POTRESNI DETALJI

TUŽNA PRIČA O DOBROM KUZMI KOJEGA JE UBIO GROM 'Izbacio ga je iz papuča. Našao sam ga kako leži izuven, cijelo lice mu je bilo crno...'

'Vidio sam trag izrovane zemlje koja je poput zmije vijugala od hrasta preko metalnog pluga'
 CROPIX

U nesvakidašnjoj tragediji u Polači pokraj Zadra u utorak poslijepodne od udara groma smrtno je stradao 57-godišnji mještanin Kuzma Banović. Udar groma usmrtio ga je na licu mjesta dok je nešto iza 14 sati sjedio ispod stabla hrasta ispred kuće u zaseoku Hrasti gdje je živio sam. Iako je udar "mega" munje u to vrijeme na noge digao cijelu Polaču, nitko, navodi Kuzmin rođak Neven Banović, nije posumnjao da je netko od toga i smrtno stradao. Da s Kuzmom nešto nije u redu posumnjali su tek dan poslije nakon što ga u dvorištu kuće nisu vidjeli od neobičnog nevremena, javlja Zadarski.hr .

- Grom ga je izbacio iz papuča. Našao sam ga kako leži izuven, cijelo lice mu je bilo crno, kao izgoreno. Pogledao sam okolo i vidio trag izrovane zemlje koja je poput zmije vijugala od stabla hrasta preko metalnog pluga koji je bio pokraj Kuzme – ispričao je jučer Kuzmin prvi susjed i rođak Neven Banović, pokazujući mjesto tragedije s još vidljivim tragom groma i spaljenim granama hrasta.Tražeći susjeda na strašan prizor naišao je sa susjedom Rosom. Odmah su obavijestili hitnu pomoć koja je pozvala policiju, a nakon očevida, kriminalističkim istraživanjem i nalazom mrtvozornika utvrđeno je da je 57-godišnjak preminuo od udara groma. Na tijelu nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi upućivali na nasilnu smrt odnosno kazneno djelo.

- Kuća je bila otvorena a Kuzme - nigdje. Nismo znali gdje je i što mu se dogodilo, sve dok nismo krenuli do dva omanja stabla hrasta gdje je običavao sjediti u hladu. Kada smo se dovoljno približili odmah smo shvatili što se dogodilo, a susjeda koja je bila sa mnom doživjela je šok i još se od tada nije smirila. Mislim da se Kuzma u trenutku udara nažalost držao za metalni plug i da ga je to usmrtilo - kazao rođak stradalog 52-godišnjaka, koji je u Polači, kaže, od rata živio od poljoprivrede.

- Evo u ratu je bio od početka do kraja i sada ga ubi grom. Bio je duša od čovjeka, spreman pomoći svakome, a volio je i šalu. Jedino što se nikada nije ženio, a od obitelji ima dva brata. U zadnje vrijeme se malo žalio na želudac - opisao je Neven Banović. Mještani pak kažu kako ovo nije prvi put da su u Polači zabilježeni jaki udari groma, ali da je ovo prvi put da je netko od toga i stradao.

- Kada je to puklo skoro sam se upišao od straha. Bilo je rano poslijepodne, a sunce je tuklo kroz oblake. Kiše nije bilo. Odjednom udarilo strašno, a mi svi - na noge, kao grom iz vedra neba. Sutradan saznam da stradao Kuzma dok je sjedio pod hrastom. Udario ga grom u glavu – ispričao je mještanin Šime Bobanović opisujući nevrijeme koje je isti dan pogodilo i benkovačko područje. Tamo je pak zabilježena intrevencija vatrogasaca jer je grom, srećom, bez stradalih, zapalio jednu kuću u Benkovcu, navodi Zadarski.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:12