ŠEF KONTROLE LETA

Tužiteljstvo traži zatvor za direktora strateške državne kompanije i umirovljenog generala: ‘Pritvorite ga!‘

Vlado Bagarić je general bojnik u mirovini kojeg je aktualna Vlada imenovala za direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe

Vlado Bagarić

 Božo Radić/Cropix

- Pritvorite na 30 dana 61-godišnjeg Vladu Bagarića - sukus je zahtjeva velikogoričkog tužiteljstva koje je u utorak dostavilo Županijskom sudu u Velikoj Gorici, a nakon provedenih iscrpnih izvida, spis "težak" preko tisuću stranica.

Bagarić je general bojnik u mirovini kojeg je aktualna Vlada imenovala za direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a tužiteljstvo ga sumnjiči za nezakonita zapošljavanja točnije za dvije zloporabe položaja i ovlasti kroz koje je drugim osobama stekao imovinsku korist.

Sa velikogoričkog suda doznajemo da će idući tjedan, 28. studenog, sutkinja istrage održati ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva koje za prvog čovjeka HKZP-a traži jednomjesečni pritvor jer smatraju da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na 10-ak svjedoka.

Iako je inicijalno sumnja bila bačena na nekih desetak zapošljavanja koja nisu bila prema pravilima a na koja su ukazali kontrolori leta podnoseći prijave, provedeni izvidi, tijekom kojih Bagarić nije bio uhićen, su pokazali da su dva zapošljavanja sumnjiva, mimo procedura i zakona.

Kako doznajemo, prvo kazneno djelo koje je Bagariću uteg, a za koje tužiteljstvo sumnja da se dogodilo je bilo između 19. srpnja 2017. i 1. rujna 2018. kada je zaposlen kandidat na mjesto višeg stručnog savjetnika za analizu.

Druga, pak, zloporaba Bagarićeva je, prema sumnjama tužiteljstva, bila od 11. rujna 2019. do 23. siječnja 2020. kada je zaposlen kandidat na radno mjesto specijaliste za obračun naknada u Zračnoj plovidbi. Također, doznajemo, jedna poznata agencija je testirala kandidate pa je stoga pred sutkinjom istrage velikogoričkog suda proučiti kompletne uvjete zapošljavanja i bodovanja.

Inače, ovo nije prvi puta da HKZP dolazi pod lupu tužiteljstva i u negativan javni kontekst. Bila je to priča o derutnoj drveno-ciglenoj kući obrasloj u travu i korov na adresi Blatuša 158 u općini Gvozd koja se pokazala idealnim mjestom lažnog boravišta za niz kontrolora leta. Uslijedila je anonimna prijava protiv 30-ak djelatnika HKZP-a da su lažiranjem prebivališta utajili porez, uzimajući usput od poslodavca novac za putne troškove, jer Blatuše vidjeli nisu, a žive na području Zagreba, Samobora i Velike Gorice.

Nakon što je ljetos Općinsko državno odvjetništvo u Velikog Gorici podignulo optužnicu protiv osmorice kontrolora leta zbog utaje poreza i prijevare, teških preko milijun i pol kuna, nedavno je još osam kontrolora leta završilo pod istragom, a među njima je i predsjednik sindikata kontorlora Krešimir Rakoci.

Potonju osmorku sumnjiči se za utaju poreza i prijevare, točnije, kontrolori s adresom u Blatuši izbjegli su plaćati prirez Gradu Zagrebu utajivši oko 570.000 kuna. A na sve su to, navodno, od siječnja 2007. do siječnja 2011. godine kontrolori od HKZP-a naplatili oko 300.000 kuna putnih troškova od Blatuše do 72 kilometra udaljene Velike Gorice, gdje je sjedište poslodavca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:57