POTVRDILA POLICIJA

TUŽAN KRAJ VELIKE POTRAGE Pronađeno tijelo Davora Pozniaka (33); NESLUŽBENI REZULTATI OBDUKCIJE Poznat uzrok smrti Mate Maškarića i Ivice Zvrka

 
Slijeva na desno: Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak

U nedjelju oko 18 sati u odvodnom tunelu hidroelektrane Dubrovnik u Platu pronađeno je beživotno tijelo preostalog nestalog radnika Davora Pozniaka (33), izvijestila je u nedjelju navečer dubrovačka policija. Opsežna danonoćna potraga za trećim radnikom Hidroelektrane Plat, koji je nestao u požaru u četvrtak, vodila se na širokom području od Prevlake do Mljeta, ali do nedjelje navečer nije bilo rezultata.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je u nedjelju navečer kako je tijelo trećeg radnika Hidroelektrane Plat, koji je nestao u požaru u četvrtak ujutro, pronađeno u uskom prostoru sporedne cijevi odvodnog tunela hidroelektrane, koja je već bila pretraživana, ali na nedovoljnoj dubini. Pavličević je na izvanrednoj konferenciji za medije u Platu istaknuo kako u ranijim pretragama ronioci u taj dio hidroelektrane nisu mogli ući s opremom ni detaljno ga pregledati, pa je bilo potrebno ispumpati cijeli odvodni kanal, čime se smanjila razina vode i u sporednoj cijevi.

Napomenuo je da je u trenutku pronalaska tijela na mjestu događaja napravljen očevid, a idućih dana bit će rekonstruiran događaj, od uzroka požara koji je još nepoznat do modaliteta stradavanja nesretnih radnika. Potragu su otežavali i nepovoljni vremenski uvjeti. U subotu navečer je odlučeno da se nakon ispuštanja vode još jednom temeljito pregleda odvodni kanal hidroelektrane, koji je prethodno dvaput pregledan.

U požaru koji je u četvrtak oko 9 sati buknuo u HE Plat nestala su tri radnika. Beživotno tijelo prvog pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu, a za trećim se tragalo do nedjelje navečer. U potrazi su sudjelovali policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim je bio cijelo vrijeme u pripravnosti.

Sva su trojica stradalih radnika, u trenutku kad je u hidrocentrali izbio požar, postupila krajnje profesionalno i savjesno te krenula s gašenjem. Vjeruje se da su se našli u stupici, odsječeni od kanala za evakuaciju na razini više. Odjel za patologiju dubrovačke Opće bolnice nakon pregleda dvaju tijela pronađenih prijašnjih dana poslao je uzorke na daljnju analizu koja će potrajati nekoliko dana. Neslužbeno, uzrok smrti Mate Maškarića (35) i Ivice Zvrka (47) nije gušenje dimom, nego utapanje, vjerojatno prilikom pokušaja plivanja do mora.

HEP: Duboko smo potreseni tragedijom koja je odnijela živote trojice naših kolega

U povodu tragičnog događaja u HE Duborvnik posebnim priopćenjem oglasili su se i iz Hrvatske elektroprivrede:

Sa žaljenjem javljamo da je večeras, 13. siječnja, pronađeno beživotno tijelo trećeg radnika koji je 10. siječnja stradao u požaru u Hidroelektrani Dubrovnik. Duboko potreseni tragedijom koja je odnijela živote trojice naših kolega, svi u Hrvatskoj elektroprivredi iskreno suosjećamo s obiteljima stradalih. Naše su misli s njima. Nastojat ćemo im u vremenu koje slijedi biti pomoć i oslonac.

Zahvaljujemo članovima kriznog stožera, djelatnicima MUP-a, pripadnicima vatrogasnih postrojbi, Hrvatske gorske službe spašavanja, liječničkom osoblju i svim drugim službama, radnicima HEP-a i građanima dobrovoljcima na iskazanom nadljudskom naporu u spašavanju i potrazi za nestalim radnicima.

Uzroci i okolnosti ovog tragičnog događaja bit će poznati po objavi rezultata istrage koju je provelo Županijsko državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20