BIVŠA MISICA I PARTNER

U RH pao dvojac koji je izveo jednu od najspektakularnijih pljački u Europi: ‘Oteli su nam blago i slomili nam srca‘

Sumnjiče se za prošlogodišnju krađu 45 boca vina vrijednih 1,6 milijuna eura iz španjolskog restorana

Snimke nadzornih kamera; pljačkaški dvojac

 Twitter/Policia Nacional

Dvije osobe uhićene su u Hrvatskoj u međunarodnoj policijskoj akciji koja je trajala devet mjeseci vezano za prošlogodišnju krađu 45 boca vina vrijednih 1,6 milijuna eura iz španjolskog restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Vijest o nevjerojatnoj pljački obišla je svjetske medije, a među ukradenim vinima je i čuveno francusko vino Château D’Yquem iz 1806. godine, koje vrijedi oko 300.000 eura, prenosi Guardian.

Sve je počelo u listopadu 2021. godine kada je osumnjičena uz pomoć lažne švicarske putovnice rezervirala smještaj u hotelu Atrio u Cáceresu u jugozapadnoj Španjolskoj. Imala je oko 40 godina, bila je vrlo dobro odjevena i vjerojatno je nosila periku.

Par je nakon smještaja u hotelsku sobu otišao na večeru u restoran Atrio u sklopu hotela, nakon čega su se zaputili u obilazak poznatog vinskog podruma Atrio.

- Nakon obilaska otišli su u svoju sobu, no ubrzo se osumnjičeni muškarac vratio u podrum. Ulazna vrata je otvorio ukradenim ključem, a u podrum je došao ‘naoružan‘ s tri velika ruksaka - jednim na leđima i po dva u svakoj ruci. U njih je sakrio ukradene boce koje je zaštitio ručnicima iz hotela. Dok je pljačkao vinski podrum, žena je od hotelskog osoblja zahtijevala da joj pripreme večeru iako je kuhinja bila zatvorena. Sve s ciljem da skrene pažnju s podruma, priopćila je policija.

Par je sljedećeg jutra ranom zorom oko 5.30 napustio hotel. Za pljačku se doznalo tek dan poslije.

- Nakon velike potrage, kako u Španjolskoj tako i u drugim zemljama, policajci su uspjeli identificirati osumnjičeni dvojac, koji je pokazao visoku razinu profesionalizma, a krađu savršeno isplanirao do u detalj, otkrila je policija.

Također su otkrili da su posjetili vinski podrum u tri navrata prije pljačke.

Prema policijskim navodima, Španjolsku su napustili nekoliko dana nakon odjave iz hotela. Idućih mjeseci proputovali su Europu uzduž i poprijeko te je policija jedva uspijevala pratiti njihovu rutu. Naposljetku su im ušli u trag na granici Crne Gore i Hrvatske, a uhitili su ih u Hrvatskoj zahvaljujući zajedničkoj policijskoj akciji u kojoj su sudjelovali Europol i Interpol, ali i Postaja granične policije Gruda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Španjolska policija izvještava da je par uhićen na graničnom prijelazu Karasovići-Sutorina.

Naknadno se doznalo da su za osumnjičenim muškarcem raspisana dva naloga za uhićenjem koje su izdali suci u Madridu.

Nacionalna policija iz Extremadure navodi kako uhićeni nisu španjolski državljani otkrivši tek da je riječ o ‘strancima koji dolaze izdaleka‘. Neki španjolski mediji ipak otkrivaju identitet dvojca. Riječ je o Rumunju s nizozemskim državljanstvom Constantinu Golubicu (47) i Priscili Lari Guevari, Meksikanki koja je bila Miss Earth na izboru ljepote 2016. godine.

Kuharu "Atrija", Toñu Pérezu i njegovom životnom partneru Joséu Polu, koji zajedno vode restoran, slomljeno je srce - ne samo zbog financijske štete.

- Neizmjerno smo tužni. Imao sam ovu bocu vrijednu 350.000 eura, ali je nikad ne bih prodao. Pripada povijesti kuće, povijesti Cáceresa, izjavio je Polo. Uvjeren je kako se radi o krađi koju je netko naručio te da su lopovi točno znali što treba ukrasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:41