PRATITE UŽIVO

Tužiteljstvo traži povećanje kazni za sve okrivljenike, Mamićevi odvjetnici opleli po Uskoku i Sudu

Prisustvovanje sjednici navodno nisu tražili ostali okrivljenici, Zoran Mamić, Vrbanović i Pernar
Zdravko Mamić
 Vlado Kos/Cropix

NOVO 12:28 - Upravo je završila javna sjednica Vrhovnog suda u postupku protiv Zdravka Mamića i ostalih, tako da nema potrebe za sutrašnjom sjednicom.

Mamiću nije odobreno javljanje video linkom iz BiH.

Na samome kraju sjednice odvjetnik Veljko Miljević je predložio sudu i da otvori tajni zapisnik osječkog Županijskog suda o tome kako je koji član sudskog vijeća glasao, međutim njegov prijedlog nije prihvaćen.

Odluka Vrhovnog suda bit će dostavljena naknadno osječkom županijskom sudu, a tada će se i znati sudbina prve nepravomoćne presude protiv Mamića.


10:18 - - Odvjetnik Veljko Miljević je prvo naveo da je napravljena bitna povreda kod oduzimanja imovine kod Mamića jer je u presudi navedeno kako se imovina oduzima i od članova Mamićeve obitelji bez da se radi o proširenome oduzimanju imovinske koristi.

Također, Miljević je ponovio tezu koju je do sada zastupao već vise puta, a to je ona o nezakonitim tužiteljima, odnosno da Uskokovi tužitelji nemaju dovoljno staža da bi mogli zastupati ovu optužnicu.

Drugi Mamićev odvjetnik, Ivan Stanić, rekao je kako je sud nezakonito naknadno ispravljao presudu. Odnosnom da je naknadno pod krinkom ispravka sud mijenjao bitne stvari u presudi, a sto ZKP ne dozvoljava.


Počela je sjednica Vrhovnoga suda u postupku protiv Zdravka Mamića, njegovoga brata Zorana, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Vrhovni sud skratio je značajno vrijeme izlaganja svih stranaka te će oni svaki za svoj govor imati po pola sata.

Na sjednici se nisu pojavili Zoran Mamić, Vrbanović i Pernar dok je Zdravko Mamić zatražio da se javi video linkom iz BiH, međutim za sada odluka o tome još nije donesena.

Do 9 sati svoj govor već su završili zamjenica državnog odvjetnika Gordana Križanić koja je zatražila povećanje kazni za sve okrivljenike jer smatra da prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti.

Između ostalog, izuzetnu kriminalnu upornost, te činjenicu da su i Zdravko Mamić i Vrbanović kao članovi uprave GNK Dinama bili dužni brinuti za interese kluba, a umjesto toga Mamić je to iskoristio za osobno bogaćenje.

Odvjetnik Milana Pernara, Mijo Golub rekao je da je sud kod njegovoga branjenika primijenio kompletno krivi blanketni propis.

Pojasnio je da se na Zorana Mamića trebao primijeniti drugačiji oblik poreznoga nadzora nego je to zaključeno u presudi, pa onda Pernar niti ne može biti proglašen krivim zato što nije proveo takav nadzor.


Dvije i pol godine nakon donošenja nepravomoćne presude, Vrhovni sud će danas i sutra održati sjednicu u povodu žalbi vjerojatno najpoznatijeg hrvatskoga bjegunca Zdravka Mamića na nepravomoćnu presudu kojom ga je osječki Županijski sud osudio na 6 i pol godina zatvora.

Uz Mamića su, zbog izvlačenja oko 115 milijuna kuna iz Dinama te porezne utaje, nepravomoćno osuđeni i njegov brat Zoran, sadašnji trener Dinama, bivši glavni direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar. Kao što je poznato, Mamić je napustio Hrvatsku dan prije izricanja nepravomoćne presude koja bi ga zbog toga jer je dobio kaznu veću od pet godina, automatski odvela u pritvor.

Otada živi u Međugorju, u BiH, gdje se zahvaljujući dvojnom državljanstvu uspješno bori protiv svih hrvatskih zahtjeva za izručenje. Mamić je, kako neslužbeno doznajemo, zatražio da mu Vrhovni sud omogući javljanje videovezom iz BiH kako bi na današnjoj sjednici Vrhovnoga suda mogao iznijeti svoje argumente. Hoće li mu to najviša sudska instanca i dopustiti, znat će se danas u 8.30 kad počne sjednica.

Prisustvovanje sjednici navodno nisu tražili ostali okrivljenici, Zoran Mamić, Vrbanović i Pernar koji današnji pravorijek čekaju na slobodi jer im je osječki Županijski sud izrekao kazne manje od 5 godina - Zoran Mamić je dobio 4 godine i 11 mjeseci, samo mjesec dana manje od kazne zbog koje bi odmah bio pritvoren. Pernar je dobio 4 godine i dva mjeseca, a Vrbanović tri godine zatvora.

Mamić je osuđen da je na temelju antidatiranih "Aneksa ugovora o profesionalnom igranju" igrača Dejana Lovrena i Luke Modrića zapravo izvlačio novac za sebe i svojega brata. Mamiću je također zablokira impozantna imovina od više desetaka nekretnina, novac na računima u bankama, jahta, Bentley... a ta imovina bi mu u slučaju da Vrhovni sud potvrdi presudu, bila oduzeta.

Miljević: 'Tu nema čak ni instruktivnog roka'

Odvjetnik Veljko Miljević komentirao je za N1 donošenje odluke Vrhovnog suda o presudi Zdravku Mamiću. Na pitanje koliko bi moglo trajati dok se ne donese odluka, Miljević je kazao da to nitko ne zna.

- Tu nema čak ni instruktivnog roka, kamoli tvrdog. To je u pravilu oko četiri, pet tjedana, dakle oko mjesec dana - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:58