BOMBOM NA KUĆU

U STRAHU ZA ŽIVOT 'Netko napada nas Rome, prvo su napali Seferoviće, a sada nas! Pitamo se tko je sljedeći'

 Ronald Goršić/ CROPIX

Nisam noćas mogla spavati i hvala Bogu da nisam. Čula sam neku buku, lupanje te trčanje i odjednom se pojavio dim. Kad sam izašla van, vidjela sam kako mi kuća gori - ispričala je Neđmija Rama, vlasnica kuće koju je nepoznati napadač jučer oko 1 sat u noći zapalio. Drvena baraka površine 15 puta 10 metara, koja se nalazi u romskom naselju na križanju zagrebačke Radničke ceste i IV. Kozari puta, izgorjela je u potpunosti.

Tražili zlato

Napad se dogodio samo tri noći nakon što je nepoznati napadač nekoliko stotina metara dalje bacio bombu u dvorište kuće Nusreta Seferovića, predsjednika Unije Roma Hrvatske, u sklopu koje se nalazi i romski dječji vrtić te sada u toj rubnoj zagrebačkoj četvrti vlada svojevrsno opsadno stanje.

Očevidom je utvrđeno da je nepoznati napadač najvjerojatnije otvorenim plamenom izazvao požar - poručili su iz zagrebačke policije. Na mjestu događaja pojavila se priča da je netko na baraku bacio Molotovljev koktel. Neđmija je zajedno sa svojom četveročlanom obitelji jedva izvukla živu glavu.

- Kad sam vidjela vatru, odmah sam probudila djecu i svi smo pobjegli. Nisam stigla ništa uzeti, sve je izgorjelo. Dokumenti, zlato, lijekovi, sve je nestalo u samo nekoliko minuta - rekla je Neđmija. Vatrogasci su došli brzo, ali nisu uspjeli ništa spasiti. Prije dolaska vatrogasaca obitelj Rama pokušala je sama obuzdati požar, a u pomoć su im došli i susjedi.

- Uzeli smo lavor i počeli bacati vodu na vatru, ali nismo ništa mogli učiniti. U pomoć su nam došli susjedi koji su vidjeli vatru i čuli kako dozivamo u pomoć. Oni su nam davali vodu, ali bili smo bespomoćni. Mi smo iz kuće izašli skoro goli pa su nam susjedi dali odjeću, cipele i primili našu djecu dok nije sve bilo gotovo - rekla je Neđmija kojoj je pružena liječnička pomoć u bolnici jer se nagutala dima. U kući su zajedno s Neđmijom živjeli njezin sin Muhamed i njegova žena te dvoje djece. Muhamed Rama, tzv. nevidljivi čovjek, prošle je godine za Jutarnji list ispričao da nije bio upisan u Maticu rođenih i nikad nije imao ni jedan dokument ni državljanstvo. Ipak, uspio je dobiti osobnu, ali je sve nestalo u plamenu. Peteročlana obitelj sada je kod Muhamedove sestre koja živi s mužem i osmero djece u baraci pokraj izgorjele. Na sreću, njihova nastamba nije oštećena.

- Kako da mi djeca sada spavaju po noći kada se to može sutra opet dogoditi. Ovdje je mrak, nema nikakvog svjetla, bilo tko može noću doći i zapaliti i ovo malo što nam je ostalo. Ja nisam stalno doma, kako onda da znam da su mi djeca sigurna. Moram ih stalno voditi sa sobom - rekla je Đevajira Rama, koja je primila majku i brata u svoj skromni dom.

Odmah ujutro posjetio ih je saborski zastupnik romske manjine Ve ljko Kajtazi da bi im izrazio žaljenje i podršku, no njima to sada ništa ne znači.

- Što nam to vrijedi sada, zašto nisu došli ranije i spriječili ovo. Pa znaju kako živimo, zašto nam onda ne pomognu - rekla je Đevajira. Podršku su im došli izraziti i Seferovići koji su u ponedjeljak također napadnuti. Sufet Rama, najstariji Neđmijin sin, boji se da se nalaze na udaru.

Skupljaju otpad

- Netko napada nas Rome. Prvo su napali Seferoviće, sad nas, a tko zna tko je sljedeći. Znam da nas ljudi ne vole, ali mi volimo Hrvatsku i Hrvate. Jesmo li baš ovo zaslužili - pita se Sufet i dodaje da nisu primali prijetnje te da ne zna tko bi im htio nanijeti zlo. U požaru su izgubili i zlato koje su čuvali kao ušteđevinu te su ga čak pokušali iskopati, no ništa nisu pronašli. Nitko iz obitelji nije znao reći što će dalje ili kako će im izgledati sutra, samo se nadaju da se ovo neće ponoviti.

- Policija nas često obilazi, ali oni su ovdje samo pet minuta i ne znaju što se događa ostalo vrijeme. Mi ćemo sad nekoliko noći stajati budni pred vratima, ali ne možemo stalno paziti jer moramo raditi. Skupljamo sekundarni otpad i od toga živimo, osim toga nam ostaje samo socijala, ali sve to je dovoljno tek da jedva preživimo - rekao je Sufet.

Za napadačima na kuću i vrtić i dalje tragaju

Samo tri dana ranije u IV. Kozari putu bačena je bomba u dvorište obitelji Seferović u sklopu kojega se nalazi Unija Roma Hrvatske te dječji vrtić za romsku djecu. Napad se dogodio oko 1 sat u noći, a u eksploziji nitko nije ozlijeđen i nastala je samo materijalna šteta. Oštećena su četiri automobila te fasada i prozori na kući. Seferovići tada nisu htjeli posumnjati da se radi o napadu iz mržnje nego su napad okarakterizirali kao vandalizam te nisu željeli ništa pretpostaviti dok policija ne riješi slučaj. Napadač još uvijek nije otkriven, a iz policije su rekli da je kriminalističko istraživanje još u tijeku te da čine sve kako bi uhvatili počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:39