UBOJSTVO U PALOVCU

'U ŠKRINJI SU SE VIDJELA JASMININA KOLJENA' Suđenje Smiljani Srnec, svjedočio policajac iz Palovca: 'Smiljani je pozlilo pa joj je pružena pomoć'

 
Smiljana Srnec
 Dušan Miljuš / Hanza media

Danas prijepodne se u varaždinskom Županijskom sudu nastavlja suđenje Smiljani Srnec (45) optuženoj da je u ljeto 2000. godine u svojoj kući u Palovcu s više udaraca tupotvrdim predmetom usmrtila svoju 21-godišnju sestru Jasminu, a tijelo joj spremila u zamrzivač.

Prvi je svjedočio Manuel Vugrinec, dok troje svjedoka koji su bili dio medicinskog tima koji je 16. veljače prvi došao u Palovec nije došlo na svjedočenje, a za podne su pozvani Katarina Dominić, majka Smiljane Srnec, njezina kći Katarina Dominić-Srnec i David Balent, zet Smiljane Srnec.

Prije nego je počelo ispitivanje svjedoka Manuela Vugrineca, predsjednik sudskog vijeća Tomislav Brđanović izdvojio je dio službenih bilješki koje je sastavljao svjedok Manuel Vugrinec kao službena osoba.

Svjedok: 'Kad je otvoren poklopac, vidio sam dio tijela'

Svjedok Vugrinec, policajac PU Međimurske je o događaju od 16. veljače ove godine ispričao:

- Upućen sam od OKC-a PU Međimurske, da je pronađeno neko tijelo u zamrzivaču. Na početku ulice zatekli smo ekipu Hitne pomoći. Zajedno smo se uputili na adresu. Sa mnom je bio kolega - rekao je svjedok.

Nemojte prepričavati ono što ste čuli, već samo ono što ste vidjeli, rekao mu je sudac Brđanović.

- Zatekao sam kćerku i njezinog dečka. Nakon kraćeg razgovora pozvali su nas u kuću. Kad je Katarina otvorila poklopac vidio sam dio tijela, Zatekli smo Smiljanu, njezinog supruga i smjestili smo ih u kuhinju. Do dolaska ekipe za očevide mjesto događaja nije mijenjano - ispričao je svjedok.

Tko Vas je pozvao u kuću? pitao ga je sudac Brđanović.

- Katarina i David. Škrinja je bila kod stepeništa - rekao je svjedok.

Malo opišite, rekao mu je sudac.

S lijeve strane je podest. Od podesta prema gore, ispod njega. Drvena daščica je bila ispod poklopca, poklopac od škrinje je bio otvoren pet centimetara.

Što se događalo sa škrinjom?

- Katarina ju je zatvorila. Rekli smo joj da zatvori poklopac. Daščica je ostala - rekao je svjedok."

- Rekli ste da ste sve ukućane zamolili da odu u kuhinju. Tko je bio sve od ukućana osim okrivljene - pitao je sudac Brđanović.

Njezin suprug, kći i David - odgovorio je svjedok

Jesu li Smiljanine maloljetne kćeri bile u kući?, pitao je sudac Brđanović.

- Ne - odgovorio je svjedok.

Vidjela su se samo koljena

Sudac Tomislav Brđanović pročitao je službenu zabilješku koju je sastavio svjedok policajac Manuel Vugrinec. Svjedok Vugrinec, obzirom da stanuje u susjednoj ulici u bilješci je napisao da poznaje Katarinu Dominić-Srnec.

- Kakav sadržaj je bio u škrinji? - pitao je sudac svjedoka.

- Bile su PVC vrećice s povrćem. Nismo dirali sadržaj. Samo smo pogledali - odgovorio je svjedok.

Tijelo koje se nalazilo u škrinji, što se vidjelo od tijela, pitao je sudac Brđanović.

- Samo koljena - odgovorio je svjedok.

Je li se nešto dogodilo dok ste bili u kući, pitao je sudac Brđanović.

- Smiljani Srnec je pružena pomoć jer se žalila na bolove - odgovorio je svjedok.

Svjedok je rekao da nakon dolaska ekipe za očevide više ništa nije radio u kući, već je s kolegom povukao traku, zaključio je svjedok.

Za policajca Vugrinca ni tužiteljica ni branitelj Smiljane Srnec nisu imali pitanja.

Svjedočio medicinski tehničar: 'To je situacija na koju ne nailazite svaki dan. Vidjeli smo smrznute noge omotane u crnu vreću...'

Na nastavkju suđenja svjedočio je Branko Liber, koji je bio medicinski tehničar koji je intervenirao u Palovcu kod ujaka Franje Sabola. Njega je sud pozvao telefonski na današnje ročište, a telefonski je poziv upućen i liječnici Vanji Prgomelja koja će biti ispitana u srijedu.

Dok on svjedoči, na hodniku čekaju Katarina Srnec, majka optužene Smiljane Srnec, njezina kći Katarina Dominić-Srnec i zet David Balent.

'Vi ste bili u sastavu tima hitne medicinske pomoći koja je upućena prvo u kuću Franje Sabola, a potom i u kući okrivljene. Što ste tamo čuli i što se tamo događalo?', upitan je Liber.

'Dobili smo poziv za intervenciju da gospodin ima pritisak u prsima, da je imao infarkt prije mjesec dana i da je u teškom stanju. Došli smo u kuću i napravili pregled. Dali smo gospodinu, ne znam kako se zove, terapiju i u razgovoru smo doznali da je u stresu jer su mu pronašli nećakinju nakon 19 godina. Tu smo prvi put doznali o čemu se radi i očekivali smo intervenciju i u toj kući i nakon 10-ak minuta su nas zvali da pričekamo policiju. Pričekali smo policiju, pristupili smo toj kući. Ušao je policajac i pozvao nas je za par minuta da uđemo. Bila je škrinja unutra i pogledali smo malo. Mogu pričati detalje... Vidjeli smo smrznute natkoljenice i potkoljenice, najvjerojatnije ženske noge, omotane u crnu vreću. Zatim smo išli kod gospođe Smiljane, sjedila je za stolom, bila je vidno potresena, tresla se. Doktorica joj je dala terapiju, to je bilo ukratko to i onda smo napustili kuću', rekao je medicinski tehničar i nastavio.

'Mi u početku nismo znali zbog čega smo došli...Rekao je otprilike 'pronašli su mi nećakinju nakon 19 godina'. Jasno, iznenadite se. Tu je on onda nastavio priču o tome da je pronađena u zamrzivaču, bilo je još nekih ženskih osoba. Rekao je da je nađena tu nekoliko ulica dalje. Ne sjećam se svih detalja od riječi do riječi', pričao je svjedok.

Rekao je da je kasnije zvao nadređene jer su očekivali da će morati ostati u Palovcu, pa im je ubrzo rečeno da pričekaju policiju i da je jedna od dviju sestara zvala policiju.

'Sa mnom je bila doktorica Vanja Prgomelja i vozač Igor Vidović. Mi zajedno ulazimo u kuću'; rekao je svjedok i detaljnije pojasnio što se događalo kad su ušli u kuću.

'Policajac je sigurno rekao da pogledamo u škrinju i onda smo išli kod gospođe', dodao je.

'Kad ste pogledali škrinju, je li ostala otvorena?', pitao je sudac Brđanović.

'Ne sjećam se!', odgovorio je svjedok i na sljedeće pitanje odgovorio:

'Uz gospođu je bio gospodin koji je vjerojatno suprug gospođe, držao joj je ruku na ramenu. Vjerojatno je to bila reakcija na stres', kazao je medicinski tehničar.

Pojasnio je da su samo razgovarali o tome vezano za liječničku intervenciju, da Smiljana Srnec ništa nije govorila:

'Sjedila je za stolom, imala je zatvorene oči i tresla se!', rekao je medicinski tehničar.

Za intervenciju u kući Srnecovih rekao je da je trajala 15-ak minuta, možda koju minutu duže.

Nakon pronalaska mrtvog tijela mi nikakve radnje nismo obavljali, rekao je medicinski tehničar. Koliko se sjeća, nije bilo male djece u kući Franje Sabola.

Na pitanje tužiteljice odgovorio je da se nitko drugi od ukućana nije žalio na neke bolove ili tražio neku pomoć.

'To je situacija na koju ne nailazite svaki dan. Sigurno su bile crne vreće, to se sjećam', rekao je svjedok.

'Jeste li vi dirali škrinju ili netko o članova tima?', pitao je branitelj Krešimir Golubić.

'Ja sigurno ne', odgovorio je svjedok.

U 12.23 svjedok Branko Liber završio je svjedočenje i u sudnicu je pozvana Katarina Dominić, majka Smiljane Srnec. Kimnula je kćerki u prolazu i sjela na klupu za svjedoke. Prije toga potpisala je odluku optužnog vijeća jer je kao najbliži srodnik žrtva kaznenog djela s obzirom na to da je ona majka Jasmine Dominić. Sudac Tomislav Brđanović pročitao joj je prava koja ima kao žrtva kaznenog djela, a to je psihološka pomoć, zaštitu od zastrašivanja i druga prava kao što je pravo na pratnju osobe od povjerenja, pravo na privatni progon i druga prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:44