NASILJE U SRBIJI

U Novome Sadu napadnuti članovi zagrebačkog kazališta; Presreli ih i pitali: ‘Jeste li vi iz Hrvatske?‘

Članovima Teatra konstatirane su lakše tjelesne ozljede, te su nakon liječničke pomoći pušteni na kućno liječenje

Srpska policija, ilustracija


 

 Cropix/Cropix

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih, a nakon liječničke pomoći oni su se tijekom prijepodneva vratili u Hrvatsku, objavio je novosadski portal „021.rs“.

Hrvatski državljani boravili su u glavnom gradu Vojvodine u povodu gostovanja Teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija iz Zagreba na V. Međunarodnom festivalu jezičnih i etničkih manjina "Synergy" u „Novosadskom kazalištu/Újvidék színház“.

Nakon incidenta oni su policiji izjavili da je do napada došlo nakon što su ih mladići u Nikolajevskoj porti presreli i pitali jesu li iz Hrvatske.

Članovi Teatra prevezeni su u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine (KCV) gdje su im konstatirane lakše tjelesne ozljede, te su nakon liječničke pomoći pušteni na kućno liječenje.

Oni su nakon puštanja iz bolnice tijekom prijepodneva otputovali u Hrvatsku, navodi „021.rs“.

Prema saznanjima portala, napad je kvalificiran kao nasilničko ponašanje i traga se za skupinom od četiri-pet mladića.

Za sada nema informacija o tome jesu li su napadači privedeni, a nije se oglašavalo ni tužiteljstvo.

Teatar ITD (&TD) bio je među pet kazališta iz regije koja su sudjelovala festivalu „Synergy“, koji se održavao od 15. do 19. Prosinca u Novosadskom kazalištu.

Kako navodi „021.rs“, u fokusu ovogodišnje "Sinergije" bila je ugroženost žena, a od svog osnivanja ova manifestacija bavi se ugroženim kategorijama društva.

‘U šoku su, vraćaju se kući...‘

Naši djelatnici su na putu kući, sutra ćemo znati više kad dobijemo plicijski zapisnik i liječničke nalaze. Teatar &TD bio je tamo na gostovanju, s predstavom "Bura". Napadnuti su ispred hotela. Oni su još uvijek u šoku, pod dojmom. Rečeno je da su im prišli neki mladići, pitali su ih tko su i od kuda su, rekli su da su iz Zagreba i nakon toga su napadnuti, kazao nam je Mario Župan, savjetnik ravnatelja Studentskog centra. (Karmela Devčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2023 10:28