VJEŠTAČENJE OTKRILO

U godinu dana Buljubašić niti jedan dan nije bio na poslu

Na suđenju Ivanu Mravku i šefovima HEP-a tvrdio je da je uredno dolazio na posao, a u HDZ-u volontirao u slobodno vrijeme
Zagreb, 140912. Danas je na Zupanijskom sudu u Zagrebu nastavljeno sudjenje bivsem predsjedniku uprave HEP-a Ivanu Mravku, gdje se u svojstvu svjedoka pojavio povratnik iz Australije Rade Buljubasic.Na fotografiji: Rade Buljubasic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

U razdoblju od godinu dana, od rujna 2008. do rujna 2009. godine, signal mobitela Rade Buljubašića, povratnika iz Australije, koji je prema optužbama Državnoga odvjetništva samo fiktivno bio zaposlen u HEP-u , nikad nije evidentiran na njegovu radnome mjestu.

Formalno je, naime, bio zaposlen u poslovnici HEP Proizvodnje, točnije u arhivi EL-TO-a u Zagorskoj ulici u Zagrebu. No, u vrijeme kada se Buljubašić tamo trebao nalaziti na radnome mjestu, on je najčešće boravio u sjedištu HDZ-a i u svojem stanu, ali i u Australiji, Njemačkoj, pa čak i na vrhu Biokova.

Navodi optužnice

Zaključak je ovo telekomunikacijskog vještačenja koje je na zahtjev zagrebačkog Županijskoga suda proveo telekomunikacijski vještak Miroslav Bača, a njime su velikim dijelom potvrđeni navodi optužnice prema kojima se Rade Buljubašić uopće nije nalazio na svojemu radnome mjestu.

Geografska lokacija njegova mobitela, i to tijekom radnoga vremena od 7 do 16 sati, registrirana je na nizu drugih lokacija, najviše na području Vrgorca, otkud je Buljubašić rodom, a zatim u Zagrebu u sjedištu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma ili blizu njega. Slučaj Rade Buljubašića izazvao je veliki interes javnosti kada je u kolovozu 2009. otkriveno da 62-godišnji povratnik iz Australije, inače navodno zaposlen u HDZ-u kao savjetnik za dijasporu, prima plaću u HEP-u, premda se uopće ne pojavljuje na radnome mjestu.

Izbačen iz stranke

Odmah nakon izbijanja afere Jadranka Kosor isključila je Buljubašića iz stranke, a ubrzo je zbog njegova, navodno fiktivnoga, zapošljavanja u HEP-u pokrenut kazneni postupak protiv Ivana Mravka i članova Uprave . U rujnu 2009. Državno odvjetništvo zatražilo je od mobilnoga operatera ispis Buljubašićevih brojeva za proteklu godinu, a nedavno je sud na osnovi tih podataka zatražio vještačenje geografskih pozicija Buljubašićeva mobitela kako bi se utvrdilo je li se mobitel, odnosno Buljubašić, tijekom svoga formalnoga radnoga vremena u HEP-u tamo i nalazio, ili je, pak, bio negdje drugdje.

Od 3642 analizirana kontakta tijekom radnoga vremena njih 1289 odnosilo se samo na četiri bazne stanice. Po broju komunikacija, 409 kontakata ostvareno je na području Vrgorca. Druga bazna stanica na kojoj je najviše registriran Buljubašićev mobitel, točno 357 puta, bila je ona u Ulica Kneza Borne, a koja jednim svojim snopom (tzv. laticom) pokriva sjedište HDZ-a.

Na baznoj stanici u Draškovićevoj, koja također pokriva snopom sjedište HDZ-a, registrirana su 343 kontakta. Bazna stanica u Unskoj ulici, koja, pak, pokriva stan koji je Buljubašić dobio od HEP-a u Bednjanskoj ulici, tijekom Buljubašićeva radnoga vremena registrirala je njegove pozive 180 puta. Dakle, tijekom radnoga vremena u HEP-u, Rade Buljubašić, ili točnije njegov mobitel, najviše se nalazio ili u Vrgorcu, ili u blizini sjedišta HDZ-a ili u svojemu stanu.

Ljetovanja u Australiji

No, to nije sve. Naime, tijekom nadziranoga razdoblja, Buljubašićev mobitel bio je korišten 48 puta u Australiji, gdje je Buljubašić prema vlastitom iskazu od 2006. do 2009. otišao tri puta na odmor, u Maleziji osam puta, najvjerojatnije na proputovanju iz Australije, zatim sedam u Njemačkoj, u Metkoviću, Pločama, na Pelješcu, Tučepima, u Karlovcu, Otočcu, Novoj Gradiški... čak i na vrhu Biokova, Sv. Jurju, ali niti jednom u HEP-u u Zagorskoj gdje je u to vrijeme Buljubašić navodno radio.

Usprkos mogućim ogradama koje su potrebne uz svako telekomunikacijsko vještačenje, zbog pogrešaka koje se zbog specifične problematike mogu javiti, rezultati vještačenja u velikoj mjeri demantiraju Buljubašićev iskaz u kojemu je tvrdio da se tijekom svojega radnoga vremena uglavnom nalazio u HEP-u, na svojemu radnom mjestu u arhivu te da je u HDZ-u volontirao, ali nakon radnoga vremena u HEP-u pa zbog toga njegov posao u HEP-u nije trpio.

Prema kome su pozivi bili upućivani, za konkretan slučaj nije važno, no vrlo je interesantno. Naime, najviše poziva Buljubašić je od rujna 2008. do rujna 2009. imao prema poduzetniku Petru Jurišiću iz Sesveta, ukupno 336 kontakata.

Često razgovarao s tajnim brojem iz sjedišta MUP-a

Drugi broj na koji je Buljubašić najčešće zvao policija nije uspjela identificirati, a treći po količini poziva bio je jedan broj mobitela u MUP-u. S tim brojem Buljubašić je u godinu dana kontaktirao ukupno 218 puta. Osim toga, zabilježeni su i njegovi kontakti sa samoborskim poduzetnikom Wernberom Trautmannom kojemu se trenutno sudi sa Sanjom Kalamburom, nesuđenom ravnateljicom Fonda za zaštitu okoliša. O čemu je sve Buljubašić razgovarao s tim osobama, može se samo nagađati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:54