VARAO OSIGURANJA

U Pulskoj bolnici uhićen ugledni kirurg, djelatnici u šoku: ‘Među nama je bio omiljen‘

Od 2012. namještali su lažne prometne nesreće i krivotvorili medicinsku dokumentaciju na temelju koje su izvlačili oštete
 Goran Sebelic/Cropix

Danas je u pulskoj Općoj bolnici u jutarnjim satima uhićen ugledni kirurg Rajko Ćelović koji je povezan s istragom o prijevarama u osiguranju kojim se bavi riječki USKOK. Kako neslužbeno saznajemo liječnik je uhićen na radnom mjestu, a po njega su došla dva policajca u uniformi i dva u civilu te je odveden s lisicama na rukama. Kolektiv pulske bolnice je šokiran ovakvim događajem, tim više što je to kolega koji je omiljen među liječnicima i medicinskim sestrama.

- Šokirana sam ovim događajem. Nitko se ne osjeća ugodno kada se tako nešto dogodi, ali o detaljima istrage ne znam puno, kazala nam je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić. Djelatnici su nam neslužbeno rekli da za ovog kirurga nikad ne bi rekli da se može baviti ovakvim poslom zbog čega se nad njim sada provodi kriminalističko istraživanje.

Da podsjetimo, kako smo već pisali, od utorka u riječkom USKOK-u traje ispitivanje okrivljenih da su od veljače 2012. do travnja 2019. godine sudjelovali u namještanju lažnih prometnih nesreća, krivotvorenju medicinske dokumentacije na temelju koje su izvlačili oštete na nepostojeće ozljede i varali osiguravajuća društva. U prijevaru je uključeno nekoliko odvjetnika s istarskog područja, predstavnica osiguranja, medicinski tehničar i osobe raznih profesija koje su za nagradu koja je često iznosila nekoliko tisuća kuna pristajale biti sudionikom prometnih nesreća koje se zapravo nikad nisu ni dogodile. Okrivljenici bi "namjestili" automobile, lažirali prometnu nesreću na nekoj od prometnica u Puli ili nekim drugim gradovima, a nakon bi po ustaljenom "modusu operandi" slijedilo ishodovanje novca od osiguravajućeg društva. Navedeni je kirurg, kako ga se tereti, pisao nalaze koji nisu odgovarali pravom stanju stvari.

- Svi smo to bez obzira na sve nekako očekivali još od kada se čitava istraga zakotrljala nakon što je prije više od godinu dana, uhićen medicinski tehničar pulske bolnice Josip Penić koji je jedini završio u pritvoru. Već su se tada navodili inicijali liječnika i mi smo znali da se odnosi to na njega. No, svima nam je nevjerojatno da je to on, budući da je stvarno financijski potkovan. On i supruga dugi niz godina rade u bolnici, a i on dolazi iz imućne obitelji. Teško nam je povjerovati da je to radio radi materijalne koristi. Uz to, on je uskoro trebao ići i u mirovinu. Među nama je bio omiljen jer mu stvarno nikome nije bio problem pomoći, znao bi i od kuće doći da bi nekog previo ili da bi nekome od nas djelatnika pomogao. Svi smo šokirani ovime - čuli smo neslužbeno od djelatnika bolnice.

Još u srijedu je Policijska uprava Istarska objavila da su djelatnici Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje, započeto u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Puli-Pola, a finalno koordinirano s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka te su uhitili više hrvatskih državljana radi prijevara osiguravajućih društava. Tijekom utorka i srijede policijskih službenici uhitili su 27 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35