MISTERIOZNI STRANAC

U Sesvetama uhićen Rus s krivotvorenim ‘papirima‘, sve iznenadio zahtjevom: ‘Želim tog odvjetnika‘

Aleksander K. čudno se ponašao, a kod njega su nađene boravišne dozvole za čak četiri zemlje

Aleksander K., koji ima britansku putovnicu i rođen je u Rusiji, odveden je u Remetinec

 /Cropix

Aleksander K. (44), državljanin Ujedinjenoga Kraljevstva rođen u Rusiji, uhićen je prije četiri dana u Sesvetama nakon što je uz pomoć krivotvorenih dokumenata pokušao pribaviti hrvatsku boravišnu dozvolu.

Policija je kod svojih britanskih kolega pokušala provjeriti je li britanska putovnica Aleksandera K. originalna, no Britanci su im odgovorili da nisu u mogućnosti provjeriti taj podatak. Provjere se nastavljaju. Inače, kod Aleksandera K. je policija pronašla još četiri boravišne dozvole: francusku, talijansku, austrijsku i portugalsku, a Austrija i Italija su potvrdile vjerodostojnost svojih dozvola, dok Francuska i Portugal nisu mogli sa sigurnošću potvrditi ili osporiti autentičnost svojih.

Najgore od svega je da je Aleksander K. tijekom kriminalističkoga istraživanja, zatim ispitivanja u Državnom odvjetništvu, te na koncu na ročištu kod suca istrage zbog pritvaranja potpuno odbijao bilo kakav razgovor i branio se šutnjom.

Policajcima bio sumnjiv

Policiji je jedino rekao da boravišne dozvole posjeduje zbog toga što često putuje radi svoga posla, te je inzistirao na tome da živi na lažnoj adresi u Sevetama, onoj koja se navodi u krivotvorenom dokumentu zbog kojega je i uhićen, no kada ga je policija zamolila da im pokaže kuću u kojoj, prema vlastitim riječima, živi već mjesec i pol, odbio je.

Naime, Aleksander K. je, kako to tvrdi policija, izradio dva lažna ugovor o najmu s vlasnikom jedne kuće u Sesvetama, te ih još prije mjesec dana, kada tvrdi da je došao u Hrvatsku, ovjerio u jednom javnobilježničkom uredu. U petak je pak s tim ugovorima, prema kojima već mjesec dana kao podstanar živi u jednoj kući u Sevetama, došao u sesvetsku policijsku postaju i zatražio od policije izdavanje dozvole boravka u RH.

No, umjesto toga policajci su ga, posumnjavši da su ugovori krivotvorina - uhitili, omogućivši mu tako boravak u RH koji sigurno nije želio. Provjerom na adresi navednoj u ugovoru, sumnje su se potvrdile. Naime, osoba koju je naveo kao stanodavca negirala je da je ikome ikada iznajmila stan u svojoj kući, dok je u prizemlju kuće trgovina.

Čudno se ponašao

Čudno ponašanje Aleksandera K. nastavilo se i na ispitivanju u Državnom odvjetništvu, kada je rekao da za odvjetnika želi jedino Borisa Šavorića, inače stručnjaka za trgovačko pravo, te člana radne skupine koja je izrađivala lex Agrokor.

Državno odvjetništvo je na zahtjev okrivljenika kontaktiralo Šavorića, koji im je odgovorio da nikada nije čuo za dotičnoga, ne zastupa ga, te se već niz godina ne bavi kaznenim pravom. Nakon takvoga odvjetnikova odgovora, Aleksander K. je, pak, rekao da je Šavorićevo ime slučajno našao na popisu odvjetnika i da ga osobno ne poznaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 10:53