PUŠTEN NA SLOBODU

U kući HSP-ovca Đure Čehulića pronašli pušku, bombe i granate, susjedi tvrde: ‘Ma on je bezopasan‘

Sudac istrage je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora te osumnjičeniku rješenjem odredio mjere opreza
Đuro Čehulić (desno) s Damirom Markušem, dogradonačelnikom Kutine, prijateljem Danijela Bezuka

Istražni sudac Županijskoga suda u Sisku odbio je prijedlog sisačkoga Općinskog državnog odvjetništva da Đuru Čehulića (63), poznanika Danijela Bezuka, koji je nakon Bezukove smrti u kamere jedne TV ekipe izrekao prijetnje premijeru Plenkoviću, pritvori na mjesec dana.

Čehulić, inače član lokalnoga HSP-a i umirovljeni branitelj, pušten je da se brani sa slobode, a u subotu navečer tužiteljstvo je na svojim stranicama objavilo da će se žaliti na ovu odluku. "Osumnjičenik je ispitan u ovom državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i opasnosti da će počiniti teže kazneno djelo kojim prijeti.

Sudac istrage je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora te osumnjičeniku rješenjem odredio mjere opreza zabranom napuštanja boravišta i obvezom redovitog javljanja nadležnoj policijskoj postaji. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku će podnijeti žalbu na navedenu odluku", objavljeno je na stranicama DORH-a.

Čehulić, za kojega su njegovi susjedi novinarima rekli da je "bezopasan", usprkos tvrdim desničarskim stavovima, u subotu ujutro je uhićen zbog optužbi da je različitim osobama izjavljivao kako, sada pokojni, Danijel Bezuk nije imao za cilj ubiti policajce već da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade te dodao "kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu", a za sebe je naveo da "on osobno o tome mašta".

Ovu izjavu dao je u kamere jedne TV kuće. Osim zbog prijetnji Plenkoviću, Čehulić je osumnjičen i zbog ilegalnoga držanja oružja i eksplozivnih tvari, s obzirom na to da mu je policija u pretrazi kuće pronašla pušku ručne izrade, zračnu pušku, više komada ručnih bombi i granata te više od dvjesto komada raznog streljiva.

Nakon puštanja na slobodu Čehulić je u subotu navečer isključio svoj Facebook profil s kojega se, među ostalim, moglo iščitati da je niz godina odlazio na komemoracije žrtvama poratnih komunističkih zločina, da je ljubimac opusa pjevača Marka Perkovića Thompsona s kojim ima i nekoliko zajedničkih fotografija, te da je prije nekoliko godina bio i na proslavi godišnjice Oluje u Čavoglavama, kao i nekoliko fotografija na kojima zajedno sa svojim stranačkim kolegom Damirom Markušom Kutinom stoji uz spomen-ploče stradalim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu. Čehulić je s obitelji Bezuk navodno bio u kumskim odnosima.

U nekoliko navrata Čehulića smo pokušali kontaktirati na brojeve mobitela do kojih smo došli, međutim nije odgovarao na naše pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:42