NESTAO MLADIĆ

U potragu u za mladićem na Perući uključuju se ronioci i psi. Pročelnik HGSS-a: ‘Ne gubimo nadu‘

Spasioci su pronašli mladićev automobil u mjestu Borkovići. U blizini jezera pronađena je i odjeća koja bi mogla pripadati istoj osobi.
Potraga za nestalim mladićem
 Cropix

NOVO 13:26 Pretražuje se dio obale na području sela Otišića jer je vjerojatno da je mladić tu krenuo preplivati jezero, budući da je to njegov najuži dio, širok 270 metara. Jezero je u tom dijelu duboko dvadesetak metara, ali je puno mulja i vidljivost je jako slaba, piše Slobodna Dalmacija

Prema nekim navodima, mladić je tek nedavno naučio plivati.

Među tragačima je pas Draco, jedan od najboljih u Europi, koji je spasio djevojčicu iz ruševina u Petrinji.

- Pas je obučen prvenstveno za traženje u šumi, ruševinama, lavinama i vodi - rekao je Kruno Stipetić iz HGSS stanice Ogulin, i objasnio da pas lajanjem upozorava kada osjeti miris osobe koju traži, a lavež se razlikuje ovisno o tome je li osoba živa ili mrtva.

- Ako je riječ o tijelu, pas laje u rjeđim intervalima i tiše, a ako je osoba živa, pas o tome obavještava veselijim lavežom s više energije - rekao je Stipetić.

image
Belgijski ovčar Draco
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Dominik Branimir Bilobrk (lijevo)
Nestali.hr, Cropix

Na području Perućkoga jezera od jučer traje traje velika potraga za nestalim 23-godišnjakom, prenosi Slobodna Dalmacija.

U njoj sudjeluje stotinjak pripadnika HGSS-a Split i okolnih ispostava, potražni psi, dronovi i plovila, a bio je uključen i helikopter, pa i sami mještani, no za sada rezultata nema.

Danas će se u potragu uključiti i ronioci.

- S obzirom da potraga koju smo provodili sinoć do kasnih sati nije dala rezultata, osim što smo pronašli osobne stvari za koje je nedvojbeno utvrđeno da pripadaju nestaloj osobi, jutros smo ponovno pokrenuli akciju potrage.

Potraga se nastavila s timovima K-9, to su specijalizirani potražni psi i s roniocima. Bit ćemo na terenu čitavi dan, bit će i zemaljskih snaga, nadamo se da će ova potraga danas završiti i da će biti uspješna.

Ne gubimo nadu, imali smo situacija kada smo ljude tražili i po nekoliko dana i pronašli ih žive. Vjerujemo da će i ova potraga sretno završiti.

Danas će na terenu biti tridesetak ljudi, ako bude potrebno uključit ćemo i nove snage koje su u pripravnosti. Jučer je na terenu bilo preko 100 ljudi, osim nas bili su kolege iz policije, mještani Obrovca, rodbina i prijatelji nestale osobe. Koristim priliku da im svima zahvalim. Vjerujem da će ovo danas biti okončano na zadovoljstvo svih nas’, rekao je jutros za Hit radio pročelnik HGSS-ove stanice Split Darko Gavrić Ćerćo.

image
Jezero Peruća
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Pretpostavlja se da je mladić za kojim se traga Dominik Branimir Bilobrk, 23-godišnjak iz Obrovca Sinjskog koji je, kako je objavljeno na stranici nestali.hr, nestao u subotu, 19. rujna.

Na spomenutoj stranici navodi da je u trenutku nestanka bio je obučen u kratke maskirne hlače, crnu majicu kratkih rukava i crne tenisice. Jače je tjelesne građe, a od kuće se udaljio u automobilu marke Fiat.

Potraga za nestalim mladićem traje od ponedjeljka prijepodne. Uz policiju u potrazi sudjeluje veliki broj pripadnika HGSS-a Stanice Split i njenih ispostava i to s potražnim timovima s psima, dronovima i plovilima, a u potragu je bio uključen i helikopter HRZ. Pridružili su se i građani, te susjedi spomenutog mladića.

- Automobil koji je pronađen je njegov, ujutro je pronađen. To je bio početak. Odjeću smo našli kilometar od tog mjesta. To je područje uz jezero i sad pretražujemo samo jezero i obalu s obje strane - kazao je u ponedjeljak za RTL voditelj potrage, Ante Jukić iz HGSS-a.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Belgijski ovčar Draco sudjeluje u potrazi
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Upitan je i mogu li pomoći mještani koji su se uključili u potragu.

- Apsolutno, dapače. Svako oko na terenu pomaže - specifična je potraga jer smo na minskom sumnjivom području, moramo obratiti pozornost. Ali, imamo sve informacije. To je samo jedan mali detalj, kad su ljudi s nama moramo se brinuti i za naše članove i za njih - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:44