STRAŠNA SMRT

U autu se utopila pred očima supruga, svjedok: ‘Skočio sam u vodu, rekla mi je: ‘Dijete, spasi me‘‘

Skelar je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu jer nije osigurao vozila na skeli kojom upravlja
Ilustracija
 Boris Kovačev/Cropix

Draga G. (67) utopila se u autu koji je 29.svibnja 2016. upao sa skele u rijeku Savu u Selišču Kratečkom, a za njezinu smrt optužen je i osuđen skelar Robert S. (51), djelatnik sunjskog Komunalca.

Zbog dovođenja u opasnost iz nehaja što za posljedicu ima smrt jedne osobe, skelar je na Općinskom sudu osuđen na godinu dana zatvora uvjetno s petogodišnjim rokom kušnje i mora platiti 10.822 kuna sudskih troškova. Točnije, njegov krimen je što je kao zapovjednik skele postupio protivno Pravilniku o plovidbi na unutarnjim vodama ne osiguravši pravilan raspored putnika i tereta na skeli odnosno dopustio je putnici da ostane sjediti u Peugeotu kojem, pak, nije blokirao kotače niti je zatvorio izlazni otvor u ogradi skele. Da bi skela, čim ju je odgurnuo od obale, izgubila uporište ispod trupa čime je došlo do njezina naginjanja i pomicanja tereta točnije auta koji je potonuo, a nesretna Draga se u njemu utopila na četiri metra dubine.

Auto počeo kliziti

- Jedini sam autom došao na skelu i stao bliže ulaznim vratima nego pramcu, ali negdje na sredini skele. Sigurno auto nisam ostavio u brzini, ali se ne sjećam jesam li povukao ručnu. Moja žena je, kao i svaki puta, ostala u autu, a ja sam otišao platiti Robertu vožnju. Malo smo popričali, skelar mi nije rekao da pomaknem auto, a nisam vidio da su vrata na skeli povučena niti stavljen lanac. Vidio sam da skelar zatim odguruje skelu velikom motkom nakon čega je auto počeo kliziti. Uhvatio sam rukama dio otvorenog prozora, ali je auto bio pretežak.

Odmah sam skočio u vodu za autom, a skela je krenula već po Savi. Auto je jedno vrijeme plutao, a zbog elektronike nismo mogli otvoriti vrata. Bio sam cijelo vrijeme u vodi, nemoćan i užasnut kad sam vidio da auto tone. A jedan mladić je kamenom pokušavao razbiti staklo, da bi me na kraju on spasio i izvukao iz vode van – prisjetio se Dragan G. koji skelara ne krivi za smrt supruge.

Svjedok užasa Denis L. prisjetio se kako je, dok je radio na nasipu, u koritu Save vidio auto i da skela odlazi na drugu stranu.

- Uzeo sam kamen i po Robertovu naputku skočio u vodu i pokušavao razbiti staklo. U autu je bila starija ženska osoba koja je kroz 15cm otvoren prozor gurala ruke van i skoro uspjela provući glavu. Rekla mi je: 'Dijete, spasi me.' Udarao sam po staklu kamenom, ali se ono nije moglo razbiti. Ni vrata ni prtljažnik nisam uspijevao otvoriti, a kad sam uspio nekako razbiti jedno staklo, kamen mi je kroz taj otvor upao unutra. Robert je plivao za skelom da dohvati pojaseve za spašavanje, a čovjek u vodi je vikao da mu spasimo suprugu a da njega ostavimo pa se na tren u vodi i opustio. Njega smo uspjeli izvući – prisjetio se svjedok.

Skelar se ne smatra krivim

Sud smatra da se skelar nije pridržavao Pravilnika o plovidbi na unutarnjim vodama jer se skela samo ponekad osiguravala lancem ili štangom, te da je bilo uobičajeno da putnici za vrijeme plovidbe ostanu u autu.

Skelar, koji taj posao radi 20 godina, se ne smatra krivim. Ispit za voditelja skele položio je u Lučkoj kapetaniji Sisak nakon Domovinskog rata.

- Za Pravilnik o plovidbi iz 2015. nisam znao niti me poslodavac uputio u izmjene propisa već sam ga dobio na uvid nakon tragedije. Inače, tog dana kad sam pokrenuo skelu, Dragan je bio kraj kabine i rekao: 'Ode auto'. Uhvatio sam ga za blatobran, a Drago ga je pokušavao zadržati bočno. Stavio sam nogu pod desni kotač, ali je auto idući unazad, prešao mi preko noge. Staklo sam pokušavao razbiti ručno, ali nisam mogao. Auto je plutao neko vrijeme.

Pokušao sam pomoći putnici koja je vrištala, a kad sam vidio da se Dragan počinje utapati, otišao sam do skele po kolutove za spašavanje, a u pomoć je pritekao i Denis. Istina, nisam rekao putnici da mora izaći iz auta tijekom plovidbe, a otvor na ogradi skele nisam mogao zatvoriti jer cijevi koje su bile predviđene za zatvaranje, nisu bile u funkciji. Nisam ni lanac na ogradu stavio, ali smatram da isti ne bi zaustavio auto.

Priznajem da nisam podignuo ni ukrcajno iskrcajna vrata jer su teška 2000 kg i podižu se mehanički putem vitla na koloturi, a kako radim sam u smjeni, više puta na dan taj posao nije moguće obaviti. Žao mi je radi svega – pravdao se skelar napominjući da skela nema raspored plovidbe već da voze čim se pojave putnici na bilo kojoj strani Save. A njemu je radno vrijeme bilo od 6.30 do 20 sati.

Nakon tragedije Općina Sunja je, dodaje, nabavila novu skelu koju je on odbio voziti jer ista, kao osiguranje od sklizanja i kotrljanja vozila, opet imala samo lance koji ne bi spriječili pad vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:56