EPPO JE TRAŽIO DVA

U novu godinu iza rešetaka: Gabrijeli Žalac i suosumnjičenicima još mjesec dana istražnog zatvora

Ured europskog javnog tužitelja tražio je da se osumnjičenima iz ‘afere Softver‘ istražni zatvor produlji za dva mjeseca

Gabrijela Žalac

 Damjan Tadic/Cropix

Osumnjičenoj četvorki iz 'afere Softver' sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu danas je na održanom ročištu produljio istražni zatvor za još mjesec dana. Tako će bivša Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac i Marko Jukić u nadolazeću 2022. godinu ući iza rešetaka remetinečkog zatvora.

Iako je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), a po čijem su nalogu i uhićeni, tražio da se osumnjičenima iz afere Softver istražni zatvor produlji za dva mjeseca jer postoji i dalje opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao i mogućeg utjecaja na svjedoke, pritvor je produljen za 30 dana tijekom kojih je predviđeno ispitivanje još 18 svjedoka.

Delegirani europski tužitelj Tomislav Kamber za Telegram je kazao da "na početku nije isti broj svjedoka bio predviđen za sve okrivljenike pa smo nastojali ispitivati razmjerno kako bi se svima razmjerno smanjio broj svjedoka na koje bi mogli utjecati". Kamber je također dodao i da se cijeli proces odvija prema pravilima hrvatskog Zakona o kaznenom postupku te je izrazio uvjerenje kako će svi svjedoci u predviđenom roku biti ispitani.

Podsjetimo, PNUSKOK je podnio prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

I svi su redom negirali krivnju počevši od Žalac koja je uvjeravala kako je samo potpisala ugovor koji su pripremili suradnici iz njezina ministarstva.

Žalac se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje u (ne)djelu. Točnije, Žalac se sumnjiči da je kao ministrica te predsjednica upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

Žalac je, smatra tužiteljstvo, kao članica upravnog vijeća SAFU-a zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave financirane iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave softvera koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju, a na što je Petric pristao.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. Na natječaj su se javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocijenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena od 16,2 milijuna kuna.

Time je sklopljen štetan ugovor kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:37