NAKON SEDAM GODINA

U SPLITU POČELO SUĐENJE ZA UBOJSTVO U sukobu Škripara i Hordi zla ispaljeno 10 metaka. Jedan je navijača 'Sarajeva' pogodio u glavu i ubio ga

Zagreb, 090615.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Pripremno rociste Oliveru Knezovicu kojeg se sumnjici za ubojstvo sarajevskog navijaca Vedrana Puljica u Sirokom Brijegu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Sedam godina nakon što je u navijačkim neredima prije utakmice NK "Široki Brijeg" i FK "Sarajevo" u Širokom Brijegu hicem iz pištolja ubijen sarajevski navijač Vedran Puljić, a još šest članova "Hordi zla" ranjeno, na splitskom Županijskom sudu u četvrtak je započelo suđenje Oliveru Knezoviću, umirovljenom časniku i bivšem pripadniku HVO-a, odnosno postrojbe kojom je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta, piše Slobodna Dalmacija .

Knezović je nakon uhićenja pobjegao pravosudnoj policiji iz zgrade suda te - s obzirom na dvojno hrvatsko i BiH državljanstvo, došao u Zagreb, gdje i danas živi. Kako je BiH ustupila hrvatskom pravosuđu ovaj predmet, tako je ŽDO Zagreb vodio istragu. Suđenje je u Splitu, među ostalim, i zato što je bliži Širokom Brijegu.

Knezovića se tereti za ubojstvo, šest pokušaja ubojstva i općeopasnu radnju, a u optužnici stoji da je 4. listopada 2009. godine oko 15.25 sati u Širokom Brijegu ispred stadiona "Pecara" tijekom sukoba "Škripara", navijača "Širokoga" i "Hordi zla", navijača "Sarajeva", policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj glock 19, izašao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca.

Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

Nikša Wagner, zamjenik ŽDO-a, kazao je uvodno kako "okrivljenik ne spori da je došlo do događaja, ali negira da je on pucao iz pištolja na oštećene, već se brani da je pištolj uzeo i vratio policajcu kojem je ukraden".

- Mi ćemo dokazati da to nije bilo tako - rekao je Wagner.

S druge strane, Knezovićev odvjetnik Milenko Umićević naglasio je da je optužnica "vrlo loše kvalitete" te da je mislio da neće postati pravomoćna.

- Ono što ruši svaku uvjerljivost optužnice jest da su na mjestu događaja nađene tri čahure iz pištolja policajca Vujevića, a nigdje se ne spominje ostalih 15 čahura iz pištolja drugih policajaca. Također, na rukama mog branjenika i policajca Vujevića nađen je isti broj barutnih čestica. Kako je to moguće ako je moj klijent pucao, a policajac je samo preuzeo pištolj - zapitao se Umićević, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:24