U SAMO JEDNOM DANU

U ISTRI PRIJAVLJENO PETERO RODITELJA ZBOG ZANEMARIVANJA I ZLOSTAVLJANJA DJECE Opijali se pred njima, svađali se, vrijeđali i noću ih ostavljali same

Ilustracija
 iStock

Pulska policija podnijela je, u četiri slučaja, kaznene prijave protiv petero roditelja, za koje je utvrđena osnovana sumnja da su počinili kaznena djela povrede djetetovih prava i nepoštovanje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta, izvijestila je u petak istarska policija.

U prvom je slučaju utvrđeno kako se majka, iako svjesna da negativno utječe na emocionalni razvoj svog djeteta, dovodila u alkoholizirano stanje, vrijeđala dijete i u njegovoj nazočnosti vrijeđala bivšeg supruga te branila djetetu kontakte s ocem.

U drugom slučaju, policijski su službenici utvrdili kako su se roditelji pred djecom učestalo svađali i vrijeđali, a ponekad i fizički sukobljavali, što je vidno uznemirilo njihovo dvoje djece i negativno utjecalo na njihov psihički razvoj.

Za jednog oca utvrđeno je kako je kao roditelj grubo zanemario svoju dužnost brige o svoje troje djece, koje je ostavljao tijekom noći same.

Jedan je otac pak osumnjičen da je kršio zabranu suda, kojom su mu onemogućeni kontakti s dvoje djece do njegovog uspješnog uključivanja i dovršetka psihosocijalnog tretmana. Sigurnosnu mjeru psihosocijalnog tretmana ocu je odredio sud u postupku za kazneno djelo povrede djetetovih prava.

U prvih devet mjeseci ove godine policijski službenici za mladež na području Policijske uprave istarske utvrdili su 112 kaznenih djela povreda djetetovih prava. Riječ je o kaznenom djelu koje čini roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, zlostavi dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava, za što je zapriječena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

U istom je razdoblju istarska policija zabilježila 21 kazneno djelo povrede uzdržavanja djeteta, koje čine roditelji koji ne plaćaju uzdržavanje djece, tri kaznena djela neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i jedno kazneno djelo zanemarivanja i zlouporabe djetetovih prava, navodi se u priopćenju.

Policija poziva sve koji rade s djecom da prijave policiji ili nadležnom centru za socijalnu skrb ako primijete na djetetu znakove emocionalnog, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:41