OPTUŽENI ZA NESAVJESNO LIJEČENJE

U BJELOVARU POČELO SUĐENJE LIJEČNICIMA ZBOG SMRTI DJEVOJČICE USLIJED KRIVE DIJAGNOZE Optuženi liječnici nisu pravovremeno poduzeli odgovarajuće mjere

Bjelovarska bolnica
 Admir Buljubasic / HANZA MEDIA

Na bjelovarskom Općinskom sudu u petak je počelo suđenje trojici bjelovarskih liječnika optuženima da su nesavjesnim liječenjem skrivili smrt 15-mjesečne djevojčice potkraj 2015. godine - prvookrivljeni Tomislav Miklić, drugookrivljeni Tomislav Heged i trećeokrivljena Marija Hiđa Čohar, protiv kojih je optužnica potvrđena u veljači, izjasnili su se da nisu krivi.

Optužnica se temelji na nalazu vještaka, prema kojem je smrt djevojčice Mateje Matić prouzročila subkronična upala srčanog mišića, koja je od početne akutne upale zbog dugog trajanja prešla u subkroničnu.

U nalazu vještaka navodi se da oboljeloj djevojčici nije bila postavljena ispravna dijagnoza te da nisu bile pravovremeno poduzete odgovarajuće mjere liječenja.

Nije se, naime, posumnjalo na druge uzroke plućnih problema i nije napravljena dodatna dijagnostička pretraga koja bi pokazala da se radilo o problemu srca.

Malenu Mateu roditelji su 13. studenoga 2015. godine prvi puta doveli kod dr. Miklića, koji joj je odredio terapiju injekcijama dvaput dnevno u trajanju od sedam dana.

Prema riječima Mateinog oca, dr. Miklić je na kontroli rekao kako se vidi poboljšanje te da to potvrđuje i rendgenska snimka pluća.

No, roditelji su tvrdili kako se na toj snimci vidjelo i povećanje srca, što su liječnici zanemarili kao mogući uzrok. Njezino stanje od tada se pogoršavalo, a preminula je 5. prosinca 2015. godine u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 01:01