MANIJAK IZ KRIŽANIĆEVE

U školu upao sin našeg poznatog zubara, ovo je mačeta s kojom je prijetio smrću!

U stanu na području Medveščaka pronađena je mačeta dužine 47 cm i dužine oštrice od čak 34 cm

Mačeta s kojom je mladić prijetio učeniku u Klasičnoj gimnaziji

 /Cropix/PUZ

Ipak je bila mačeta i to nepravilnog oblika crne boje s plastičnom drškom ukupne dužine 47 cm, s oštricom od 34 cm u crnoj futroli s kojom je utjerao strah u kosti profesorici i 20-ak učenika u razredu Klasične gimnazije u Zagrebu.

Riječ je o hladnom oružju, naime, s kojim je, skrivajući ga pod jaknom, ušetao u pola bijela dana u ponedjeljak 18-godišnji tinejdžer, inače sin uglednog stomatologa. Cilj mu je bio uputiti prijetnje vršnjaku koji pohađa tu školu i koji, prema dostupnim informacijama, ima neriješene razmirice s njegovim prijateljem. Po ulasku u školu u vrijeme nultog sata oko 13.45 sati olako se izgledom stopio s masom te je odšetao do jedne učionice na katu. Divljački je otvorio vrata i odmah po ulasku počeo glasno zazivati traženog vršnjaka.

image
/Puz

- Profesorica ga je pokušala smiriti i upozoriti na ponašanje, no osumnjičeni joj je tada uputio prijetnje. A čim je osumnjičeni ugledao traženog učenika, s namjerom da ga zastraši, izvadio je mačetu i njome krenuo prema njemu. U namjeri da spriječi napad osumnjičenog, ali i da zaštiti oštećenog, jedan od učenika je podigao školsku stolicu nakon čega je osumnjičeni zastao s prijetnjama. Nakon kraćeg vremena, osumnjičeni se udaljio iz prostora škole - kažu iz zagrebačke policije, dodajući da je navedenim "ponašanjem i dolaskom u razred s hladnim oružjem osumnjičeni kod oštećenog izazvao osjećaj straha za život te je time prouzročio uznemirenost i ostalih učenika kao i profesorice".

Nepozvanog gosta, koji je upozorenja profesorice da se smiri odlučno ignorirao do te mjere da je čak i opsovao, prilikom napuštanja škole je na glavni ulaz ispratila ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić Jerčić kako bi se izbjeglo bilo kakvo ozljeđivanje. U međuvremenu je policija već bila obaviještena o incidentu u školi te su policajci odbjeglog mladića s mačetom, nakon tri sata skrivanja u kvartu, zahvaljujući signalu mobitela, locirali u stanu njegove bake.

Na zaprepaštenje susjeda je uhićen i odveden na krimnalističko istraživanje u postaju, a ubrzo je policija ishodila i sudski nalog za pretres svih objekata članova obitelji koje osumnjičeni 18-godišnjak posjećuje kako bi pronašli sredstvo kojim je u školi prijetio. I pronašli su mačetu na lokaciji gdje se skrivao.

U konačnici, taj dosad nikad kazneno evidentirani 18-godišnjak kazneno će odgovarati za prijetnje smrću više osoba, a po dovršetku istraživanja je predan pritvorskom nadzorniku uz posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu za mladež. Nakon što bude ispitan u prostorijama tužiteljstva, njegova daljnja sudbina ovisi o tome hoće li za njega biti zatražen jednomjesečni istražni zatvor ili će biti pušten na slobodu uz određene mjere opreza poput zabrane približavanja žrtvi i školskoj ustanovi.

A škola u koju je unio neopravdani nemir i dalje daje svoj maksimum da se posljedice tog čina što brže prebrode. Školska psihologinja obavila je pojedinačne razgovore sa svim đacima iz tog razreda, a posebnu pažnju posvetili su upravo žrtvi kojoj su prijetnje upućene. Naime, taj se učenik ranije sukobio s vršnjakom koji se potom požalio osumnjičenom i koji se, pak, odlučio ponijeti zaštitnički neprimjerenim ponašanjem s druge strane zakona.

- Preko školskog vijeća roditelja i razrednika poslat će se poruke kako bi se svi u školi osjećali sigurno u prostorijama škole. Ovo je bio izolirani slučaj u kojem su se rješavale osobne razmirice koje su prenesene u školu – rekla je za Jutarnji dan nakon incidenta ravnateljica škole Martinić Jerčić.

Na upit hoće li se tražiti dodatno osiguranje jer škola ima dva ulaza, od kojih je stražnji ulaz bez portira, ravnateljica kaže da ne jer da se taj stražnji vidi sa glavnog ulaza, ali da se ne bi protivili zaštitaru u školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:13