PROMETNI PREKRŠAJI

U 2021. godini dubrovačka policija poništila 66 vozačkih dozvola: Kazne od 10 do 20 tisuća kuna

Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili na internetu.

Policija/Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Dubrovačka prometna policija poništila je u 2021. godini 66 vozačkih dozvola zbog počinjenih prometnih prekršaja, objavila je u srijedu Policijska uprava dubrovačko-neretvanska.

Riječ je o mladim vozačima, koji su u dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova, te vozačima koji su prikupili 12 negativnih bodova.

Iz PU dubrovačko-neretvanske istaknuli su kako oni kojima je vozačka dozvola ukinuta ili poništena mogu ponovno polagati vozački ispit, ali tek nakon dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju dozvole.

„Prekršaji u prometu za koje je vozaču predviđeno upisivanje negativnih prekršajnih bodova u vozačku dozvolu propisani su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a u praksi se najčešće radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola te prekoračenju brzine“, navode iz policije.

Za vozače kojima je poništena vozačka dozvola, kao i osobe koje nikad nisu položile vozački ispit, propisuje novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana.

„Osim financijskog aspekta i nemogućnosti vožnje dvije godine, koji su rezultat poništenja vozačke dozvole, posebno naglašavamo sigurnosni aspekt vožnje pod utjecajem alkohola ili nepropisnom brzinom koji prekršaji, prema policijskim statistikama, najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama“, ističu iz dubrovačko-neretvanske policije.

Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili putem obrasca koji se nalazi na službenim internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 15:28