AKCIJA 'NANA'

U MEĐUNARODNOJ AKCIJI PALA VELIKA BANDA KRIJUMČARA Među kontejnerima u luci Rijeka pristiglih iz Južne Amerike policija pronašla 100 kg kokaina

 
 HANZA MEDIA

Policijska uprava primorsko-goranska u koordinaciji s Uskokom te Carinskom upravom provodi složeno kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'NANA' vezano uz krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, objavio je MUP na svojim službenim stranicama.

U ovu akciju uključena je i policija Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname i Kolumbije, te DEA (Američka agencija za borbu protiv droga) i Europol, a sve aktivnosti koordiniraju se iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije u Zagrebu.

Policija je započela s uhićenjima tijekom jučerašnjeg dana pa je tako na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba: 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske i šest državljana Hrvatske starosti od 39 do 59 godina. Temeljem naloga nadležnog suda policija je pretražila stanove i osobne automobile kojima se koriste osumnjičene osobe.

Prvoosumnjičeni u velikom krijumčarskom lancu je Stjepan Prnjat, poznatiji kao hrvatski Escobar, kojem se trenutno sudi zbog pranja oko 14 milijuna eura, a koji je u Italiji već odslužio zatvorsku kaznu od deset godina i osam mjeseci zbog optužbi da je od 2005. do 2007. godine bio šef krijumčarskog narkolanca.

Prnjat se u sklopu suđenja za pranje novce prije tri dana trebao pojaviti na sudu, no nije došao.

Osmorka se sumnjiči da su se udružili u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

MUP

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. godine organizirali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj.

Policija je pretražila kontejner dopremljen u riječku luku s 20 tona miješanog metalnog otpada te su pronašli 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kilograma. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta.

Protiv osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Uskoku, a istraga se nastavlja, javlja MUP.

Uskok otkrio kako je funkcionirala skupina

O svemu se oglasio i sam Uskok, koji je naveo da je donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih, dvojice nizozemskih i jednog španjolskkog državljanina, ne spominjući pritom njihove identitete, nego samo godine rođenja. Rješenje prema kojemu se devet osoba sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja doneseno je na temelju rezultata posebnih dokaznih radnji i dokaza pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći te kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, navode u Uskoku.

- Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje te u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram, otkriva Uskok.

- Sukladno dogovoru, I. okr. je organizirao kupovinu velikih količina droge kokain, i pronalazak sigurnog načina prenošenja kokaina pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući je zajedno s robom stvarno deklariranoj u teretnici, dok je II. okr. za tako kupljeni kokain organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina, za što je angažirao VIII. okr. koji je po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj imao zadaću da ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u tako prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain, navode u Uskoku.

- Nadalje, III. okr. je radi organiziranja prijevoza tako kupljenog i skrivenog kokaina, djelujući kao krajnji izvršitelj organizacije dopreme kontejnera pomorskim kontejnerskim transportom, osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao I. i II okr. te angažirao IV . i V okr. koji su, postupajući po njegovim uputama, na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina, te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere, pojašnjava Uskok.

- Osim toga, III. okr. je također angažirano VI. i VII. okr. koji su, koristeći svoja trgovačka društva, po njegovim uputama, odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu, dok su IV. i V. okr. u dogovoru s III. okr., po dopremi kokaina u Hrvatsku, bili zaduženi za njegov istovar na sigurnoj lokaciji.

Tako je, u cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, 100 kilograma kokaina u Panami za 300.000 eura kupio I. okr., nakon čega je unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, organizirao II. okr. u dogovoru s VIII. okrivljenim. Potom je, sukladno planu i prethodnom dogovoru, III. okr. s VII. i IX. okr. organizirao dopremu kontejnera iz Paname u Republiku Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga, po uputi V.okr., trebala biti istovarena.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, navodi se na kraju priopćenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Božinović: Zapljena kokaina u Rijeci jedna je od najsloženijih operacija te vrste u povijesti hrvatske policije

Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je priopćilo da je u sklopu velike kriminalističke operacije kodnog naziva "Nana" u riječkoj luci pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg, koji je u Hrvatsku krijumčaren iz Južne Amerike. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69000 kutija krijumčarenih cigareta.

"Rekao bih rekao da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh", rekao je Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.
Dodao je kako i ova akcija pokazaje da se sa "suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima".
"Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji", rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:17