POBJEGAO U LAVOV

U Ukrajini preminuo jedan od članova Rajićeve ‘zločinačke‘, odvjetnik dostavio smrtni list

Kovčalija je pobjegao u Ukrajinu i prije nego su uhićeni njegovi kompanjoni u ožujku 2019. godine

Na fotografiji: Željko Rajić, Ante Vučak, Anita Erceg, Roko Rodin, Liridon Berisha i Nikica Jakšić

 Duje Klarić/Cropix

Četrdesetčetverogodišnji Vukovarac Hrvoje Kovčalija kojem se do danas sudilo na Županijskom sudu u odsutnosti kao članu zločinačke organizacije Željka Rajića već je dvadeset jedan dan mrtav. Umro je 18. svibnja u 17 sati u ukrajinskom gradu Lavovu, a uzrok smrti je srčani udar, piše Slobodna Dalmacija.

Kovčalijin odvjetnik Mario Vuković je danas sutkinji Višnji Strinić koja sudi u ovom predmetu dostavio Kovčalijin smrtni list te se od danas protiv njega obustavlja sudski postupak.

Kovčalija je pobjegao u Ukrajinu i prije nego su uhićeni njegovi kompanjoni u ožujku 2019. godine. Znao je da bi završio odmah u istražnom zatvoru kao što se dogodilo sa trinaestoricom preostalih iz ove zločinačke organizacije.

Tamo je pobjegao, dakle, prije rata i agresije Rusije iz razloga što se u Ukrajini ne provodi europski uhidbeni nalog jer zemlja nije članica Europske unije. Kovčalija je po profesiji ugostitelj, tamo je živio dobro, a nije bježao iz države ni kada je počeo rat koji ipak nije toliko zahvatio grad Lavov na granici sa Poljskom gdje je živio.

Kovčaliji se sudilo u odsutnosti jer je optužen da je kao dio zločinačke organizacije Željka Rajića počinio kazneno djelo iznude nad Mirom Žeravicom,a nije ga se teretilo za druga teža kaznena djela.

image

Željko Rajić

Vladimir Dugandzic/Cropix

Žeravica je od strane Ante Vučka, Roberta Žuvele, Duje Pivčevića i Liridona Berishe bio pretučen u jednom podrumskom stanu u Stobreču. Ukradeni su mu mobitel i narukvica, te ključevi vozila BMW vukovarskih registarskih oznaka, a prije toga je bio udaran nogama i rukama, zavezan za stolicu, stavljao mu se pištolj u usta i to sve zbog nepostojećeg duga od 80 tisuća eura koju je Žeravica po mišljenu zločinačke grupe imao prema Kovčaliji.

Žuvela je telefonom obavijestio Kovčaliju da su uhvatili Žeravicu i da odmah dođe u taj stan što je ovaj i uradio. Žeravica je nakon svega ipak Kovčaliji trebao vratiti nepostojeći dug u visini od 30 tisuća eura iako mu nije bio ništa dužan.

Sada će se na Županijskom sudu i dalje provoditi dokazi za ovo djelo za Antu Vučka i Liridona Berishu jer su se Pivčević i Žuvela već nagodili sa tužiteljstvom za ovo i druga djela iz optužnice. Pivčević je dobio 11 godina, a Žuvela sedam godina zatvora.

Vrlo će zanimljivo biti kako će se smrću Kovčalije odvijati sudski postupak u ovom dijelu i hoće li ova dvojica optuženih za iznudu sada ipak biti u povoljnijoj poziciji nakon što je Kovčalija umro, a drugi presudom izašli iz procesa.

Odahnut će barem malo i Miro Žeravica (koji je Vukovarac porijeklom kao i Kovčalija) koji zbog svega proživljenog nije spreman svjedočiti na sudu u ovom potupku, ali će to uskoro uraditi videolinkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 07:23