ŠTETA OD 2 MILIJUNA KN

U istražnom zatvoru šestorica osumnjičenih za prijevare na osiguranjima

Zagreb, 270314.Savska 41.Zagrebacka policija danas je privela muskarca osumnjicenog za ubojstvo Silvane Nekic na Vrbiku.Optuzeni muskarac jutro je proveo na ispitivanju u Zupanijskom drzavnom odvjetnistvu.Na fotografiji: privodjenje osumnjicenog za ubojstvo nakon ispitivanja.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / EPH / CROPIX

U istražnom zatvoru narednih mjesec dana provest će šestorica glavnih osumnjičenika u istrazi protiv čak 150 osoba koje Uskok sumnjiči da su zahtjevima za naknadu štete nakon namještenih prometnih nezgoda izvukli više od dva milijuna kuna.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda istražni je zatvor odredio dvojici navodnih organizatora skupine Stanislavu Pavličiću i Leu Karačiću, policajcu Tomislavu Oremušu, odvjetniku Mislavu Karlovcu te Vedranu Jagiću i Peji Radoviću za koje tužiteljstvo također tvrdi da su bili na vrhu kriminalne piramide.

Tužiteljstvo tvrdi da je osumnjičeni odvjetnik nakon lažiranih prometnih nesreća prikupljao dokumentaciju i osobno ili putem drugih odvjetnika, koji nisu znali da je riječ o prijevarama, podnosio odštetne zahtjeve, dok je policajac na mjestu namještenih nesreća radio zapisnike o očevidu iz kojih je proizlazilo da su nezgode izazvane nepropisnom vožnjom iako je znao da su ih izazvali fiktivni krivci.

Čak bi im naplaćivao i kazne, za koje su novac osiguravala dvojica organizatora lanca, a sve kako bi se "utvrdila pravna osnova za prihvaćanje odgovornosti od automobilskog osiguranja i kako osiguravajuća društva ne bi osporavala istinitost nezgoda".

Lažni krivci i oštećenici, kojih je po Uskokovim tvrdnjama bilo 141, ovisno o ulozi i isplaćenom iznosu osigurnine, dobivali bi naknadu od tisuću do 6000 kuna. Lažne oštećenike, koji su se u nekim slučajevima nalazili u automobilima u vrijeme namještenih sudara, organizatori su slali na preglede u zagrebačku Kliniku za traumatologiju gdje su simulirali bolove, strahove i smanjene životne aktivnosti.

Potom bi osumnjičenom odvjetniku, koji je naručivao i nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke, potpisivali punomoći o zastupanju te tražili naknadu štete.

Na temelju podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, prijava štete na vozilima i zahtjeva za naknadu odvjetničkih troškova, osiguravajuća društva su ne imajući razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu, isplatila najmanje 2,15 milijuna kuna te najmanje 190 tisuća kuna odvjetničkog troška, navodi Uskok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:06