UŽAS U REMETINCU

'TVOJA MAJKA MI JE SUDILA, SAD ĆU TI SE OSVETITI' Strašna priča iz hrvatskog zatvora

- Kada sam tek došao u Remetinec, bili su jako ljubazni prema meni. Međutim, nakon par dana počela su najprije verbalna zlostavljanja - nisi dobro očistio sobu, popio si kavu previše i slično. Ubrzo je počelo i fizičko zlostavljanje koje se povećavalo i dana u dan. Tukli su me rukama, nogama, sapunom koji su stavili u čarapu i palicom koju su napravili od časopisa. Š. K. me pokušao prisiliti na oralni seks, a kada sam odbio, urinirao je po meni. Kipućom vodom su me polijevali po ruci, a na kraju su mi žiletom urezali slovo na ruku. Tražili su me da ližem čučavac, a onda su uzeli metlu... - ispričao je ovo 23-godišnji mladić koji se početkom ove godine našao u Remetincu radi prijetnji svojoj sestri, a koji je nakon toga od dvojice svojih cimera iz ćelije proživio neopisiva zlostavljanja.

Ova strašna priča iz hrvatskih zatvora zvuči još strašnije kada se sagleda njezin kontekst. Naime, povod zlostavljanja, ili bar povećanje njegova intenziteta, od strane cimera po svemu sudeći je bila činjenica da je majka 23-godišnjaka sutkinja jednoga suda na području Zagreba, a koja je ranije jednoga od zlostavljača osudila.

Majka sutkinja

Zlostavljanje je počelo u blažem obliku i trajalo je par dana, no onda su ga u jednom trenutku pitali čime mu se bave roditelji, a on im je ništa ne sluteći odgovorio da mu je majka sutkinja. “Mislim da mi je tvoja majka sudila”, rekao je jedan od zlostavljača Š. K. (18) točno zatim opisavši izgled sutkinje - majke 23-godišnjaka. Nakon šestomjesečne istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nedavno je podignulo optužnicu zbog ovog događaja protiv Š. K. i G. B. (19) koji su sa 23-godišnjakom dijelili ćeliju u Remetincu, a tereti ih se za silovanje i pokušaj silovanja 23-godišnjaka. Naime, na teret se jednome od njih stavlja da je 23-godišnjaka silovao drškom od metle koju su imali u ćeliji za čišćenje prostorija. Obojica okrivljenika su se na ispitivanju branila šutnjom, no niz svjedoka potvrdio je navode 23-godišnjaka koji je rekao da su ga zlostavljali puna dva tjedna. Kako je moguće da stražari nisu ništa vidjeli, odnosno zašto on to nije prijavio. Prema njegovim tvrdnjama - bojao se.

- Rekli su mi da će me ubiti, da će mi ubiti majku, da će me razrezati na komade i silovati mi sestru - otkrio je 23-godišnjak. Čitavo vrijeme zlostavljači su pazili da ih nitko od pravosudnih policajaca ne vidi, a čak su ga za zlostavljanje prebacili na krevet koji se ne vidi kroz špijunku na vratima. Žrtva je ipak, ne mogavši više izdržati zlostavljanje, odlučila nakon dva tjedna sve prijaviti stražarima, a ispričao je da mu je bilo svejedno hoće li ga zbog toga i ubiti. Kada su izašli toga dana na šetnju u dvorište, čuvaru je signalizirao sklopljenih ruku da ga kasnije pozove da mu može nešto reći nasamo. Čuvar ga je ubrzo nakon toga pozvao na stranu i kada je 23-godišnjak počeo govoriti i iznositi malo po malo strašne detalje, u zatvoru je nastala prava uzbuna. Ubrzo su mladića prebacili u ambulantu gdje je pregledan i gdje je dobio lijekove. Na ruci je imao inficiranu opekotinu od vrele vode kojom su ga polijevali. Na ruci žiletom urezano slovo. Ispod majice je bio pun modrica od sapuna u čarapi. Ubrzo je iz zatvora odvezen na pregled u nekoliko bolnica gdje je napravljena dokumentacija o povredama. Pokrenuta je i hitna istraga, kako ona kriminalistička protiv osumnjičenika, tako i ona interna u zatvoru kako bi se utvrdilo je li u postupanju čuvara bilo propusta. Saslušano je niz čuvara, voditelja smjena te upravitelj Remetinca, Damir Čumpek.

Vidljive ozljede

Kako se moglo dogoditi da sin sutkinje završi u istoj ćeliji s osobama koje je njegova majka osudila? Jednostavno iz dokumentacije s kojom je 23-godišnjak doveden u zatvor nije bilo moguće vidjeti takvu vezu.

- Nigdje nije bilo da je pritvorenik sin sutkinje. Da smo imali takvu informaciju, reagirali bismo. Zna se pojaviti slučaj da su zatvorenici policajci, rodbina policajaca ili zaposlenih u zatvorskom sustavu, pa se uvijek pazi oko takvih osoba da se izbjegnu mogući sukobi - rekao je Čumpek. Međutim, zabrinjavajuće je da nitko od stražara nije vidio ozljede koje je 23-godišnjak imao, a neke od njih su prema medicinskoj dokumentaciji bile vidljive. Naime, na pregledu u bolnici je zabilježeno da je osim ozljeda na tijelu oštećeni imao i podljeve na jagodici i usni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:44