuo da za to odgovornost snose i saborski zastupnici SDSS-a, ali i SDP-a. Rekao je da je “Vukovar tempirana bomba” i pozvao čelnike SDSS-a na razgovor o situaciji u gradu.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je da je to očito eskalacija i velik korak unatrag što se tiče sigurnosti života u Vukovaru.

- U pozadini je zanemarivanje države koja nikada nije jasno stavila do znanja da Hrvatsku treba prihvatiti kao svoju državu. Ovo se ne može tolerirati jer izaziva bijes pripadnika hrvatskog naroda i strah me je da na tome na kraju ne stradaju upravo pripadnici manjine. Potreban nam je razum, moramo graditi mirno društvo - istaknuo je Penava. Srđan Milaković, dogradonačelnik iz redova srpske manjine, osuđuje svaki oblik nasilničkog ponašanja.

- Činjenica je da su Srbi u Vukovaru frustrirani zbog pozicije u kojoj se nalaze, što može rezultirati i ovakvim pojavama. Prema informacijama koje imam, ova situacija ima i nacionalni i navijački karakter i očito se takvi incidenti događaju u toj životnoj dobi. Srećom, ne i među starijima. No osuđujem svako nasilje bez obzira na potencijalne frustracije - zaključio je Milaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:35