BRZO UHVAĆEN

U Međimurju uhićen vremešni piroman (70): Sumnja se da je u istoj ulici zapalio četiri auta! Jedan od njih je raritet u Europi

Dovršeno je kiminalističko istraživanje nad 70-godišnjakom kojeg se sumnjiči za palež

Požar automobila Nedelišću

 PU međimurska

U istoj su ulici, Novoj, u međimurskom Nedelišću proteklog vikenda gorjela četiri automobila ispred dvije obiteljske kuće. Sva četiri su namjerno zapaljena. Iako je policija prvo tek šturo izvijestila o događaju, Jutarnji je doznao da su tri od četiri zapaljena automobila, luksuzna i vrijedna.

U prvom je paležu, u petak 17. ožujka oko pola sata prije ponoći, ispred obiteljske kuće zapaljen Ford F 150 STX. Radi se o američkom pick up automobilu koji košta od 80.000 eura na više. Na hrvatskom tržištu se taj automobil u salonima ne prodaje, a teško ga je uopće naći i na cestama Europske unije. Inačica Forda F 150 STX. u EU je Ranger after koji, primjerice, u varaždinskom Autosalonu Kos košta 72.000 eura i dobro se prodaje. Vlasnik automobila, muškarac star 42 godine, sam je vatrogasnim aparatima ugasio požar na svom automobilu, a štetu je procijenio na 20-ak tisuća eura.

Dva dana kasnije, u nedjelju 19. ožujka, u istoj su ulici, i gotovo u isto vrijeme, u 23.20, zapaljena čak tri automobila parkirana u dvorištu obiteljske kuće. I u ovom je slučaju jedan od automobila bio raritet na europskim cestama dok se još proizvodio, a radi se o američkom oldtimeru Pontiac Firebird. Nijedan Firebird koji se prodaje na Njuškalu ne stoji manje od nekoliko desetaka tisuća eura, a cijena im ide i do 139.000 eura.

Taj je automobil u vlasništvu 50-godišnjaka bio neregistriran. U istom su paležu stradali i BMW 3, star pet godina, koji u novoj inačici stoji između 30 i 60.000 eura te Citroen Picasso, mali, ali vrijedan gradski automobil koji u salonima ne košta ispod 18.000 eura. Požar na automobilima su ugasili vatrogasci JVP-a Čakovec i DVD-a Nedelišće, a vlasnik je štetu procijenio na 8000 eura. Niti jedan automobil nije izgorio cijeli.

image

Zapaljeni auto

PU međimurska

Policija otkrila počinitelja

Policija je u utorak izvijestila da je otkriven počinitelj za kojeg sumnjaju da je zapalio nekoliko automobila u Nedelišću te da se radi od 70-godišnjaku s područja općine Nedelišće.

- Dovršenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako je počinio kaznena djela oštećenja tuđe stvari te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, javili su iz policije.

Iz policije su objavili još neke detalje:

- Sumnja se kako je u kasnim večernjim satima u petak, 17. ožujka te u nedjelju, 19. ožujka u Nedelišću, Novoj ulici, izazvao dva požara na četiri osobna automobila. Osumnjičeni je najprije u petak (17. ožujka) oko 23:30 sati na osobnom automobilu (Ford F 150 STX), koji je bio parkiran ispred obiteljske kuće u Novoj ulici, podesnim predmetom razbio staklo. Potom je kroz nastali otvor, unutrašnjost automobila polio zapaljivom tekućinom te ju otvorenim plamenom zapalio. Pomoću vatrogasnih aparata 42-godišnji vlasnik uspio je sam ugasiti požar, dok je nastalu štetu procijenio na više tisuća eura.

Drugi požar osumnjičeni je izazvao u nedjelju (19. ožujka) oko 23:20 sata. Upotrebom lako zapaljive tekućine te sredstva za paljenje vatre izazvao je požar na tri osobna automobila (Citroen C4 Picasso, BMW 318 D i Pontiac Firebird), vlasništvo 50-godišnjaka. Požar na vozilima ugasili su pripadnici JVP-a Čakovec i DVD-a Nedelišće, dok je materijalna šteta procijenjena na više tisuća eura.

Protiv osumnjičenog 70-godišnjaka podnijeto je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja. Ujedno, osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske, javili su iz policije.

Vlasnici zapaljenih auta se ne poznaju

Prema trenutno dostupnim podacima, vlasnici automobila međusobno nisu povezani niti su od ranije poznati policiji kao osobe iz sumnjivog miljea. Jesu li njihovi automobili izabrani namjerno ili se radi o nasumičnom piromanskom paležu, utvrdit će policijska istraga.

Susjedi vlasnika iz Nove ulice ne samo da ne žele ništa reći o događajima, štoviše, tvrde da za njih ni ne znaju. To je pak teško povjerovati, budući da se radi o inače mirnoj ulici u kojoj većinom žive osobe dobrog standarda. Ne uočiti dva paleža u dva dana, vatrogasce i policiju, bilo bi gotovo nemoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:10