VRHOVNI SUD ODLUČUJE

Tužiteljstvo traži veću kaznu za Kameničkog: ‘Vozio je 4 puta brže od dopuštenog u naseljenom mjestu‘

Kameničkom je uz zatvorsku kaznu izrečena i petogodišnju zabranu upravljanja vozilima svih kategorija
Marin Kamenički
 Ronald Gorsic/Cropix

U slučaju Marina Kameničkog (22), mladića koji je svojom divljačkom vožnjom po Ilici skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Laura Stelio, Kameničkova suputnica te Nadica Holfinger, putnica iz Opela s kojim se sudario svojim Mercedesom C63 AMG, sve ide brzo. Za razliku od podizanja optužnice na koju se čekalo dvije godine i tri mjeseca od tragedije, nakon samo jednog ročišta zatvorenog za javnost lanjskog studenog donesena je nepravomoćna presuda, a tri mjeseca nakon nje, Vrhovni sud je zakazao sjednicu kako bi raspravljao o žalbama na prvostupanjski pravorijek prema kojem je Kamenički osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Danas se na sjednici Vrhovnog suda, koju je vodio predsjednik vijeća Ranko Marijan, Kamenički nije pojavio jer nije ni trebao, a njegovi odvjetnici su ukratko obrazložili zašto se slažu s izrečenom sankcijom za razliku od tužiteljstva koje je nabrojalo niz razloga radi kojih kaznu treba povisiti.

Vozio četiri puta brže od dozvoljenog

- Segmenti važni za donošenje odluke su otegotne okolnosti. Brzina kojom je išao u naseljenom mjestu je bila četiri puta veća od dopuštene. Važne su i posljedice nesreće dvije smrtno stradale osobe i jedna s teškim ozljedama koja je do sada imala veći broj operacija, dalje se liječi i krajnji ishod je neizvjestan. Sud je propustio ocijeniti i dob mlađe poginule žrtve, a u isto vrijeme neosnovano je, kao olakotno, pridodao važnost mladosti okrivljenika. Nije dovoljno ocijenjen ni iskaz prijateljice poginule djevojke koja je opisala osobno iskustvo s vožnjom okrivljenika kao suvozačica te je navela da je on inače bio sklon brzoj vožnji i pod utjecajem alkohola. Precijenjene su i olakotne okolnosti koje su dovele do preblage sankcije poput priznanja djela na prvoj raspravi, a zapravo je ŽDO temeljito proveo istragu te je vještak kroz ključni dokaz crne kutije iz auta utvrdio brzinu kretanja i dinamiku vožnje stoga nije mogao drugo nego priznati djelo – naznačila je županijska tužiteljica. Također je dodala da je prvostupanjski sud precijenio i kajanje i žaljenje okrivljenika u odnosu na posljedice jer je opunomoćenik oštećenog rekao kako ih okrivljenik i njegovi roditelji nisu kontaktirali niti ponudili pomoć tijekom liječenja. Za tužiteljstvo četiri i pol godine zatvora nije dostatna društvena osuda.

Ivan Stanić i Nikola Mandić, odvjetnici Marina Kameničkog, na presudu se nisu žalili.

- Sud je ispravno ocijenio sve okolnosti. Riječ je o mlađem punoljetniku u vrijeme počinjenja djela koji je i prije presude rekao da se neće žaliti te da će prihvatiti svaku sankciju. Tako je i postupio. A što se tiče kontaktiranja oštećenika, obitelji poginulih i ozlijeđene osobe, dok je naš klijent bio u pritvoru, mi odvjetnici smo kontaktirali obitelji osobno kao i njihove punomoćnike – naglasio je Stanić pojasnivši da je obitelj oštećene potom u jednom trenutku promijenila odvjetnika.

Podsjetimo, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik Kameničkom je uz zatvorsku kaznu izrekla i petogodišnju zabranu upravljanja vozilima svih kategorija koja počinje teći nakon što kaznu odsluži. A s obzirom da je u međuvremenu od nesreće pa do izricanja presude postao otac te živi s partnericom i njezinim djetetom, mora podmiriti tek polovicu sudskih troškova, točnije 24.530,42 kune, kako se ne bi dovela u pitanje obiteljska egzistencija. Ujedno mora platiti i 10391 kunu za troškove obrane dvoje oštećenih. Pravomoćnost presude čeka na slobodi, a sutkinja Kvaternik je obrazlažući presudu otkrila da je Kamenički priznao djelo i da je njegova krivnja utvrđena u cijelosti.

- Zadatak suda je bio donijeti odluku o vrsti i visini kazne. Kod odluke koje će se pravo primijeniti, prihvaćeno je izvješće više stručne savjetnice suda i predstavnice CSS-a koje su dale prijedlog da se primijene opći propisi a ne maloljetničko pravo. Iako je način počinjenja djela, prekomjerna brzina kretanja vozilom, u jednom dijelu odraz životne dobi okrivljenika, okolnosti koje se odnose na njegovu ličnost ne opravdaju uvjerenje da će se svrha sankcije postići izricanjem odgojnih mjera i kaznom maloljetničkog zatvora. On je mlada osoba koja će u ožujku napuniti 23 godine, a njegova uvjerenja i stavovi ukazuju da se ponaša po obrascima odrasle osobe. Završio je srednju školu i stekao zanimanje. Zaposlio se, osnovao vlastitu obitelj i ima dijete od četiri mjeseca. Okolnosti i ocjena stručnih osoba, da bi njegov boravak s odraslim osobama u penalnim uvjetima polučio bolje rezultate na planu specijalne prevencije nego boravak s maloljetnicima, ukazuju da primjena maloljetničkog prava ne bi bila svrhovita – objasnila je Kvaternik zašto je vijeće za mladež odlučilo primijeniti opće propise.

Olakotne okolnosti

Kao olakotne okolnosti, Kameničkom je sud cijenio priznanje djela, iskazano žaljenje i kajanje te isprika i traženje oprosta od oštećenika i njihovih obitelji. Olakotno je i to što su posljedice nesreće i na Kameničkog utjecale, jer osim što je i sam bio ozlijeđen, poginula je djevojka s kojom je bio u emotivnoj vezi. U prilog mu idu i obiteljske prilike odnosno da uzdržava obitelj, da nije osuđivan i da je kazneno djelo počinio kao 20-godišnjak čija obitelj nije bila u tretmanu CSS-a.

Otegotne okolnosti su, pak, brzina od 195 km/h kojom je išao kroz naseljeno mjesto što je za sud bezobzirna i obijesna vožnju koja je uz vozačko neiskustvo dovela do teške nesreće i smrti dviju osoba, dok se jedna, teško ozlijeđena, još uvijek liječi.

- Sud za mladež je zaključio da prevladavaju olakotne okolnosti, no zbog težine djela sud nije primijenio izricanje zakonskog minimuma niti odredbe ublažavanja kazne. Nije izrečena ni stroža kazna jer ne bi bila u skladu sa svrhom kažnjavanja. Kazna mora biti poruka počinitelju i drugima da mora snositi posljedice svog ponašanja. Istodobno, kazna ne smije biti i odmazda. Strožim kažnjavanjem nije moguće sanirati posljedice koje su nastupile niti povratiti izgubljene živote. Ova kazna je dostatna društvena osuda za djelo koje je učinjeno i utjecat će na mlađeg punoljetnika da ne čini kaznena djela i omogućiti mu uključivanje u društvo nakon izdržane kazne. S obzirom da je nepropisnom vožnjom pokazao da je opasan vozač i da ga na određeno vrijeme treba isključiti iz prometa, izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja svim kategorijama vozila - zaključila je Kvaternik naglasivši kako Kamenički "dugo vremena neće biti sudionik u prometu s ciljem da se prevenira opasnost od ponavljanja djela."

Prema optužnici, Kamenički se 23. kolovoza 2018. oko 21.10 sati kretao Ilicom iz smjera istoka prema zapadu vozeći se brzinom od 195 km/h iako je na navedenoj dionici brzina ograničena na 50 km/h. Dolaskom do kućnog broja 442 Ilice, zbog prevelike brzine kretanja izgubio je nadzor te udario u rubni kamen i zarotirao se pri brzini od 153km/h završivši na traci za suprotan smjer. Pritom je, dok se nekontrolirano kretao, Mercedesom udario u Opel Astru koju je nastavio gurati sve dok je nije odbacio na betonski potporni zid. Zatim se i Mercedes zabio u isti zid o koji se potom odbio i završio na južnoj strani kolnika gdje je udario u drugi auto. Njegova suputnica je iz vozila ispala, a Kameničkov auto se, nakon zaustavljanja, zapalio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:19