OKIDAČ ZA KRVAVU OSVETU?

U srijedu su bili zajedno na sudu, Koloper je prigovarao prijedlozima stečajne upraviteljice

U posljednje dvije godine njegovo poslovanje je krenulo nizbrdo, bio je dužan na sve strane, od banaka do tvrtki i pojedinaca
Policijska blokada, Radojka Danek, Branko Koloper
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Branko Koloper rođen je u malom mjestu Koloperi nedaleko od Šibenika, a za njega će nam neki od naših sugovornika reći kako znaju da je bio uspješan poduzetnik.

No, dodaju i da su problemi počeli nakon što je ušao u poslovni odnos sa Slamićem.

- Bili su ga stisli zbog dugova, tako komentiraju njihov poslovni odnos, uz ogradu kako ne znaju mnogo o pojedinostima.

Koloper koji je, kažu, bio dobrostojeći privrednik, imao je gliser, bio je sponzor brojnim sportskim događanjima, a posebno malonogometnim klubovima.

- Bio je sponzor na brojnim feštama, druželjubiv, gajio je tradiciju šibenskog kraja, kažu nam sugovornici koji ga poznaju. Da je bio vezan uz svoj kraj može se vidjeti i da po njegovoj profilnoj fotografiji na Facebooku u narodnoj nošnji svog kraja, a vjerojatno je i da je bio i ljubitelj motora.

U posljednje dvije godine, kao što se može vidjeti, njegovo poslovanje je krenulo nizbrdo, bio je dužan na sve strane, od banaka do tvrtki i pojedinaca i čini se da se teško mirio sa rasprodajom svoje, kako je smatrao, teško stečene imovine.

Tri dana prije svog krvavog pohoda, sreo je jednu od svojih žrtava, Radojku Danek, u sudnici zadarskog Trgovačkog suda i nisu mogli postići dogovor. Branko Koloper bijes i nezadovoljstvo zbog stečajnog postupka nad svojom tvrtkom Matkol d. o. o., koja je bila dužna više od 4,5 milijuna kuna, skupljao je već više od dvije godine. Od srijede je kiptio da bi njegovo nezadovoljstvo i bijes erumpirali u subotu kad je sve svoje probleme odlučio riješiti izvansudski, 'dugom cijevi'.

U srijedu se u 9:51 pojavio u sudnici zadarskog Trgovačkog suda, šest minuta nakon što je već počela skupština vjerovnika Matkola, što je sutkinja Ardena Bajlo, koja je vodila stečajni postupak ustanovila u zapisniku.

U sudnici je bila već Radojka Danek te predstavnica OTP Banke Valentina Mrkić Budiša. Jedina točka dnevnog reda bila je donošenje odluke o uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika. Radojka Danek ustanovila je da se od svih nekretnina prodala samo jedna, za koju se smatralo da će biti dovoljna za podmirenje dugova, ali to je bilo nedostatno i predložila je da se nastavi s prodajom još šest nekretnina od kojih je na jednoj postojalo razlučno pravo OTP banke, a na jednoj države.

Naime, Matkol je OTP banci dugovao više od milijun i pol kuna, državi nešto više od 270 tisuća, a Djelu Tedija Slamića nešto više od 111 tisuća kuna i oni mu taj dug nisu imali namjeru oprostiti. On je pak, navodno, tvrdio da nije dobio novac za isporučene pekarske proizvode. U tim zapletenim dužničko-vjerovničkim odnosima leži, čini se, i uzrok zbog kojeg je šibenski poduzetnik odlučio potegnuti oružje.

Na zadarskom sudu, osim što je branio svoje interese jer se sam zastupao, nastupio je i u ime svojih sinova Ante i Ivana te novoosnovane pekarske tvrtke Pekara Vidici d.o.o.

Skupština je u 10:26 zaključena odlukom da će se uredska oprema i računala prodavati po početnoj cijeni od 30.000 kuna i da će se pri svakom sljedećem oglašavanju cijena sniziti za 10 posto. Pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda će se procijeniti.

Branko Koloper, očito, nije bio zadovoljan načinom kako se prodavala njegova imovina. Njegova pekara nekad je bila mjesto u koje su odgajatelji dovodili djecu iz vrtića u posjet. U subotu je njegova pekara, odnosno tvrtka koju je vodio, a svjestan da je gubi, postala okidač da krene u krvavi pohod nezadovoljan kako je stečajna upraviteljica vodila stečaj njegove tvrtke.

Gradonačelnik Burić: 'Ovo je užas i šok za Šibenik'

- Ovo je užas i šok za Šibenik. Prije svega, izražavam sućut obiteljima stradalih. Sve sudionike ovog događaja sam i osobno poznavao. Radojka Danek, ne samo da je bila gradska vijećnica iz redova HDZ-a, nego je poznajem kao izuzetno mirnu i staloženu ženu, posvećenu obitelji. Nažalost.

Poznavao sam i gospodina Slamića, gospodina Šparadu kao jednog mladog i uspješnog poduzetnika. Poznavao sam i Branka Kolopera, kao čovjeka koji se bavio pekarskim obrtom. Međutim, nisam znao za te dublje relacije njihova poslovna odnosa. Nikad ne bih rekao da je u stanju učiniti takvo što i zašto je uzeo oružjem suditi i uzimati si pravo da nekome oduzme život. Novac nikako ne bi smio biti povod da si netko uzme za pravo uzeti pravdu u svoje ruke - rekao nam je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:39