SPORNE TVRDNJE

Tužba bivšeg člana IO Dinama: ‘Tražim da ga se kazni s 500 dnevnih dohodaka zbog nastupa u Otvorenom!‘

Tužbu je podnio i protiv Ivana Brlekovića. Za njega traži kaznu od 599 dnevnih dohodaka...

Nikola Hanžel

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je Nikola Hanžel, sad već bivši član Izvršnog odbora GNK Dinamo, prije dva mjeseca podnio tužbu za klevetu protiv Marijana Primorca, ovih se dana, nakon novih izjava u medijskom prostoru, upustio u nove pravosudne bitke. Naime, u Hanželovo ime je odvjetnik Fran Olujić podnio novi set privatnih tužbi za klevetu i to protiv Damira Zorića i Ivana Brlekovića, koje je ujedno i kazneno prijavio tužiteljstvu za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka.

Kako se iščitava iz sadržaja kaznenih prijava, Hanžela je zasmetalo ono što je Zorić rekao 8. ožujka 2022. gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Točnije sedma minuta bila je mu je trn u oku, kad je Zorić pred voditeljem Mislavom Togonalom te gostima Karlom Ledinskim, Jurajem Čošićem i Ognjenom Naglićem koristio, protivno zakonu, Hanželove osobne podatke o kaznenom postupku koji se ranije protiv njega vodio.

Sporno mu je kad je Zorić rekao: "Sada nakon cijelog raspleta događaja kada se u tom klubu odlučuje sa sedam glasova umjesto trinaest, šest nedostaje, sedmi, presudni glas je osoba koja je pravomoćno presuđena za gospodarski kriminal. Po sili zakona to ne može biti. Dakle sve te odluke. O kome je riječ? (pitanje voditelja Togonala). Pustimo sad o kome je riječ pa o tome se dosta dosta pisalo ja ne želim ovaj i o tome i o tome je obaviještena sportska. Jel se bojite tužbe neke? (pitanje voditelja Togonala) Molim? Jedan od članova. Pa mogu reć evo gospodin Nikola Hanžel iz Karlovca je osuđen u aferi Karlovačka banka, a Zakon o sportu i Zakon o trgovačkim društvima lijepo kaže tko i kada više ne može biti član Uprave kluba ili sportskog društva za natjecanje. Dakle taj čovjek donosi ovog časa ključne odluke za Dinamo, sve te odluke su pobojne i svi mi koji smo protiv toga ćemo imati dovoljno da malo naložimo hrvatske institucije koje su sada prilično spore iako znaju sve podatke, pa i one druge koje bi trebale bdjeti nad zakonitošću poslovanja u nogometu, pa i europske"."

Obrazlažući prijavu, Hanžel je podsjetio i da je 11. ožujka 2019. na sjednici Skupštine izabran za jednog od 13 članova IO GNK Dinamo, baš kao i Zorić. Pritom, međutim, ne spori da ga je karlovački Županijski sud u svibnju 2017. proglasio krivim zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i da je zbog toga osuđen na uvjetnih šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje. Međutim, rok kušnje je istekao u prosincu 2019., a u međuvremenu je nastupila i rehabilitacija.

- Odredbom članka 13. Zakona o sportu, koji je bio na snazi do siječnja 2023., precizno se navodilo koje osuđene osobe i za koja kaznena djela ne mogu sudjelovati u radu sportske udruge ili trgovačkog društva. Isto tako, precizno se navodilo da osobe kojima je izrečena bezuvjetna kazna zatvora ne mogu sudjelovati u radu sportske udruge ili trgovačkog društva. Ništa od navedenog nije se odnosilo na oštećenika. Naime, njegova uvjetna osuda postala je pravomoćna 14.12.2017. godine te se nije odnosila niti na jedno kazneno djelo opisano u članku 13. Zakona o sportu. Novim Zakonom o sportu, koji je stupio na snagu 01.01.2023., u članku 111. istoga Zakona proširen je popis kaznenih djela, odnosno osoba koje su pravomoćno osuđene za ta kaznena djela, koje ne mogu sudjelovati u radu skupštine ili drugog tijela sportske udruge ili trgovačkog društva. Kao i u ranijem Zakonu o sportu, ništa od navedenog u članku 111. sadašnjeg Zakona o sportu ne odnosi se na oštećenika. Dakle, i po zakonu koji je bio na snazi do 01.01.2023. i po zakonu koji je na snazi od 01.01.2023. oštećenik je mogao i još uvijek može biti članom Izvršnog odbora i članom Skupštine GNK Dinamo – navodi se u Hanželovoj prijavi.

image

Tuženi Damir Zorić

Goran Mehkek/Cropix

Napominje se pritom i kako je prema "odredbama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji 14.12.2022. nastupila rehabilitacija za kazneno djelo za koje je Hanžel uvjetno osuđen 2017. godine". Naglasak u podnesenoj prijavi je na kraju i da Zakon o trgovačkim društvima, koji je spomenuo Zorić, uopće nije primjenjiv na konkretan slučaj jer GNK Dinamo nije trgovačko društvo nego udruga građana.

U privatnoj, pak, tužbi za klevetu protiv Zorića spominje se ista sedma minuta iz Otvorenog, točnije tvrdnja koju je Zorić izrekao iako je bio svjestan, smatra Hanžel, da je ista neistinita pa stoga traži od suda da za klevetu Zorića kazni sa 500 dnevnih iznosa.

Četiri dana nakon Otvorenog, Hanžel je uočio i kako ga Ivan Brleković 12. ožujka u emisiji Sport nedjeljom u programu Sportske televizije također spominje u kontekstu osuđivane osobe iz domene gospodarskog kriminala.

Preciznije, Brleković je gostujući u emisiji rekao: "Jedan od tih sedam članova ili sedmi član je čovjek koji je suđen pravomoćno za gospodarski kriminal. Konkretno za kazneno djelo zlouporabe položaja u gospodarskom poslovanju. A to znači da je Zakon o sportu, koji je bio na snazi do 31.12.2022., u svezi sa člankom 239. Zakona o trgovačkim društvima, 2022. godine po sili zakona je njemu prestao mandat. Točka. Tu daljnje rasprave nema. Kad vam nešto prestane po sili zakona, onda se to ne može obnoviti na nekakav ne znam koji način osim po proceduri koja je ponovo propisana za imenovanje na takvu funkciju. Dakle, ako se promijenio Zakon o sportu, a je, i od 01.01.2023. je novi Zakon o sportu. Onda da bi gospodin Hanžel…Jel se Hanžel zove, ako se ne varam, mogao ponovno biti član izvršnog odbora, njega skupština ponovno treba imenovati".

Navedeno izrečeno je za Hanžela nedozvoljena uporaba osobnih podataka, pogotovo jer, u odnosu na rehabilitaciju i protek vremena, on je danas neosuđivana osoba. S obzirom da je za Hanžela to također i klevetnički navod, odvjetnik Olujić u njegovo ime traži sud da novčano kazni Brlekovića zbog klevetanja sa 599 dnevnih dohodaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 16:41