INCIDENT

U SVAĐI SUSJEDA U FAŽANI LETJELE ŠAKE, ALI NAVODNO I UVREDE NA NACIONALNOJ OSNOVI Jedni tvrde da je problem parking, drugi u činjenici da su Srbi

Ilustracija
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Policija je utvrdila da je vlasnik restorana Jedro u Ulici Dragonja 53 u selu Valbandon u općini Fažana Nenad Baškarad u subotu navečer kod restorana Jedro verbalno i fizički napao vlasnike apartmana u Ulici Dragonja 51 i svoje susjede Nikolu Tepčića (72) i njegovu nevjenčanu suprugu Janju Marojević (60) pri čemu je Tepčić lakše ozlijeđen, piše Glas Istre.

Prema pisanju Glasa Istre, Baškarad i Tepčić sukobili su se oko parkirnih mjesta ispred garaže i ograde koji pripadaju apartmanima u Ulici Dragonja 51.

Vlasnici apartmana smatraju da imaju pravo na parkiralište ispred svoje garaže i ograde te da je logično da tamo parkiraju gosti koji odsjedaju u njihovim apartmanima. S druge strane, njihov susjed preko puta i vlasnik restorana Jedro u Ulici Dragonja 53 tvrdi da je parking javna površina i da na njoj može parkirati tko god želi, pa tako i gosti iz njegovog restorana. Sukobu su navodno kumovali i narušeni međususjedski odnosi.

"(Nenad Baškarad) ušao je u dvorište i odmah nasrnuo na mene. Primio me za vrat, lupao me po glavi, šamarao, kao da je izgubio razum. Bojao sam se za svoj život", rekao je Tepčić za Glas Istre.

"Nikoga nisam vrijeđao. Čovjeka nisam ni taknuo, izmišljaju oboje! Ništa od toga nije istina. Strašno je ovo što čujem, teške su to optužbe!", rekao je Baškarad također za Glas Istre.

Kako je pak Marojević rekla za Novosti, u napadu na njezinog nevjenčanog supruga sudjelovali su i Baškaradovi supruga te brat, a napad se dogodio u Tepčićevoj garaži.

"Moj muž je sjedio za stolom, oni su upali unutra i počeli vikati 'kopile srpsko, ovdje si došao', a njegova žena je govorila 'majku vam je*** srpsku'. Krenula sam braniti supruga, sabili su ga u ćošak i udarali, a ja sam pala. Bojim se da će nas opet napasti, strašno mi je što više u rođenoj kući nismo sigurni", rekla je Marojević te dodala da su konobari restorana pokušali zaustaviti napad.

Baškaradova je supruga potom nazvala policiju, a susjeda Tepčića i Marojević odvela je supružnike na hitnu pomoć.

Baškarad je, međutim, za Novosti iznio drukčiju verziju događaja. "Nikog nisam napao, nego su oni napali moje goste što rade zadnjih nekoliko godina. Jedanaest godina držimo restoran i nikada, osim s njima, nismo imali problema. Janja Marojević je udarila mog sina, razbila mu je naočale i napravila podljev pod okom. Nisam bio tu kad su napali naše goste. Kad sam došao pitao sam (Nikolu Tepčića) zašto mi to rade i tjeraju goste. Nisam ga udario već samo odgurnuo, jer je krenuo rukom na mene", rekao je vlasnik restorana Jedro te dodao da će Tepčića tužiti.

Baškarad tvrdi da je do sukoba došlo zbog problema s parkiranjem, a ne zbog nacionalnosti Tepčića i Marojević. "Čuo sam da su rekli da sam im prijetio da su četnici. Meni to nikad u životu ne bi palo na pamet. Imam tri objekta, preko 20 Srba radi kod mene godinama. Nikad nikome nisam rekao lošu riječ. Moja supruga je zvala policiju jer su se turisti uplašili. Branit ću se sudski, pogotovo zato što me optužio da sam ga napao zato što je Srbin", rekao je za Novosti.

Susjeda napadnutih zamolila je vijećnicu u Županijskoj skupštini Istarske županije iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i potpredsjednicu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Mirjanu Galo da "nešto učini" jer se "oni boje".

"Što očekivati u zemlji čija predsjednica svih građana ne osuđuje nasilje, već čeka policijske izvještaje, koketira s ustašlucima, a premijer to nasilje kvalificira kao pojedinačne slučajeve. Pravosuđe napade tretira kao remećenje javnog reda i mira, opozicija mudro šuti, nitko ne poziva na proteste protiv nasilja i fašizacije zemlje. Duh je pušten iz boce i to je teško obuzdati i uz najbolju volju, a volje nema", rekla je Galo za Novosti i dodala da će se u ponedjeljak pozabaviti policijskim i liječničkim izvještajem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:56