NESREĆA KOD OTOČCA

U eksploziji mine poginuo splitski pirotehničar, otac troje djece

 Mario Pušić/Cropix

OTOČAC - U šumi između mjesta Dabar i Glibodol, 15-tak kilometara od Otočca u Lici, danas oko 12 sati tijekom radova razminiranja stradao je pirotehničar iz Splita Milenko Perak (37).

Prema prvim neslužbenim informacijama on je aktivirao nagaznu minu PROM 1 koja je eksplodirala nakon što je odskočila u zrak, na oko metar i pol od njega. Iako je ekipa HMP-a dežurala na radilištu, ozljede su bile smrtonosne te Peraku nije bilo spasa.

- Još se utvrđuje da li je minu aktivirao metal-detektorom ili slučajno granom. Ono što je sigurno je da je u trenutku aktivacije bio točno iznad mine - rekao je pirotehnički nadzornik HCR-a Đuro Mesić dodajući kako se stradali Splićanin ovim poslom bavio desetak godina i bio je jedan od iskusnijih na terenu.

U Lici je radio s još 64 kolege iz ukupno pet hrvatskih poduzeća za razminiranje. Nositelj poslova bilo je poduzeće iz Dugog Sela "Zeleni kvadrat", a Perak je bio zaposlenik njihovog kooperanta "Pirosa". Mesić dodaje da je područje koje je obrađivao stradali pirotehničar bilo propisno označeno, a on je bio propisno opremljen.

- Na drugom dijelu šume jutros smo izvadili pet PROMOVA 1, on je išao provjeravati dio koji je bio sumnjiv, ali realno tu se nije trebala naći ta mina. Ja sam na tom punktu bio u obilasku, i tek što sam ga prošao začula se eksplozija - kaže Mesić.

Na ovom terenu se razminirava deveti dan, a Perak je posao preuzeo prije tri dana. U planu je razminirati 308 tisuća sumnjivog područja Lisac-Staparuša, koje je potpuno prekriveno šumom u vlasništvu Hrvatskih šuma, koje su i naručile razminiranje. Milenko Perak bio je otac troje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:45