SPOLNO UZNEMIRAVANJE

Tužiteljstvo odbacilo prijavu protiv Bernarda Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme

Tužiteljstvo ne tvrdi da tog zlostavljanja nije bilo, čak ističe da iz izjava žena proizlazi da ima elemenata kaznenog djela
Bernard Jakelić
 Srđan Vrančić/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a, podnijelo 17 zaposlenica HUP-a, među kojima su bile i neke bivše djelatnice. Prijava je odbačena u petak, a Jutarnjem je listu to u srijedu potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Razlog odbacivanja prijave je formalne naravi. U rješenju o odbacivanju kaznene prijave navodi se kako postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon, a to je da niti jedna od žrtava nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja za kazneno djelo i počinitelja. Laički rečeno, tužiteljstvo ne tvrdi da tog zlostavljanja nije bilo, dapače, čak navodi da iz iskaza žena proizlazi da ima elemenata kaznenog djela.

Međutim, navodi dalje tužiteljstvo, sve žene, a riječ je o zaposlenicama HUP-a kojima je Jakelić bio neposredno nadređen ili nekad nadređen, zakasnile su s prijavom. Sada im preostaje jedino da svaka od njih pojedinačno nastavi s kaznenim progonom, a to im je tužiteljstvo i naznačilo u rješenju o odbačaju kaznene prijave koje je podnositeljicama, kao i Jakeliću i njegovu branitelju, dostavljeno. Sve one imaju rok od osam dana u kojem moraju nastaviti kazneni progon.

Izložene nasilju

Rješenje o odbačaju kaznene prijave, koje ima pet stranica, među ostalim navodi da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova uz kaznenu prijavu dostavila anonimni podnesak koji su potpisale "zaposlenice HUP-a" bez prijamnog pečata Ureda pravobraniteljice, u kojem je navedeno da je Jakelić prema zaposlenicama HUP-a bio verbalno nasilan, prijetio im te ih ponižavao i seksualno uznemiravao.

Zaposlenice su navele da su dulji niz godina bile izložene nasilju koje se sastojalo od posprdnih komentara o načinu njihova ponašanja, odijevanja i fizičkog izgleda, čestog vikanja i ponižavanja te komentara da "nisu kraljičine pomoćnice", da su "mile Gere", "da nisu tu da misle", kao i to da se urlanje i ponižavanje zaposlenica događalo i pred članovima. Nadalje, opisivalo se da su jednu zaposlenicu tjerali da pjeva pred članovima, a druga je bila izložena urlanju, vrijeđanju i prijetnjama otkazom jer nije učinila nešto što je Jakelić smatrao da treba učiniti.

U toj su prijavi, među ostalim, navele kako ih je Jakelić pozivao na intimna druženja, zajednička službena putovanja, a druga je navela da joj se pokaže "k... koji je veličine pola metra" te da su mnoge "grljene, pipkane i štipane u prolazu". Sve potpisnice ove anonimne prijave tražile su od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da to zaustavi i sankcionira.

Prvo se prijavom pravobraniteljice bavilo tužiteljstvo u Osijeku, koje je zatražilo od HUP-a svu relevantnu dokumentaciju. Stoga su tužiteljstvu dostavljene izjave svih djelatnica, ugovori o raskidu radnog odnosa s Jakelićem, ali i dvije fotografije te korespondencija e-mailom Jakelića s jednom od prijaviteljica. HUP je tužiteljstvu dostavio i zapisnik o sastanku koji su sve žene koje su prijavile Jakelića 21. veljače ove godine održale u HUP-u, u uredu glavnog direktora Davora Majetića. Sve su one, prema zapisniku sa sastanka, navele kako ih je Jakelić verbalno, a neke i spolno uznemiravao na poslu, ali nisu navele točno vrijeme i mjesto kad se to događalo.

Obavijesni razgovori

Sa svima njima je policija obavila razgovore i samo dvije zaposlenice nisu potvrdile ranije navode da ih je Jakelić spolno uznemiravao. DORH je 8. lipnja ove godine dostavio i anonimni podnesak pod nazivom "Situacija unutar HUP-a" te potom još nekoliko mailova, a policija je u provođenju izvida razgovarala i s tada već bivšom predsjednicom HUP-a Gordanom Deranjom.

Odlučujući o kaznenoj prijavi, tužiteljstvo je ustanovilo da je rok od tri mjeseca za kazneni progon prošao još 12. ožujka ove godine kad je DORH-u i podnesena kaznena prijava pravobraniteljice, a zapisnik od 21.veljače iz HUP-a, prema ocjeni tužiteljstva, ne može se smatrati prijedlogom za kazneni progon, kao ni anonimni podnesak upućen pravobraniteljici.

Tužiteljstvo je, s obzirom na to da su zaposlenice spominjale i mobbing, razmatralo ima li elemenata za pokretanje postupka zbog zlostavljanja na radu, ali je zaključilo da ni za to kazneno djelo nije u zakonskom roku podnesen prijedlog za progon. Stoga je iz formalnih razloga odbacilo prijavu, a žrtve uputilo da same nastave progon.

U ovom postupku Jakelić nije bio ispitan, a u rijetkim istupima u medijima tvrdio je da je žrtva namještaljke i borbe za vlast u HUP-u. Neslužbeno, neke od žrtava konsternirane su ovakvim ishodom postupka i ne žele više nastavljati kazneni progon.

Od podnošenja kaznene prijave do njezina odbačaja

Slučaj spolnog uznemiravanja u pozornost javnosti došao je u ožujku ove godine kada je javnost doznala za prijave. Nakon toga je s Bernardom Jakelićem raskinut radni odnos.

VELJAČA 2020.
Petnaestak djelatnica HUP-a otišlo je kod pravobraniteljice Višnje Ljubičić i iznijelo svoje priče o tome kako ih Bernard Jakelić više godina sustavno seksualno uznemirava. Pravobraniteljica je o svemu obavijestila HUP i zatražila očitovanje.

6. OŽUJKA
Suočivši ga s optužbama na zatvorenom sastanku, vodstvo HUP-a s Bernardom Jakelićem raskida radni odnos, ali uz isplatu visoke otpremnine.

10. OŽUJKA

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić o svemu što su joj ispričale djelatnice HUP-a izvještava DORH. Povratno je pravobraniteljica izvještena da je s Jakelićem raskinut radni odnos. DORH prijavu prosljeđuje nadležnom tužiteljstvu na postupanje.

8. TRAVNJA

Izvršni odbor HUP-a raspravlja o otpremnici od 900.000 kuna. Članovi IO-a su nezadovoljni, ali HUP tvrdi da je isplaćena samo prva rata od 150.000 kuna.

6. SVIBNJA

Osječko tužiteljstvo se, nakon zaprimanja prijave iz DORH-a, proglašava se stvarno i mjesno nenadležnim za postupanje protiv Jakelića i prijavu vraća na postupanje Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, koje pokreće izvide.

14. SVIBNJA

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a podnosi ostavku na mjesto direktora, a s čelnog mjesta predsjednice HUP-a odlazi i Gordana Deranjka.

LISTOPAD

Završeni su policijski izvidi, a tijekom rasprave u Saboru, prije nego što je tužiteljstvo donijelo odluku, Branka Juričev-Martinčev (HDZ) optužbe naziva neutemeljenima.

27. STUDENOGA

Tužiteljstvo odbacuje prijavu iz formalnih razloga, žrtve mogu preuzeti kazneni progon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:05