TREŠNJEVKA POD VODOM

U ponedjeljak ujutro u Zagrebu bi mogao biti prometni kaos: ‘Bit će problema i čepova‘

ostoji polica osiguranja i sva šteta će biti nadoknađena - kazao je Luka Korlaet
 Damjan Tadic/Cropix

Iako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prošlo ljeto, uoči lokalnih izbora, pomagao susjedu da izbaci nakupljenu vodu iz suterenskog stana i to objavio na društvenim mrežama, danas se nije ni pojavio na poplavljenoj Trešnjevci. Tim više što je uzrok poplave puknuće cijevi Vodoopskrbe i odvodnje na Selskoj cesti, a brojnim građanima poplavljeni su podrumi, stanovi i garaže te je šteta prilično velika. U Gradu kažu da se gradonačelnik Tomašević ni tijekom ponedjeljka neće pojaviti na terenu te da je na mjestu incidenta bio njegov zamjenik Luka Korlaet, koji je i dao izjave za medije, kao i zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih i Marin Galijot, direktor ViO.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Stanje cjevovoda takvo je kakvo je, na tome ćemo raditi u idućim godinama. Prva službena dojava stigla je u 6.40, nakon čega su vatrogasci i djelatnici Vodoopskrbe stigli na teren. Postoji polica osiguranja i sva šteta će biti nadoknađena - kazao je Korlaet i dodao:

- Instalacije nisu u najboljem stanju, ali su već krenule neke zamjene, primjerice na vrelovodu. Pohvalit ću operativce na terenu i JVP. Ukupno je pet DVD-ova izašlo na teren. Izražavam suosjećanje s građanima i dat ćemo sve od sebe da ova naknada štete s polica osiguranja bude napravljena što prije. ViO preko Holdinga ima ugovorene naknade od štete preko jednog osiguravatelja te će biti napravljen popis konkretnih adresa koje će biti osigurane.

Strah od strujnog udara

Jedan od stanara Selske, Danijel Musić, kazao nam je da je već u 6 sati ujutro, kad se probudio, ugledao vodu koja mu je doslovce šikljala u suterenski stan.

- Voda je nezaustavljivo ulazila u stan. Odmah sam pozvao vatrogasce, a mi smo izašli. Voda je podigla podove, uništen je namještaj - rekao nam je Danijel Musić, kojeg smo zatekli kako s ukućanima iznosi stvari kako bi se osušile. Žive u unajmljenom stanu i ne znaju kome prijaviti štetu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Došla je i policija, rekli su nam da je šteta zasad neutvrđena - kaže.

Nekoliko kuća niže policajci su čak pola sata ispumpavali vodu iz podruma. Problem je bio što nije bila isključena struja pa se strahovalo od daljnjih komplikacija do kojih, srećom, nije došlo. Na mjesto puknuća cijevi odmah su došli vatrogasci, policija i dva bagera koji su počeli sanirati oštećenje na asfaltu. Naime, prodor vode bio je toliko snažan da je stvorio rupu na cesti pa je na neko vrijeme obustavljen i promet. Velika je šteta i na stadionu Nogometnog kluba Trešnjevka u Veprinačkoj ulici. Kako nam je rekao djelatnik kluba, umjetna trava potpuno je uništena. Roditelji su ujutro doveli djecu na trening, no svi su treninzi bili odgođeni.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje grada Zagreba Marin Galijot izjavio je da su izašli na teren sa zatvaranjem cjevovoda.

- Odmah smo išli zatvoriti sjevernu komoru da se voda ne bi vraćala prema jugu, dok je za zatvaranje ventila u komori trebalo oko sat vremena. Djelatnici će proći po ulicama i popisati svu štetu, koja će se isplatiti putem naše police osiguranja. Vjerujem da će do 16 sati biti popravljen dio cjevovoda, a u idućih dan-dva mogao bi se normalizirati promet. Ispričavam se građanima na ovom neugodnostima. Nikada nije palo toliko oborina koliko se danas izlilo vode na cestu i to vidimo po šteti koja se dogodila - kazao je direktor Galijot te dodao:

- ViO je donio izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju magistralnog cjevovoda od Jadranskog mosta, čija će priprema trajati oko dvije godine, nakon čega će se raspisati javni natječaj za rekonstrukciju.

image
Damjan Tadic/Cropix

Pod kontrolom

Zapovjednik JVP-a Siniša Jembrih kazao je da su prve dojave počeli primati poslije 6 sati i ubrzo nakon toga je počelo ispumpavanje.

- Polako smo se sada svi vratili u postaje i situacija je pod kontrolom - kazao je zapovjednik JVP-a Jembrih te dodao da su imali 10-ak intervencija ispumpavanja vode. Na stranicama ViO objavljeno je da je došlo do puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda na Selskoj cesti te da je to uzrokovalo veliku poplavu na zagrebačkoj Trešnjevci, a da su stradale brojne ulice, ponajviše Selska cesta, ali i Grobnička, Hreljinska, Crikvenička i Veprinačka ulica.

Zbog poplave problemi u prometu: Zatvorena Selska od Ozaljske do Zagrebačke

Sanacija puknuća vodovodne cijevi još uvijek nije gotova, javlja Dnevnik HTV-a. Deseci radnika su od ranog jutra na terenu i dio građana iz okolnih ulica nema vodu. Problema bi moglo biti i sutra, naročito u prometu.

- Poznavajući zagrebačku prometnu situaciju, bit će problema i čepova. Bit će zatvorena Selska ulica, od Ozaljske do Zagrebačke. Vozila koja dolaze sa sjeverne strane moći će skrenuti desno do Puljske pa do Zagrebačke, a vozila koja dolaze s juga moći će skrenuti lijevo, prema zapadu - do Golikove ulice, kazao je za HRT zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Kazao je da je na terenu bilo ukupno 19 intervencija - pretežno u podrumskim stanovima uz dva garažna prostora te najavio da će na mrežnim stranicama Vodoopskrbe i odvodnje www.vio.hr biti objavljen protokol za prijavu štete. Isto tako, idući tjedan će iz Vodoopskrbe izaći na teren izvidnici koji će uputiti ljude kako prijaviti štetu.

Kazao je kako Zagreb ima 3.500 km vodoopskrbne mreže koja se obnavlja po 2 posto (oko 70 km) godišnje. Najavio je kako će nova zagrebačka administracija povećati izdvajanje za obnovu mreže koja je dosad iznosila 40 milijuna kuna. Naveo je podatak da se čak 50 posto vode u zagrebačko mreži - gubi. Od 2023. godine za svaki kubik izgubljene vode plaćat će se penal u iznosu od 1 kune. To će biti ogromni iznosi i moramo tome stati na kraj, zaključio je Korlaet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:04