CRNA NOĆ NA JADRANU

U moru kod Mljeta pronađen leš; Kod otoka Suska potonuo gliser, svih petero putnika spašeno

Zadar, 150711.Na predstavljanju novog policijskog 25 metarskog broda Mile Blazevic Cadjo u zadarskom kanalu doslo je do sudara istoimenog broda i broda Skabrnja u kojem su se nalazila 4 fotoreportera i dva pripadnika pomorske policije.Na fotografiji : policijski brod Mile Blazevic Cadjo neposredno prije sudara.Foto : Andrija Lucic / cropix
 Andrija Lučić / cropix

RIJEKA - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je jučer popodne informaciju od putničkog broda „MSC Opera“ da su oko 4 nautičke milje zapadno od Mljeta pronašli tijelo koje je njihova spasilačka brodica s posadom podigla iz mora.

Obzirom da je tijelo pronađeno u hrvatskim teritorijalnim vodama, oko 18 sati preuzeo ga je brod „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik te ga prevezao u Dubrovnik, dok je brod na kružnom putovanju „MSC Opera“ nastavio plovidbu prema Veneciji, priopćili su iz Ministarstva mora.

Najvjerojatnije se radi o muškoj osobi, a tijelo je u stanju koje ukazuje da se nalazi više dana u moru.

Pretpostavka je da se radi o jednom članu posade nestalih pomoraca s brodova koji su imali sudar dana 19.10.2011. kod luke Drač u Albaniji. Radi se o trgovačkom brodu „Reina I“ (turska posada od 10 članova, 8 nestalo, 2 spašena) i trajektu „Ankara“ koji nije potonuo.

O pronalasku tijela obaviještena je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja u Ankari.

Nekoliko sati kasnije, sjevernije na moru, u akvatoriju otoka Susak, odvija se prava drama. Nacionalna središnjica za traganja i spašavanja na moru zaprima noćas u 1 sat poziv u pomoć preko Centra 112. Devetmetarski gliser „Aneri“ s pet članova posade ima prodor mora i tone 2,5 nautičke milje sjeverozapadno od otoka Suska.

Na gliseru je pet osoba. Nakon prodora mora, članovi posade su upućeni da ispale signalnu raketu, a nakon 15 minuta od poziva u pomoć veza se prekinula, gliser je potonuo na dubini od 40 metara sa 100 litara dizel goriva, a posada je završila u moru. Gliser registarske oznake PU 1018 je duljine 9 metara, a voditelj te brodice i vlasnik je Slobodan Car iz Pule (47).

Prema njegovoj izjavi, u trenutku prodora mora posada je spavala, a jedan član posade koji je dežurao vidio je da je naplavljena strojarnica. Posada je pokušala izbaciti vodu, no bez uspjeha, a kada su počeli tonuti uzeli su bokobrane jer nisu mogli do pojasa za spašavanje i tako se održali u moru. Havrija im se dogodila dok su bili u ribolovu.

Prvi je na mjesto nesreće stigao ribar Vlado Lončarić sa Suska koji je sa svojim gliserom pritekao u pomoć, a potom su prekrcani na policijsko plovilo koje je došlo iz Lošinja, te su oko 2.30 sati malo pothlađeni prevezeni u Mali Lošinj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:24