JEDNA OSOBA MRTVA, PETERO U BOLNICI

U RESTORAN U KOJEM SU JELI OTROVANI TALIJANI DOŠLI INSPEKTORI I ZAPEČATILI GA Stručnjak: 'Sumnjam da se radi o trovanju hranom'

 
Klinički bolnički centar Split
 Duje Klaric / CROPIX

Kako Jutarnji doznaje, s broda na Hvaru ukupno je zaprimljeno pet otrovanih osoba, a ne četiri koliko se dosad spominjalo u prvim izvještajima. Radi se o dvoje djece te dva bračna para.

Muškarac koji je preminuo te je zatečen mrtav na brodu bio je otac dvoje djece koji se trenutno nalaze na odjelu intenzivne njege u vrlo teškom stanju te su u životnoj opasnosti.

Simptome trovanja, uključujući proljev, povraćanje i jaku mučninu imala je i njegova supruga kao i još dvoje odraslih. Svo troje je stabilno i dobro se oporavljaju te više nemaju izraženijih simptoma. Na brodu su bile još dvije osobe, riječ je o članovima posade koji, doznajemo, nisu otrovani.

Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o talijanskim turistima koji su sinoć večerali morske plodove u uglednoj hvarskoj konobi na rivi u gradu Hvaru. Večerali su dagnje, a tijekom noći su neki već počeli osjećati slabost.

Od dežurne epidemiologinje dr. Vesne Barišić doznajemo kako je u tijeku obrada. Izuzet će se svi uzorci do kojih se može doći, a uzorkovanje sve hrane i drugih morganskih tvari bit će provedeno i na brodu.

U restoranu, na koji su turisti ukazali, po službenoj dužnosti postupaju službenici Državnog inspektorata, dr. Linda Kovačić, spec. epidemiologinja iz NZJZ SDŽ – Ispostave Jelsa, i sanitarni inspektor Stipe Čikeš.

- Od trenutka saznanja za tragični događaj osobno sam uključen. U ovom trenutku tri sanitarna inspektora postupaju. Restoranu u kojem su navodno imali obrok je zapečačen i sukladno nadležnostima postupamo. Kada utvrdimo točne uzroke i činjenice obavijestit ću hrvatsku javnost o uzrocima ovog nemilog događaja, rekao je za N1 glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

A nakon što su se u javnosti pojavile informacije kako je muškarac na jedrenjaku kod Hvara preminuo od trovanja školjkama koje je, navodno, konzumirao u jednom hvarskom restoranu, dr. Ante Srzić, specijalist s Klinike za infektologiju KBC-a Split, kaže kako treba pričekati završetak detaljnih medicinskih pretraga kao i obdukciju preminulog Talijana kako bi se utvrdio točan uzrok trovanja.

- Reakcija organizma je bila suviše burna da bi se radilo o trovanju hranom - kazao je liječnik za Slobodnu Dalmaciju.

I poznati infektolog iz Dalmacije, koji nam nije želio opširnije komentirati ovaj slučaj jer nije dovoljno upoznat sa situacijom, u neslužbenom razgovoru izrazio je sumnju da je osoba od trovanja hranom mogla preminuti u tako brzom roku.

Podsjetimo, danas oko 10.10 sati PU Splitsko-dalmatinska je dobila poziv iz Hvara da je kapetan jedrenjaka, koji plovi pod hrvatskom zastavom, najavio uplovljavanje u luku jer je na brodu preminuo jedan muškarac.

Liječnički tim HMP iz Hvara promptno je izašao u susret brodu i potom utvrdio da je čovjek preminuo prije njihovog izlaska na intervenciju, međutim, dvoje djece je pod sumnjom trovanja hranom u teškom stanju prevezeno helikopterom na odjel Pedijaterije u splitskoj bolnici, nakon čega se helikopter vratio po još troje odraslih koji su se također loše osjećali.

'Svaka je minuta bila važna'

Iz MORH-a su izvijestili da je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala s helikopterom Mi-8 MTV u tri akcije hitnog prevoženja inozemnih turista kojima je bilo potrebno hitno zbrinjavanje do KBC Split.

U dvije akcije s Hvara je najprije prevezeno dvoje djece koja su u najkraćem roku dovezena do KBC Split, a odmah nakon njih posada se vratila po još dvije odrasle osobe koje su također prevezene do KBC Split.

Ovim akcijama prethodila je još jedna, i to s otoka Visa odakle je hitno prevezen strani državljanin, ronilac, zbog dekompresijske bolesti.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je cijela posada svim srcem i mislima uz djecu i ostale pacijente.

- Svaka je minuta bila važna i uistinu smo dali sve od sebe kako bi djecu što brže prevezli do KBC Split. U pratnji djece prevezli smo i majku i liječnika s Hvara te smo odmah nakon toga zbrinuli i dvoje drugih pacijenata. Prethodno smo s Visa također prevezli jednog stranog turista. Zajedno s medicinskim timovima dežuramo 24 sata kroz cijelu godinu i uvijek smo spremni poletjeti i pružati sigurnost stanovnicima i turistima hrvatskih otoka, poručio je natporučnik Filipović-Grčić.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u letačkoj posadi su bili kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničar letač desetnik Branimir Šimunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 06:13